Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

DOKTORLARA PNÖMOKOK UYARISI…

Türkiye’deki çocuk doktorlarının yarısı, 20 ilde düzenlenen toplantılarla önlenebilir bebek ölümlerinin başta gelen sebebi pnömokokal hastalıklar konusunda bilgilendirildi.


Türkiye çapında 20 ilde düzenlenen “Pnömokokal Hastalıklar ve Korunma Yöntemleri” başlıklı toplantıların ilk etabında, konuşmacı hekimler aşıyla önlenebilir bebek ölümlerinin başta gelen nedeni pnömokokal hastalıklar hakkında bilgi verdi. Ocak-Mayıs 2007 tarihleri arasında gerçekleşen toplantılara 2000’den fazla çocuk hastalıkları uzmanı katıldı.

Çocuk hekimlerinin yoğun ilgi gösterdiği bilgilendirme toplantılarında, Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden konunun uzmanı akademisyenler, pnömokok bakterisi, neden olduğu zatürre, menenjit gibi ölümcül olabilen hastalıklar ve bu hastalıklara karşı koruma sağlayan ve 2 yaş altı çocuklara da yapılabilen bir pnömokok aşısı hakkında detaylı bilgi verdi. Eylül- Kasım 2007 tarihleri arasında ikinci etabı gerçekleştirilecek olan toplantılarla 1800 çocuk hekimine daha ulaşılması hedefleniyor.


PNÖMOKOK NELERE SEBEP OLUYOR?

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl 1 milyona yakın çocuk pnömokokal hastalıklar sonucu hayatını kaybediyor. Pnömokok bakterisi orta kulak iltihabı, sinuzit gibi hastalıkların yanı sıra sakatlık ve ölümle sonuçlanabilen zatürre, menenjit, bakteriyemi ve sepsis gibi tehlikeli hastalıklara da sebep oluyor. Pnömokok bakterisi, gelişmekte ülkelerde çocuklar arasında görülen ağır zatürre vakalarının başta gelen nedeni. İlgili raporunda zatürreyi “unutulmuş çocuk katili” olarak tanımlayan UNICEF, aşılamanın zatürreye yakalanmayı engelleyerek milyonlarca çocuğun hayatını kurtarabileceğini belirtiyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre ülkemizde 0 yaş grubundaki ölümlerin yüzde 48.4’inden, 1-4 yaş grubunda ise yüzde 42’sinden zatürre sorumlu. Bu ölümlerin de önemli bir kısmına pnömokoklar yol açıyor.

2 YAŞ ALTI BEBEKLER DE KORUNUYOR!
İki yaş altı çocuklarda 2000 yılından bu yana kullanılmaya başlanan bu pnömokok aşısı sayesinde bebekler, 6. haftadan itibaren aşılanabilmekte ve pnömokok enfeksiyonların en tehlikeli olduğu hayatlarının ilk yıllarında da korunabiliyor. Halen Türkiye dahil 70 ülkede mevcut olan bu pnömokok aşısı, ABD, İngiltere, Almanya, Meksika ve Yunanistan’ın aralarında bulunduğu 18 ülkede ulusal aşı takvimi çerçevesinde devlet tarafından çocuklara rutin olarak uygulanıyor. Bu aşının etkinliğini ve güvenirliğini kabul eden WHO, aşının öncelikle ülkemiz gibi bebek ölümlerinin yüksek olduğu ülkelerin ulusal aşı takvimlerine dahil edilmesini öneriyor.

Copyright 2007-2025 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.