Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

SONBAHAR HASTA ETMESİN!

Sağlığı etkileyen önemli faktörlerden birinin sıcak-soğuk farklılığı olduğunu belirten uzmanlar, mevsimsel geçişlerin bazı hastalıkları alevlendirdiğini söylüyor.


Yazdan sonbahara geçiş yaptığımız şu günlerde hava durumundaki dalgalanmanın sağlık açısından risk yaratabileceğini belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hale Handan Sarıkaya, sıcak soğuk farklılıklarına dikkat çekti ve şu bilgileri verdi:

“Mevsimsel geçişlerde yaşanan hava değişimleri kimi hastalıkları alevlendirir, kimisini belirgin olarak rahatlatabilir. Sonbaharda en sık karşılaşılan hastalıklar grip, soğuk algınlığı, bronşit, zatürre gibi solunum yolları hastalıklarıdır. Yaşlı ve çocuklara daha fazla özen göstermek gerek."

HASTALIKLARDAN KORUNMAK İÇİN
Solunum yolu hastalıkları sıklıkla burun akıntısı, öksürük, aksırık, boğaz ağrısı, halsizlik, bazen de ateşle görülür. Öksürük, aksırıkla havaya saçılan damlacıklar yoluyla çok hızlı bulaşır ve vücut direnci düşük kişilerde basit bir soğuk algınlığı bile bronşit ve zatürreye ilerleyen bir seyir izleyebilir; aynı zamanda ciddi bir iş gücü kaybına da yol açabilir. Bu durum en çok yaşlı ve çocukları etkilediğinden risk grubundaki kişilerin daha dikkatli olmaları, özellikle bu dönemlerde kapalı, klimalı, havalanması iyi olmayan yerlerden kaçınmaları, düzenli uyku ve beslenmelerine dikkat etmeleri, bol su içmeleri, sigaradan kaçınmaları gerekir.

Soğuk algınlığının nedeni çoğunlukla virüslerdir. Bu durumda antibiyotik tedavisine gerek olmadan 1 hafta içinde kendiliğinden iyileşme sağlanır; klinik şikayetlerde kötüleşme durumunda ise mutlaka hekime başvurulması gerekir.

GÜÇLÜ BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ İÇİN NELER YENMELİ?
• Özellikle A, C, E vitaminleri ile beta karoten, selenyum ve çinkodan zengin brokoli, karnabahar, lahana, biber, enginar, ıspanak, havuç, maydanoz, tere, sarımsak; meyvelerden ise portakal, mandalina, kivi, elma, limon bol miktarda tüketilmelidir.
• Özellikle E vitamini yönünden zengin olan zeytinyağı, fındık, soya, ceviz, fıstık, badem kalp hastalığı riskini azaltmasının yanında birçok kanser türüne karşı da koruyucudur. Kırmızı, turuncu ve yeşil sebze ve meyvelerdeki beta karoten bağışıklık sistemini belirgin şekilde destekler.
• Güçlü bağışıklığın bir diğer parçası probiyotikler. Probiyotikler bağırsak yararlı bakterilerini arttırarak hastalık yapan mikroorganizmaların üremesine engel olurlar.
• Diyetinize mutlaka eklemeniz gereken besinlerden keten tohumu, soya fasulyesi, sarımsak, omega 3 yağ asitlerini (en çok somonda bulunur) de unutmayalım.
• Kırmızı et, yumurta, yeşil mercimek, barbunya, nohut, yeşil yapraklı sebzeler, kuru meyveler, pekmez her gün tüketilmelidir.
• Kahve, kola gibi kafeinli içeceklerin kullanımını da azaltmakta kesinlikle fayda vardır.
• Son olarak ekinezya ve beta glukanın hem tedavide hem bağışıklık destekleyici olarak kullanıldığını hatırlatalım, ancak bunların hekim kontrolünde kullanılması gerekmektedir.

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.