Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

PNÖMOKOKLARLA SAVAŞA SİZ DE KATILIN!

Pnömokok hastalıklar nedeniyle dünyada her 30 saniyede bir çocuk, hayatını kaybediyor. Yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye’de bu hastalıklarla ilgili farkındalık düzeyi sadece yüzde 2.


Zatürre, menenjit, kan iltihabı gibi pnömokokal hastalıklar sebebiyle dünyada her yıl, 800 bini çocuk, 1.6 milyon kişi hayatını kaybediyor. Uluslararası sağlık ve enfeksiyon hastalıkları uzmanları, dünya çapında aşı ile önlenebilen hastalıklar arasında en fazla yetişkin ve çocuğun ölümüne sebep olan pnömokokal hastalıklar konusunda farkındalığı artırmak ve bu hastalıkların önlenmesini desteklemek amacıyla güçlerini birleştirdi.

“Pnömokok farkındalığı için uzmanlar konseyi” (PACE), milyonlarca hayatın kurtarılmasını amacıyla, yeni aşıların geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasını destekleyerek, bir çalışma grubu olarak biraraya geldi. Risk altındaki insanların aşılara erişimini sağlayabilmek amacıyla politika belirleyicilerin dikkatini çekmeyi hedefleyen PACE, pnömokok aşılarının finansmanı için 5 ülke ve Bill Gates Vakfı tarafından yapılan 1.5 milyon dolarlık yardımın ardından hayata geçti. 

YILDA 1 MİLYON ÇOCUK ÖLÜYOR!
Kızamık ve çocuk felcinin yok edilmesi çabalarına da önemli katkıları bulunan PACE, hastalık farkındalığının artırılması ve pnömokok aşılarına ulaşılabilirliğin sağlanması ile 2030 yılına kadar 5.4 milyon çocuğun hayatının kurtarılabileceğini söylüyor. Öyle ki, PACE eşbaşkanı Dr. Orin Levine, mevcut tedavi yöntemlerinin etkinliğinin her geçen gün azaldığını belirterek konunun aciliyetine dikkat çekiyor: “Pnömokok bakterisinin antibiyotik direncinin artması, pnömokokal enfeksiyonların tedavisini giderek zorlaştırıyor. Bu nedenle global olarak kapsamlı bir aşı geliştirme ve dağıtım planı devreye sokulmalı. Sağlık profesyonellerinin, politika belirleyicilerinin, sağlık ve finans alanında karar vericilerin pnömokokal hastalıkların önlenmesini bir öncelik olarak kabul etmelerini destekleyerek milyonlarca hayatın kurtarılmasına katkıda bulunmak istiyoruz.”

"AİLELER TEHLİKEDEN HABERSİZ!"
Prof. Dr. Nuran Salman (İ. Ü. Çapa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi):

“Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre pnömokokal hastalıklar, dünya genelinde aşı ile önlenebilen çocuk ölümlerinin başta gelen nedeni. Dünyada her 30 saniyede bir çocuk, bu hastalıklar sebebiyle hayatını kaybediyor. Son yapılan bir araştırmaya göre ülkemizde de pnömokokal hastalıklarla ilgili farkındalık düzeyi çok düşük. Bu çalışmaya göre halkımızın yüzde 92’si ciddi sakatlık ve ölümle sonuçlanabilen zatürre, menenjit, baktereminin (kan iltihabı) de aralarında bulunduğu bu hastalıklar ve bunlara karşı yüksek oranda koruma sağlayan aşı hakkında hiçbir bilgiye sahip değil. Anne babaların pnömokokal hastalıklar konusundaki bilgi ve bilinç düzeyini artıracak çalışmaların, ülkemizde de bu hastalıkların önlenmesinde ve bebek ölümlerinin azaltılmasında önemli rol oynayacağını düşünüyorum.”

PNÖMOKOK HASTALIKLAR
Pnömokok bakterisi; zatürre (akciğer iltihabı), menenjit (beyin zarı iltihabı), bakteremi (kan iltihabı) gibi sakatlık ya da ölümle sonuçlanabilen ciddi hastalıklara sebep olan tehlikeli bir bakteri. Pnömokok hastalıklar sebebiyle her yıl, 800 bin ila 1 milyonu 5 yaş altı çocuk olmak üzere 1.6 milyon kişi hayatını kaybediyor. Ölümle sonuçlanmayan pnömokokal menenjit vakalarında ise hastalar felç, epilepsi (sara), beyin hasarı, böbrek hastalıkları, sağırlık, kol-bacak sakatlıkları ve gelişim bozuklukları gibi çok ciddi sonuçlarla karşılaşabiliyor.

PNÖMOKOK AŞISI
Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde pnömokok hastalıkları önlemeye yönelik güvenli ve etkinliği kanıtlanmış aşılar mevcut. Dünyada 2 tip pnömokok aşısı var. Bir tanesi 2 yaşından sonra ruhsatı olan diğeri ise 2. aydan sonra yapılabilen aşılar. Dünyada az sayıda ülkede rutin uygulanıyor. Ülkemizde henüz rutin olarak uygulanmamakla birlikte 2., 4., 6. ve 12-15. aylarda yapılıyor. Bir yaşından büyüklerde en az iki ay ara ile 2 doz, iki yaşından büyüklerde ise tek doz yapılıyor. Özellikle de; 2 yaşın üstünde orak hücreli anemi, kistik fibroz, diabetes mellitus, kronik karaciğer hastalığı, HIV, nefrotik sendrom, kronik böbrek yetmezliği, dalak yokluğu ya da yetmezliği, astım durumunda önerilir. Aşı yerinde şişlik, kızarıklık ve ateş yapabilir.

2000 yılında piyasaya sunulan ve bugün 70’ten fazla ülkede satılan 7 serotipli konjuge pnömokok aşısı, 2 haftalıktan 9 yaşa kadar bebek ve çocuklarda kullanılabiliyor. 2000 yılından bu yana ABD’deki bebeklerin rutin olarak konjuge pnömokok aşısıyla aşılanmaları sonucunda aşının etkili olduğu serotiplere bağlı pnömokokal hastalıklar ABD’de yüzde 95 oranında azalmış. Halihazırda 10 ve 13 konjuge pnömokok aşı fomülleri geliştirilme sürecinde ve bu aşıların dünyadaki tüm tehlikeli pnömokok vakalarının yüzde 50 ila 80’nini önlemesi bekleniyor.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.