Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

TANSİYON, ŞEKER, KALP HASTALIKLARINDAN EMZİREREK KORUNUN!

Daha önce yapılan araştırmalarda emzirmenin diyabete, kolestrole ve kalbe yakalanma riskini azalttığı ortaya çıkmıştı.


ABD'de, Kuzey Carolina Üniversitesi’nden bilim adamlarının yaptığı, Amerikalı 56 bin kadar çocuklu kadın üzerinde 14 yıllık dönemi kapsayan araştırma, American Journal of Epidemiology adlı bilimsel dergide yayımlandı.

''Hemşire Sağlığı Çalışması II'' adlı programa katılan en az bir çocuğu olan kadınlar üzerinde yapılan araştırma, bebeklerini en az 6 ay emzirmiş kadınlarda yüksek tansiyon sorunu görülme oranının yüzde 22 daha düşük olduğunu ortaya çıkardı.

Ataştırma sonuçlarına bakıldığında, emzirmenin uzun dönemde yüksek tansiyona karşı önleyici olduğunun kanıtlandığı, ancak kadınların bebeklerini emzirmesini engelleyen sorunlar gibi faktörlerle gerilimli çalışma ortamının da yüksek tansiyon sorununa katkısı olabileceği gibi olasılıkları da göz ardı edilmediği açıklandı.

Bütün bunlara karşın, hayvanlar üzerinde yapılan araştırmaların, emzirme ile ilişkili olarak vücutta salgılanan oksitosin hormonunun, tansiyon üzerinde kalıcı etkilerinin bulunduğunu gösterdiğini anlatan uzmanlar, emzirmenin yüksek tansiyon riskini azaltmada doğrudan etkisinin bilimsel inandırıcılığının bulunduğunu vurguladı.

Ayrıca bebeklerini hiç emzirmemiş veya 3 aydan daha az emzirmiş kadınlarla, bebeklerini en az 1 yıl emzirmiş kadınları, diyet, egzersiz ve sigara kullanma alışkanlığı gibi faktörleri de göz önüne alarak karşılaştıran araştırmacılar, ilk gruptaki kadınlarda yüksek tansiyon sorunuyla karşılaşma oranının dörtte bir oranında daha fazla olduğunu gözlemledi.

Araştırmacıların yaptıkları hesaplamalar, emzirmenin gerçekten de yüksek tansiyon riskini azaltmada doğrudan etkisi olması durumunda, çocuklu kadınlarda görülen yüksek tansiyon vakalarının yüzde 12'lik bir kesiminin emzirmeme veya yetersiz süre emzirme ile açıklanabileceğini gösterdi.

 

 

 

 

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.