Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ÇOCUKTA DAMAK YARIĞI VARSA…

Doğuştan damak yarığı olan çocukların ileride konuşma bozukluğu ve işitme sorunu yaşamaması için tedavilerinin uygun zamanda yapılması önem taşıyor.


Damak ve dudak yarıklarının en çok rastlananı doğumsal yüz deformitesi oluyor. Damak, dudak yarıklarının akraba evlilikleriyle ya da annenin hamleliğinin ilk dönemlerinde karşılaştığı radyasyon, ilaç alımı veya çeşitli hastalıklar nedeniyle çok rastlanan bir sağlık sorunu olduğunu ifade eden Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İnci Gökalan Kara, sorunun Türkiye’de dünyadakinden daha fazla görüldüğünü söyleyerek aileleri uyardı:

 “Bu durum ülkemizde akraba evliliklerinin fazla olmasına bağlanabilir. Damak yarığı hemen hemen bin doğumda 1 görülür. Anne babada ve kardeşlerde bu deformitenin görülmesi doğacak çocukta tekrar rastlanma olasılığını arttırıyor.

Aileler dudak, damak yarıklı çocuklarını doğdukları zaman öncelikle nasıl besleyecekleri konusunda endişeleniyorlar, oysa beslenme aile eğitimi ve özeniyle çözülebilir bir durum. Çocukların konuşma bozuklukları çekmemesi ve damak yarığına bağlı kulak sorunları ile birlikte işitme kaybı gelişmemesi için uzman takibi önem taşıyor. Dudak ve damak yarıklarının takip ve tedavisi doğumdan sonra çeşitli aşamalarda yapılmaya başlandı.

Damak yarıklı bireyin büyümesinde en önemli sorun, konuşmanın gelişmemesi demektir. Bazı seslerin çıkarılması için damağın bir bütün olması gerekir. Aradaki açıklık ve boşluk burunda ses kaçaklarına sebep oluyor. Bu çocuklarda ayrıca kulak salgılarının boşalımıyla da ilgili sorun olabiliyor. Bu sorunların tedavileri atlanırsa çocuklarda işitme bozuklukları gelişebilir. Doğuştan damak yarıklı çocuklar, yeterli tedavi ve takip yapılmazsa konuşma bozuklukları çekebilir, hatta toplumda sağır ve dilsiz olarak nitelendirilen bireyler haline gelebilir.”



 

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.