Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

HER YIL 400 BİN KİŞİ BOĞULARAK YAŞAMINI YİTİRİYOR!

Son günlerde artan suda boğulma olayları, Sağlık Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Sahillerde motosikletli ambulans sayılarını artırma kararı alan Bakanlık, bazı plajlara da yeni 112 istasyonları açıyor. Uzmanlar halkı boğulmaya karşı bilinçlendiriyor.


Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seraceddin Çom, yeterli oksijen gitmemesi sonucu vücuttaki dokularda bozulma meydana gelmesiyle boğulma olayının gerçekleştiğini söyledi ve alınacak önlemlerle ilgili bilgi verdi:

“Ülkede her yıl trafik kazalarında olduğu gibi suda boğulmalarda da birçok kişi yaşamını kaybediyor. Özellikle çocuklar bu konuda daha şanssız grubu oluşturuyor. Gerek denizde, gerekse havuzda ailelerin dikkatsizliği veya ihmali sonucu birçok çocuk boğulma sonucu yaşamını yitiriyor.

Bunun dışında, yüzmeye bağlı kazalar, dalış hataları, deniz ya da havuz kenarında yapılan şakalar sonucu da birçok boğulma gerçekleşiyor.

Dünyada her yıl yaklaşık 400 bin kişi boğularak yaşamını kaybediyor. 1-5 yaş arasındaki çocuklarda ölüme neden olan kazalarda üçüncü sırayı boğulma vakaları alıyor. Yapılan istatistiklerde, boğulma vakaları kadınlara oranla erkeklerde daha fazla. Erkeklerin su ile ilgili işlerle daha fazla meşgul olmaları, suya alkollü girmeleri ve su içinde riskli aktivitelerde bulunmaları bu oranı artırıyor.

PANİK EN ÖNEMLİ BOĞULMA NEDENİ
Suda boğulmaların büyük bölümü panikten kaynaklanıyor. Suda boğulmalarda, kişiler herhangi bir nedene bağlı olarak paniğe kapılıp kontrollerini kaybediyor. Yaşanan panik sonucu su ile baş edememe, su yutma, halsizlik, soluk almada zorluk, yüzde, dudaklarda ve tırnaklarda morarma, yaralanma, bilinç kaybı ve bayılma belirtileri görülebiliyor.

Bu aşamadan sonra kontrollerini yitiren kişilerde yeterli solunum olmadığı için oksijen yetmezliği ve panik bir kısır döngü halinde devam ediyor. Kişi hareketsizlik içinde suya batmaya başlıyor. Kişiler bu dönemde kurtarılamazlarsa, dibe doğru batarken kalp durması ve ölüm meydana geliyor.

Boğulmaktan kurtarılanlara yapay solunum yapılması gerekebilir. Ağızdan ağıza veya ağızdan buruna solunumun suda yapılabilir, uygulamaya su içinde başlanması da zaman kaybedilmemesi açısından önemli.

Ancak, omurga ve omurilik yaralanması düşünülerek baş arkaya çok fazla itilmemelidir. Su içerisinde yapay solunum uygulaması derin sularda mümkün olmayabileceği için kişinin hızla sığ suya çekilmesi gerekir.

112’DEN YARDIM İSTEYİN!
Boğulan kişilerin su içinden kıyıya ve güvenli bir yere alındıktan sonra hemen yapay solunum ve kalp masajına başlanması çok önemli. Özellikle soğuk havalarda 20-30 dakika geçse bile yapay solunum ve kalp masajına başlanmalı, derhal 112’den tıbbi yardım istenmeli.

Yaz aylarında artan boğulma olaylarına karşı bir takım önlemler alıyoruz, sahil bölgelerinde olay yerine hızla ulaşabilen motosikletli ambulanslar kullanabilen paramedik ve hekimler görevlendiriyoruz; özellikle İstanbul, İzmir, Muğla, Antalya’nın da aralarında bulunduğu 16 ilde 52 ekip görev yapıyor.

Boğulma olaylarının sıklığıyla gündeme gelen Şile’ye ilave, Ağva’ya ise yeni istasyon kurduk; Çeşme Alaçatı, Bodrum ve Marmaris’te bu ekiplerin sayılarını arttırdık. Motosikletli ambulanslar olay yerine kısa zamanda ulaşabilecek şekilde hareket ediyor. Daha sonra hasta kara ya da hava ambulansıyla hastaneye götürülüyor.

Halk plajlarında cankurtaran görevlendirilmesi ise, belediyelerin yetkisinde; cankurtaranlardan, boğulma vakalarına doğru müdahale etmelerini bekliyoruz.”


 

SUDA BOĞULMA VE YARALANMA RİSKİNE KARŞI ALINABİLECEK ÖNLEMLER
- Su içinde yapılan aktiviteler sırasında oluşabilecek tehlikelere karşı yetişkinler ve çocuklar eğitilmeli.
-Yetişkinler ve çocuklar, ilk yardım teknikleri ve temel yaşam desteği uygulamaları konusunda bilgilendirilmeli.
- Acil bir durumda çocuklara hemen 112 Acil Sağlık Hizmetleri’ni araması gerektiği öğretilmeli.
- Çocuklara yüzme öğretilmeli.
- Çocukların tek başına yüzmelerine izin verilmemeli.
- Çocukları su üstünde tutan giysilere ve çok iyi yüzme bilmelerine güvenilmemeli, sürekli denetlenmeli.
- Deniz kıyıları temiz tutulmalı.
- Özel havuzlar için havuz çevresi parmaklıklarla çevrilmeli.
- Uyarı işaretleri kullanılmalı ve bunlar çocuklara öğretilmeli.
- Güvenliği yüksek havuz tasarımları oluşturulmalı.
- Deniz kıyısında ve genel yüzme havuzlarında çok iyi yüzme ve ilk yardım uygulamaları bilen cankurtaranlar görevlendirilmeli.


BOĞULMALARDA İLK YARDIM UYGULAMALARI
- Boğulma nedeni ortadan kaldırılmalı.
- Bilinç kontrolü yapılmalı.
- Hastanın yaşamsal bulguları değerlendirilmeli.
- Temel yaşam desteği sağlanmalı.
- Derhal 112’den tıbbi yardım istenmeli.
- Yaşam bulguları izlenmeli.


Copyright 2007-2025 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.