Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ERKEN DOĞAN BEBEKLERDE FITIK RİSKİ DAHA FAZLA

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Rahmi Örs, normal gelişimini tamamlamadan dünyaya gözlerine açan bebeklerde fıtığın oldukça sık görüldüğünü söylüyor.


Prof. Dr. Rahmi Örs, fıtığın vücudun farklı yerlerinde oluşabileceğini, fıtık olma ihtimali yüksek olanların başında prematüre bebeklerin geldiğini söyleyerek şu bilgileri verdi:

“Anatomik dediğimiz yapılarda, daha anne karnındaki gelişim sırasında bazı yapılarda yetersiz gelişim ve kısalıklar olabilir. Bir yerin kısa kalması vücudun bazı yerlerinde açıklıklar oluşmasına neden olur. Bu açıklıklara bağırsakların girmesiyle “fıtık” diye bilinen durum ortaya çıkar.

Prematüre doğan bebeklerde özellikle “kasık fıtığı” sıklıkla görülür. Erken doğan bebeklerde sıklıkla görülen fıtık tamamen gelişimsel bir problemdir. Prematürelerde kasık fıtığına yüzde 10-15 arasında rastlanıyor.

ÇOCUK AĞLADIĞINDA FITIK BELİRGİNLEŞİR
Çocuk sakinken, kasık fıtığı kesesi boştur. Ancak çocuk ağlayınca ve ıkınınca fıtık oluşan yapılar fıtık kesesinin içine girer.

Ikınma ve ağlama sonucu karın bölgesindeki iç basınç artacak, karın içi basıncın artmasıyla birlikte, bağırsaklar fıtık kesesi olan bölgeye gelebilir.”

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.