Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

KANSEROJENLER BEBEK KREMLERİNE DE GİRDİ

Fransa, gıda ve ilaçlarda bakteri oluşumunu engellemek için kullanılan “Paraben”i kanserojen etkisi bulunduğu için yasaklama noktasına gelirken, bu maddenin yüzlerce ilaçta ve kozmetik üründe olduğu ortaya çıktı. Bunlardan biri de bebek kremleri.


Paraben içeren 400’e yakın ilaç ve kozmetik ürünün listesini yayımlandı. Listede bebek kremleri, ağrı kesiciler, ateş düşürücüler, antibiyotikler, diş macunları da var.

Fransız meclisinde oylanan yasada, plastiklere esneklik kazandıran ve boyalarda kullanılan bir kimyasal olan phtalate ile gıda, kozmetik ürünler ve ilaçlarda koruyucu madde olarak kullanılan paraben ve yine kozmetik ürünlerde kullanılan alkil fenoller sağlık için riske yol açmaları nedeniyle yasaklanmak istendi.

Yasa çoğunluk oyu alarak meclisten yasaklanması yönünde geçti. Ancak üretimi durdurmak ve tamamen yasaklamak için senatodan da geçmesi gerekiyor.

Üniversitede öğretim üyesi olan Philippa Darbre, parabenlerin meme kanserine yol açacak tümörler ürettiği sonucuna ulaşmıştı. Yapılan araştırma ile parabenlerin kozmetik ürünler vasıtasıyla cilt tarafından emilebileceği ve vücuda karışabileceği görülmüştü.

MEME KANSERİNİ TETİKLİYOR
Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) de parabenlerin östrojen hormonu gibi davranarak meme kanseri riskini arttırabileceğini belirterek, kozmetik ürünler üzerinde yetkisi olmadığı için herhangi bir karar ya da yaptırımda bulunamıyor.

Metil, etil, propil, butil paraben ve sondum benzoat gibi maddeler başlıca paraben çeşitleri. Bu maddelere duyarlı kişilerde ağır cilt bulguları veya deride kızarıklık, şişlik, kaşıntı ve ağrıya neden oluyorlar. Tipik olarak, ürünlerin içinde birden fazla paraben kullanılıyor ve mikroorganizmaların geniş alanlarına karşı koruyuculuğu sağlamak için sık sık diğer koruyucu tipleriyle birlikte kullanılıyorlar.

TÜRKİYE’DEKİ 300’DEN FAZLA İLAÇTA DA VAR
İstanbul Eczacı Odası, Türkiye’de de 300’den fazla ilaçta paraben bulunduğunu bildirdi. Oda yetkilileri, ilaç ve kozmetik ürünlerde bakteriyolojik olarak mikrop üremesini engelleyen bir madde olarak kullanılan parabenin özellikle şurup, solüsyon, enjekte edilen ilaçlar gibi sıvılarda ağırlıklı olarak kullanıldığını belirtti.

 

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.