Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

21 MAYIS DÜNYA SÜT GÜNÜ

Besinsel açıdan “mükemmel gıda” olarak nitelendirilen süt hakkında toplumu bilinçlendirmek ve tüketimin artmasını teşvik etmek amacıyla her yıl 21 Mayıs tarihi “Dünya Süt Günü” olarak kutlanıyor.


Birleşmiş Milletler Uluslararası Sütçülük Federasyonu’nun 1956 yılında, bütün üye ülkelerde kutlanması kararı aldığı “Dünya Süt Günü”, 1991 yılında ülkemizde de kabul edildi. 21 Mayıs Dünya Süt Günü’nün içinde bulunduğu 21-28 Mayıs tarihlerini kapsayan hafta da “Süt Haftası” olarak kutlanıyor.

Sindirim sistemini düzene sokan, büyüme ve gelişmeyi destekleyen, dişleri koruyarak çürükleri önleyen, yani; faydaları saymakla bitmeyen süt ülkemizde yeteri kadar tüketilmiyor.

Tüm dünyada sütün faydalarını topluma aktarmak ve tüketimi teşvik etmek amacıyla, 21 Mayıs tarihinde kutlanan “Dünya Süt Günü” kapsamında, sütle ilgili ilgi çekici veriler ise şöyle:

SÜT HAKKINDA BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?
• Süt eşsizdir, çünkü dünyada başka bir içecek bu kadar doğal besin barındırmıyor.
• Besinsel olarak mükemmel bir gıda olan süt özellikle protein, vitamin ve mineraller içerir. Kemik gelişmesinin ve vücut şeklinin oluşmasının temel taşı olan kalsiyumun ana kaynağıdır. Tarihsel olarak, inek ve diğer memelilerden elde edilen süt insanlar için önemli bir besin kaynağı olmuştur.
• Besin öğelerinin tamamına yakını sütte bulunur. Süt yaklaşık 85 adet besin öğesi içerir.
• Süt beslenme ve gelişim için gerekli olan protein, yağ, karbonhidrat, mineral maddeler ve vitaminleri yeterli ve dengeli bir şekilde bünyesinde barındırır.
• Bir inek memesinde yaklaşık 11,5 ila 22,5 litre süt bulunur.
• Bir inek tek başına, günlük 90 bardak ve ömür boyunca yaklaşık 200 bin bardak süt verir.
• Dünya süt üretiminin yüzde 84’ü inek sütü, yüzde 13’ü manda sütü, yüzde 2’si koyun sütü, yüzde 1’i keçi sütüdür.
• Tek başına en fazla süt üreten ülke, 105 milyon ton ile Hindistan’dır.
• Avrupa Birliği ülkelerinde yıllık kişi başına içme sütü tüketimi 89 kg, Avustralya’da 107 kg, ABD’de 83 kg düzeyindedir. Türkiye’de ise 25 kg civarındadır.
• Türkiye’de üretilen sütün yüzde 92’si inek sütü, yüzde 6,1’i koyun sütü, yüzde 1,7’si keçi sütü ve yüzde 0,26’sı manda sütüdür.
• Türkiye’de toplam yıllık süt üretimi 12 milyar litrenin üzerindedir. Bu rakam Türkiye’yi dünya süt üretimi sıralamasında 15. ülke konumuna getirmektedir. Türkiye süt üretiminde Dünya’da ilk 15 arasında olmasına rağmen süt tüketiminde Avrupa sonuncusudur.
• Türkiye’de yılda üretilen toplam 12 milyar litre sütün sadece yüzde 27’si büyük süt işletmeleri tarafından işlenmektedir. Üretilen çiğ sütün yüzde 20’si üreticilerin kendi tüketimi ve işlemesi için kullanılmakta, yüzde 20’si sokak satıcıları tarafından ambalajsız olarak satılmakta, yüzde 33’ü de küçük işletmeler durumundaki mandıralar tarafından işlenmektedir. Dolayısıyla üretilen çiğ sütün yaklaşık yüzde 50-60’ı kayıt dışı olarak görülmektedir.

 

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.