Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

DÜNYA OTİZM FARKINDALIK AYI

Birleşmiş Milletler 2008 yılından itibaren tüm dünyada otizm konusunda farkındalık yaratmak ve otizmli bireylerin yaşam kalitelerini yükseltmek amacıyla 2 Nisan tarihini “Dünya Otizm Farkındalık Günü” olarak ilan etti.


Ülkemizde son yıllarda kamu ve sivil toplumun yoğun çabaları sonucunda kamuoyunda otizm konusunda farkındalık arttı. Ancak yeni doğan her 110 çocuktan birinin otizmli olma riskini taşıdığı günümüzde birinci derecede yakınlar ile birlikte yaklaşık 2,5 milyon insanın ekonomik ve sosyal hayata katılımını ve toplumla bütünleşmesini istenilen düzeye getirilmesini sağlamak için daha yapılacak çok şey var. Nasıl mı?
 
ERKEN VE UYGUN MÜDAHALE
Otizm diğer yetersizlik alanlarının aksine, erken ve uygun müdahale yapılması halinde aşılabilir. Otizmli çocukların 5-6 yaş öncesi dönemde en az 2 yıl süreyle haftada en az 20 saat tercihen 30-40 saat eğitim alması gerekmektedir. Uygulamalı Davranış Analizi’ne göre birebir yapılan müdahale ile bu çocukların eğitimlerinin geri kalanını akranları ile aynı eğitim ortamlarında sürdürmeleri mümkün olabilir. Bu çerçevede tüm Türkiye’de toplam sayısı 5 olan otizmli çocuklar ana sınıfı ile 33 OÇEM sayılarının ivedilikle artırılması ve daha çok çocuğun “özel eğitim” imkanlarından yararlanması sağlanmalıdır.
 
KAYNAŞTIRMANIN ETKİN UYGULANMASI
Türkiye’de tüm gelişmiş ülkelerde olduğu gibi yetersizliği olan çocuklarla akranlarının bir arada eğitim alması yani kaynaştırma sistemi kabul edilmiş ve yasal olarak düzenlenmiştir. Ancak kaynaştırmanın başarı ile yürütülmesi için gerekli destek hizmetler örneğin sınıf içi uzman desteği, yardımcı öğretmen veya öğretim danışmanlığı sağlanmamakta ve sınıf ve branş öğretmenleri kaynaştırma için gerekli bilgi ve donanıma sahip olmamaktadır. Otizmli çocuklarla birlikte diğer tüm engel gruplarındaki çocukların eğitim hakkını kısıtlayan bu sorunların giderilmesi için geliştirilen stratejilerin biran önce uygulanmasına başlanmalıdır.
 
İNSAN KAYNAĞI EKSİKLİĞİNİN GİDERİLMESİ
Otizm alanında yetişmiş eğitimci eksikliği sistemdeki sorunların başında gelmektedir. Otizmli çocuklara özel eğitimci yetiştirilmemekte zihin engellilerin öğretmenliği programı içerisinde yer almaktadır. Bu programların bazılarının gelişimsel yetersizliği olan çocukların öğretmenliği programına dönüştürülmesini gerekir. Özel eğitim alanında eleman yetiştirilmesi için gereken öğretim üyesi kadrosunun da büyütülmesi ve eleman açığının bir an önce kapatılması önemlidir. Ayrıca ülkemizde henüz meslek olarak sınıflandırılmayan davranış analisti ve rehabilitasyon danışmanları için lisans ve yüksek lisans düzeyinde yetiştirilmesi ve bu uzmanların da ev eğitmeni ve iş yaşamı için iş koçları iş kolları altında ara elemanlarla desteklenmesinin otizmli bireylerin toplumsal hayata katılmalarında büyük katkısı olacaktır.


 

 

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.