Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

SİGARA İÇEN EBEVEYN ÇOCUĞU DEPRESİF YAPIYOR

Anne babası sigara kullanan çocukların psikolojilerinin olumsuz etkilendiği ve depresif oldukları ortaya çıktı.


Uzman Psikolog Ayşin Akdağ, sigara içen ailelerin çocuklarında çaresizlik duygusu oluşarak hiçbir şey yapamamanın oluşturduğu ruhsal çökkünlük yaşandığı ve çocukların depresif bir duygu durumu içerisine girebildiğini belirtti ve şunları anlattı:

“Çocuğun ‘sağlık hakkı ihlali’, onun sağlıklı olma konusunda bir ihmale maruz kalmasına sebep olmaktadır. Çünkü çocuk, kendisine zarar verecek şartlardan kendini koruma becerisine, kendine zarar verecek kişi ve olaylara karşı mukavemet gösterme gücüne ve yetisine henüz sahip değildir, yani kendini tek başına koruyamaz. Onu koruma görevi anne baba, devlet ve çevresindeki diğer yetişkinlerindir. Öyleyse, çocukların yanında sigara tüketimine izin vermek, çocuğu bu ortamlardan korumamak, ebeveyn olarak çocuğun sigara dumanına maruz kalmasına seyirci kalmak, çocuk ihmalinin gerçekleştiğinin bir göstergesidir. Büyümekte olan çocukların fiziksel gelişimleri için beslenme şartları en uygun şekilde ebeveynleri tarafından yerine getirilirken, aynı anne baba çocuğun sigara dumanına maruz kalmasına izin verebilmektedir. Oysa, çocukların kirli havaya maruz kamaları onların gelişimini olumsuz etkilemektedir; öyle ki, solunum sistemi hastalıklarına sık yakalanması ve solunum yetmezliğine bağlı olarak sekonder gelişim gerilikleri yaşamalarına sebep olmaktadır.

“SİGARAYI BENDEN DAHA ÇOK SEVİYOR!”
Bu bağlamda çocuk ruh sağlığı önem arz eder. Bu açıdan da bakıldığında, çocuklar, yanında sürekli sigara tüketen, sigara bulamadığında öfke krizleri geçiren ve aile bireylerine öfke çıkışlarında bulunarak gerginlik ve huzursuzluk yaşatan, yani bağımlı olan anne babaya sahip olmanın getirmiş olduğu dezavantajları da yaşamaktadırlar. Çocuklarla yapılan görüşmelerde onların, anne ve babalarının çoğu zaman sigarayı kendilerinden de daha çok sevdikleri düşüncesine kapıldıkları görülmektedir.

Çocuk ruh sağlığı açısından başka bir yön ise, gerek okullarda gerek basın yayın yoluyla gerekse kurumsal çalışmalarla çocuklara sigaranın zararları anlatıldıkça ve sigara içen anne babaya bu zararların olabileceğini düşündükçe, onları hasta olarak algılamaya, hatta ölebilecekleri ile ilgili kaygı yaşamaya başladıkları görülmektedir. Dolayısıyla çocuk, anne babayı kaybetme kaygısıyla onların sigarayı bırakmaları gerektiğini düşünerek, onlardan bunu istemektedir.

Ancak bağımlı olan anne ve baba sigarayı bırakmadıkça çocukta bir çaresizlik duygusu oluşarak hiçbir şey yapamamanın oluşturduğu ruhsal çökkünlük ve depresif bir duygu durumu içerisine girebilmektedir. Bu zeminden bakıldığında anne ve babaların sigara tüketmekle, çocuklarının ruh sağlığını da olumsuz etkileyecek davranış içerisinde bulundukları görülmektedir. Sigara bağımlılık yapıcı bir maddedir.”

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.