Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

VEREM EN ÇOK İSTANBUL’DA GÖRÜLÜYOR

Her geçen gün ilaca direnç kazanan verem hastalığının, Türkiye’deki durumunu anlatan rapora göre, hastalığın en yaygın olduğu yer Marmara Bölgesi, özellikle de İstanbul.


Türk Toraks Derneği, tüberkülozun Türkiye’deki durumunu ortaya koyan bir rapor hazırladı. Raporda, Türkiye’de tedavi başarı oranının, 2008 yılında kayda alınan bulaşıcılığı olan hastalarda yüzde 92, tedavi görmüş hastalarda yüzde 75 olduğuna dikkat çekildi. Raporda, verem savaşı dispanserlerine kayıtlı tüberküloz hastalarının toplam sayısının 2005’de 20 bin 535, 2006’da 20 bin 526, 2007’de 19 bin 694, 2008’de 18 bin 452 ve 2009’da 17 bin 402 olduğu aktarıldı.

Raporda, şu görüşlere yer verildi: “İlaç direnci olan tüberküloz hastaları, verem savaşının en önemli sorunudur. Ülkemizde bu hastalar uzun yıllardır başarıyla tedavi edilebilmektedirler. Öte yandan, hala bu hastalara geç tanı konulmakta, tedavi sırasında yüksek bir oranda hasta tedaviyi terk etmektedir. Sonuçta “çok ilaca dirençli tüberküloz” hastaları bulaştırıcı olarak ortalıkta gezmektedir ve ülkemizde “yaygın ilaç direnci” olan tüberküloz hastaları görülmeye başlanmıştır.”

Türkiye’ye gelen yabancı verem hastalarında ilaç direnci oranlarının yüksek olduğu ve özellikle eski Sovyetler Birliği bünyesindeki ülkelerden gelen hastaların Türkiye’de “yaygın ilaç direnci” taşıyan basilleri saçmakta oldukları vurgulandı.

 

Raporda ayrıca, “Ülkemizde Marmara bölgesi, özellikle de İstanbul tüberküloz hastalığının en yaygın olduğu yerdir. İstanbul ilinde verem savaşının geliştirilmesi, özellikle verem savaşı çalışanlarının sayıca artırılmaları ve motivasyonlarının sağlanması gereklidir” şeklinde tespitlere yer verildi.

HASTALARIN SADECE YÜZDE 5’İ TEDAVİ GÖRÜYOR!
Dünyada yarım milyon “çok ilaca dirençli” tüberküloz hastası bulunduğu ve bunların ancak yüzde 5’inin tedavi olduğu biliniyor. Raporda, yılda 0,4 milyonu AIDS hastaları olmak üzere toplam 1,7 milyon kişinin tüberküloz hastalığından öldüğü, bu ölümlerin önemli nedeninin de çok ucuza tedavi edilebilen hastalık olmasına rağmen özellikle Afrika ve Asya’da yeterli sağlık altyapısı, sağlık personeli ve ilacın bulunmayışından kaynaklandığına dikkat çekildi.

Dünyada her yıl bir önceki yıldan daha fazla verem hastası görüldüğü, 2009 yılında dünyada ortaya çıkan 9,4 milyon tüberküloz hastasının 5,8 milyonun kayıtlı ve tedavi alan hasta olduğu, 3,6 milyon hastanın ise kaydı olmadığı için tedavi edilemediği de bildirildi.


 

Copyright 2007-2025 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.