Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

“AİLE HEKİMLİĞİ UYGULAMASI”NI BİLİYOR MUSUNUZ?

Sağlık Bakanlığı’nın “Sağlıkta Dönüşüm Projesi” kapsamında hayata geçirdiği “Aile Hekimliği uygulaması”, 1 Kasım’da İstanbul’da başladı. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nün internet sitesinden herkes aile hekimini öğrenebilecek.


Aile hekimliği hizmeti ücretsiz olarak veriliyor ve her vatandaş aile hekimini 3 ayda bir değiştirme hakkına sahip. Ancak çok yeni olan bu sistemle ilgili ayrıntılı bilgi sahibi olmayan vatandaşların aklında pek çok soru var. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Hamza Gemici akıllara takılan ve en çok merak edilen soruları yanıtladı.

- Bölgemiz için atanan aile hekimininden memnun değilsek nereye başvurabiliriz?
Kişiler, hizmet almak istediği herhangi bir hekime başvurabilir. Herhangi bir yerden belge veya dilekçe almasına gerek yok.

- Muayene ücretsiz deniyor peki buna testler de dahil mi?
Sunulan tedavi, tanı ve labaratuvar için ücret ödeme durumu olmayacak.

- Üniversite öğrencileri nasıl aile hekimine kaydolacaklar?
Uzakta yaşayan ama İstanbul’da eğitim gören öğrenciler de var.  Onlar da İstanbul’da ikamet ettikleri yerlerdeki hekimlere gidebilirler.

- Aile hekimliğinde denetleme kim tarafından ve nasıl yapılacak?
Hekimlerin denetimini yapacak kişilerin başında vatandaşlarımız geliyor. Kişiler memnun kalmadığı hekimi değiştirecek. O hekimin hasta sayısı kotanın altına inerse sözleşmeleri feshedilecek. Onun dışında tüm sağlık hizmetlerinde olduğu gibi il sağlık müdürlükleri denetim yapacak.

- Sosyal güvencesi olmayan vatandaşlar da bu hizmetten yararlanabilecek mi?
Vatandaşlar sosyal güvenceleri olmasa dahi aile hekimliği hizmetlerinden yararlanacaklar.

İstanbul genelinde toplam 3 bin 645 aile hekiminin görevlendirildiği yeni sistemde ortalama 3 bin 500 kişiye 1 hekim düşecek. Sistemle birlikte sağlık ocaklarının adı Aile Sağlığı Merkezi (ASM) olarak değişti. İlçelerin nüfusuna göre belirlenen her ASM’de ortalama 2-4, en fazla 9 aile hekimi bulunacak.

Aile hekimliği sistemiyle vatandaşın sağlık sorunlarının yüzde 90’ının ASM’lerde çözülmesi, bu sayede uzun vadede gereksiz muayene ve ilaç sarfiyatının önüne geçilmesi bekleniyor.

- Hasta doktorunu nasıl seçecek?
Aile hekimliğinin en önemli özelliklerinden biri vatandaşa 3 ayda bir doktor seçme özgürlüğü tanıması. Vatandaş olarak memnun değilseniz, aynı sağlık merkezi içinden başka bir hekime ya da o bölgedeki yakın bir başka ASM’ye kendinizi naklettirebilirsiniz. Size ait tüm kayıtlar otomatik olarak o doktora gidecek.

Örneğin kronik hastaların raporlarını, ilaçlarını kullanıp kullanmadığının takibini yapacak.
Her doktorun kendisine bağlı vatandaşları yılda en az bir kez görmesini istiyoruz. Yıllık check-up’ta 40’a yakın tahlil yapılabilecek.

- Hangi durumlarda randevu gerekecek?
Acil hizmetler dışında randevu alınması isteniyor. Ama Bakanlık’ın bir talimatı yok randevuyla ilgili. 
 

- Sevk sistemi olacak mı?
Kişiler ister aile hekimine giderler hizmetlerin tamamını ücretsiz alabilirler isterlerse üniversite ya da eğitim araştırma hastanelerinde 5-8 TL gibi katkı payları ile muayene olabilirler.


 

- Peki hasta aile hekiminin yönlendirmesiyle hastaneye giderse?
Aile hekiminin yönlendirmesiyle giderse yine ücretsiz hizmet alacak.

- Aile hekimi hangi sağlık hizmetleri için çalışacak?
Aile hekimleri aşılama, obeziteyi önleme, sağlıklı yaşam, sigarayı bırakma, gebelik, lohusalık takipleri, çocukların büyüme-gelişme-beslenme takipleri gibi koruyucu sağlık hizmetlerinde bulunacak.


 

- Aile hekimi hangi ilaçları yazabilecek?
Tüm ARB grubu antihipertansifler, BPH’de kullanılan ilaçlar, Nateglinid grubu antidiyabetikler, menopoz ilaçları, ayaktan tedavide 3. kuşak parentral sefolosprinler. Ayrıca bazı kanser ve osteoporoz ilaçlarını yazabilecek.

- ASM’lerde sıra alınacak mı?
Hekimlerin bir numerator sistemleri olacak, hekime kayıtlı hastalar sadece kendi hekimlerinden sıra alacak.

- Aile hekimi evde hasta ziyaret edecek mi?
Aile hekimlerinin asıl görevleri koruyucu sağlık hizmetleridir. Ancak hareket edemeyen örneğin yatalak hastalara mesai saatleri içerisinde evde bakım uygulayacak.

- Aile hekimi izinli olduğunda vatandaşa kim bakacak?
Aile hekimleri izin aldıklarında yerlerinde aynı ASM’deki hekimler bakacak. Eğer başka hekim yoksa toplum sağlığından bir hekim görevlendirilerek hizmetin aksamaması sağlanacak.

- İstanbul’da yaşadıkları halde ikametgahları şehir dışında olanlar nasıl hizmet alacak?
İl dışında ikamet edip aile hekimine başvuran hastalar “misafir hasta” olarak bakılacak.

Ayrıca şeker, diyabet gibi kronik hastalıklarda gerekli raporlar da ASM’lerden alınabilecek.


Siz de aile hekiminizi öğrenmek istiyorsanız aşağıdaki linki
tıklayın.



 

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.