Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ANNE SÜTÜ BESİN ALERJİSİNDEN DE KORUYOR!

Çocukluk dönemindeki besin alerjileri yüzde 95 oranında anne sütünün kesildiği ve ek gıdaya geçildiği dönemde boy gösteriyor.


Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Alerji ve Klinik İmmünoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Yüksel aileleri uyarıyor:
“Besin alerjisinden bir çocuğu koruyan en önemli etken anne sütünün kullanılması. Besin alerjisine benzeyen gıda katkı maddesi reaksiyonları da o dönemde görülebilir. Bu nedenle yanlış tanı da söz konusu olabilir.

Örneğin, inek sütüyle ilk kez karşılaşan çocuğun ağzında ciddi şişlikler dediğimiz anaflaksi bulguları olabilir. Yemek borusundan geçerken orada oluşturduğu alerjiden dolayı reflü hastalığı olabilir veya bağırsaklardan geçince orada yaptığı iritasyondan dolayı ishal, karın ağrıları, gelişme geriliğine yol açan bağırsakta emilim bozuklukları, dışkıda kan olabilir. Bu çocukların yüzde 25’inde, bebeklik egzaması olabilir. Çok nadiren de olsa besin alerjisi olan çocukların yüzde 5-10’unda astıma benzer bulgular olabilir. Bu nedenle besin alerjisinin perspektifi biraz geniş. Bu nedenle mutlaka, çocuk alerji uzmanı tarafından tanı konulmalı.       


Sonuç olarak, derisinde en ufak bir döküntü olan, karnı ağrıyan, reflüsü olan, baş dönmesi olan, kansızlık olan her çocuğa besin alerjisi tanısı konulmamalı. Besin alerjisi, ülkemizde hala anne sütü sıklıkla ve katkı maddeleri daha az kullanıldığı için beklenenden daha az. Besin alerjisinin şikayet olarak belirlenen sıklığı yüzde 2-4 gibi, ama uygun bir ortamda, bir çocuk alerji merkezinde incelendiği takdirde bu oran yüzde 0.68’e düşüyor. Bu nedenle Türkiye’de besin alerjisi teşhisi, olması gerekenin 4 katı fazla konuyor. Tetkik, tahlil ve teşhis için 4 kat para harcanıyor veya bunun için ilaç harcaması yapılıyor.    
  

Çocuğun besin alerjisi konusunda bir alerji uzmanı tarafından görülmesi gerek. Besin alerjisi teşhisi konulan çocuğun diyetinden o besinin 6 ay çıkarılıp, onun yerine uygun bir başka besinle takviye edilmesi gerek. Böylece çocuk o besine karşı dirençli hale geçer ve alerji bulguları da geriler.        

Çocukluktaki besin alerjileri düzgün tedavi edilirse, yüzde 90 oranında geçer.”


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.