Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:
  • Küçük
  • Orta
  • Büyük
  • En büyük

ZAYIF KARNEYE KIZMAK ÇÖZÜM DEĞİL!

Ailelere, zayıf karne getiren çocukları başkalarıyla karşılaştırmamaları, “tembel, başarısız, yetersiz” gibi sıfatlarla kendilerine olan güvenlerini sarsmamaları uyarısı yapıldı.


Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Elvan İşeri, karnenin öğrencinin başarısı için tek ölçüt kabul edilmemesi gerektiğini söyledi. Notların, öğrencinin hayattaki başarısını değil, okulda yeterli çalışıp çalışmadığını gösterdiğini ifade etti ve ailelere daha duyarlı davranmaları konusunda şu önerilerde bulundu:

BAŞARI SADECE ÇOCUĞA BAĞLI DEĞİL!
“Başarısız notlar öğrencide üzüntüye, bu da çoğu zaman korkuya dönüşebilir. Oysa, çocukların özellikle ilkokulda kendini başarılı hissetmeye ihtiyacı vardır.

Aileler, çocuklarının karnelerini başka çocukların karneleriyle karşılaştırarak, çocuğu “tembel, başarısız, yetersiz” diye nitelendirerek kendilerine olan güvenlerini sarsmamalıdır. Başarısızlığın kökeninde çocukluk çağı ruhsal hastalıklarının yatabileceği akıldan çıkarılmamalı, bu nedenle bir uzmana danışılmalıdır. Bazen başarısızlık motivasyon eksikliğinden de kaynaklanabilir. Ancak bu sadece çocuğa değil, aile ile ilişkilere de bağlı olabilir. Bu nedenle çocuğun başarısızlığı aile ve okul ortamıyla birlikte bir bütün olarak değerlendirilmelidir.

Karnedeki düşük notlar karşısında kızmak, sinirlenmek ya da üzülmek bir çözüm getirmez. Bir dönem boyunca yapılan hataların çocukla karşılıklı konuşulup çözüm üretilmesi gerekir. Çocuklar korktukları ya da hesap vermek zorunda bırakıldıkları zaman ya içlerine döner ya da kendilerine kötü bir şey yapar. Tepkiden korktukları için yaşadıkları ortamdan kaçmak isteyebilir. Bu nedenle olumsuz bir hava yaratılmadan oturup konuşulmalı, geride kalan ders yılı birlikte gözden geçirilmelidir.”

Okuldaki başarısızlık değerlendirilirken öğrencinin yaş grubunun dikkate alınmasını da öneren İşeri, “Lise son sınıfta üniversiteye hazırlanan ve sınav stresi yaşayan bir gençten çok da büyük başarılar beklenmemeli” dedi.

 

 

 

 

Copyright 2007-2025 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.