Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

BEBEKLİK VE ÇOCUKLUK STRESİ BAŞA BELA OLUYOR!

Bebeklik ve çocukluk çağı gibi çok erken yaşlarda karşılaşılan stres hayatımızın geri kalanını önemli derecede etkiliyor. Hayatımızın çok erken safhalarında karşılaştığımız stres ve travmalar genlerimizde değişiklik yaratıyor.


Bir araştırmaya göre, doğduktan sonra 10 gün süreyle düzenli olarak annesinden ayrı tutularak strese maruz kalan bebekler büyüdükten sonra karşılaştıkları stresli durumlarla kolay başedemiyor ve bellekleri de daha zayıf oluyor. Bilimciler bu durumu, stres anında salgılanan hormonların genlerde değişikliğe yol açmasına bağlıyor.

Araştırmada, doğum sonrası ve bebeklikte karşılaşılan stres ve travmaların davranışlar üzerindeki uzun vadeli etkisi neredeyse “moleküler ölçekte” gözlemlendi.

TERKEDİLMİŞLİK DUYGUSU TEHLİKELİ
Deneyde yeni doğmuş bir grup kobay fare, 10 gün boyunca her seferinde 3 saat annesinden ayrı tutuldu. Bu, “hafif ama terkedilmişlik duygusu yaratan bir stres”ti. Sonuç olarak, bebekken terkedilmişlik duygusu yaşatılan kobay farelerin, büyüdükten sonra zor durumlarla kolay başa çıkamadığı ve bellek işlevlerinin de daha zayıf olduğu tespit edildi.

Buna göre yaşamın çok erken dönemlerinde maruz kalınan stres ve travmalar, yüksek oranda stres hormonunun salgılanmasına neden oluyor. Bu da, ikinci aşamada, stres hormonunu kontrol eden vasopressin isimli gendeki DNA’larda değişikliğe yol açıyor. Kalıcı olarak “yeniden programlanan” vasopressin geni, ilerdeki yaşamda daha yüksek miktarda stres hormonu salgılatıyor.

 

 

 

 

 

 

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.