Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

DOMUZ GRİBİ AŞISI GEREKLİ Mİ?

Ankara’da bir okulun kapatılması sonrasında daha da panik olan halk özellikle şu soruya yanıt arıyor “Domuz Gribi aşısı koruyor mu?” Sağlık Bakanı’nın yaptığı “salgın bekliyoruz” açıklaması ile birlikte gözler konunun uzmanlarının yaptığı açıklamalara çevrildi.


Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Hande Aygün, “Öncelikli olarak riskli grupların aşılanmasında fayda var. Riskli gruplar ise uzun süreli kronik hastalığı olanlar, 65 yaş üzerindekiler, sağlık çalışanları, bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler (kanser hastaları, steroid kullananlar, vs) ve küçük çocuklardır. Tabii sık sık yurtdışı seyahati olan kişilerin de aşı yaptırmalarında fayda var” diyor.

“AŞI YAPTIRMADAN DA KORUNULABİLİR”
Aygün, insanların aşı yaptırmasa bile kendini bu hastalıktan korumasının mümkün olduğunu savunuyor. Basit korunma yolları ile tüm grip virüslerinden kendimizi koruyabileceğimizi söylüyor ve ekliyor: “Bu tür virüsler kişiye damlacık yolu ile bulaşır. Yani kişinin öksürük, aksırık ve burun salgıları ile etrafa yayılır. O halde bu tür öksüren-aksıran hasta kişilere çok yaklaşmamak, yaklaşmamız gereken durumlarda maske takmak, ellerimizi de sık sık yıkamak oldukça önemli. Virüs cansız yüzeylerde canlılığını sürdürebildiğinden dolayı sık sık ellerin su ve sabun ile yıkanması, bunların temin edilemediği durumlarda yanımızda bir el antiseptiği bulundurmak çoğu zaman yeterli olacaktır. Bunların hiçbirini yapamıyorsak bile bu kış dönemlerinde ellerimizi ağzımız, burnumuz ve gözlerimizden uzak tutmamız ve insanlarla öpüşmememiz oldukça önemli. Ayrıca şu geçiş dönemlerinde, havaların soğumaya ve grip hastalıklarının arttmaya başladığı şu vakitlerde  kişilerin bol C vitamini almaları ve vücut dirençlerini de güçlendirmeleri gerekmektedir.”

DOMUZ GRİBİ AŞISININ YAN ETKİSİ OLABİLİR
Dr. Hande Aygün aşının yan etkisi ile ilgili şunları söyledi:
“Bunlar yeni aşılar ve mutlaka yan etkileri olacaktır. Fakat yapılan tüm aşıların ve mevcut ilaçların da kabul edilebilir düzeylerde yan etkileri vardır. Bu nedenle de fayda göreceğimiz hasta gruplarına yani riskli gruplara aşı yapılmasında fayda vardır. Ülkemize gelecek olan aşı da Avrupa Birliği Komisyonu’ndan onay almış, ruhsatlı bir aşı olacağından dolayı beklenilenin dışında bir yan etki ile karşılaşılacağını düşünmüyorum.” 

NORMAL GRİP DAHA TEHLİKELİ!
Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, bir domuz gribi salgını olduğunu ama bu hastalığın iddia edildiği gibi çok öldürücü bir hastalık olmadığını söylüyor ve ekliyor: “Aşıya gerek yok! Çünkü domuz gribinin öldürücülüğü binde 1’in çok altında, bugüne kadar dünyada bu hastalıktan ölenlerin sayısı 4 bin 500 civarında. Oysa olağan grip salgınlarından her yıl 250 bin ila 500 bin insan ölüyor. Türkiye’deki kurban sayısı ise yaklaşık 7 bin... Sağlık Bakanlığı’nın, domuz gribiyle uğraşacağına bildiğimiz gribe karşı önlem alması daha mantıklı olmaz mı?”

TÜRKİYE’NİN AŞI İHTİYACI 39 MİLYON!
1 milyon 800 bin adet domuz gribi aşısının Türkiye’ye geleceği açıklandı. Hıfzısıhhada yapılacak testlerin ardından aşı öncelik gruplara yapılacak. Ancak Türkiye’nin aşı ihtiyacının 39 milyon adet olduğu da yapılan açıklamalar arasında.

AŞI KİMLERE UYGULANACAK
6 aydan büyük çocuklar ile hamileler ve kronik hastalığı olanlar öncelik grupları. İlk gelecek aşıların ilköğretim çağı çocukları ile Hac ziyaretinde bulunanlara yapılacağı açıklandı. Aşının ilk kafilelere yetişmemesi durumunda gidenler bizzat orada aşılanacaklar.


 

 

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.