Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

İFTARDAN SONRA SPOR YAPIN!

Uzun ve sıcak geçen bir Ramazan ayında spor yapmak mümkün mü? Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Gür, oruç tutanların spor için serin saatleri tercih etmeleri gerektiğini belirtti.


Prof. Dr. Gür, Ramazan’da yapılan spor ile ilgili şunları söyledi: “Bu dönemde, hangi spor dalıyla uğraşılırsa uğraşılsın, ciddi mineral ve  su kayıpları yaşanacaktır. Bu da vücudun zayıf düşmesine neden olacaktır. Özellikle oruç tutanlar, spor için serin saatleri tercih etmeliler. Sabah saatleri serin olur ama sıvı ve mineral kaybının yanında yorgunluk ve bitkinlik hali nedeniyle günün geri kalanı zor geçer. Buna göre  iftar saatinden bir, birbuçuk saat önceden başlayıp, iftardan sonraki zamana uygun zaman diyebiliriz.

 

Sindirimi kolay besinler yedikten bir-birbuçuk saat sonra spor yapılabilir. Tavsiyemiz, sporun ardından da tekrar hafif şeyler yenmesi.  Öğünlerin bölünmesi, hem spor yaparken olası olumsuzlukların önüne geçer hem de sahuru da düşünürsek metabolizma ve sindirim sistemi açısından daha ideal.”

HANGİ SPORLAR UYGUN        
İftar öncesi yürüyüş gibi “hafif” sporların yapılabileceğini dile getiren Dr. Gür, şunları söyledi:
“Sağlıklı yaşam için en kolay ve ideal spor olan yürüyüşe, her gün başlangıçta 20-30, alıştıktan sonra ise 40-60 dakika ayrılmasını tavsiye  ediyoruz. Egzersiz zamanı, iftar saatine göre ayarlanabilir. Böylelikle sporun ardından su içilip, yemek yenebileceği için aç karına egzersiz yapmanın olumsuz etkilerine en az şekilde maruz kalırız. Yürüme dışında aşırı terleme ve mineral kaybına neden  olmayacak hafif koşu, yüzme ve bisiklet gibi sporlar yapılabilir.

Futbol gibi aşırı güç ve sıvı kaybına neden olan sporların, oruçluyken yapılması durumunda bünyeyi fazla zorlar. Bu tarz  sporlardan, vücudun açlık ve susuzluğa alışması için gereken bir hafta-10 günlük sürede, iftardan sonra bile uzak durulmalı.

Ramazan öncesi düzenli spor yapıp, ramazan boyunca spor yapmayı bırakanların, genel fizik ve kondisyonunda yüzde 30'a varan kayıplar yaşayacaklardır. Bu nedenle spordan uzak durulmamalı. Yoksa kişinin bir aylık çalışma açığını kapatıp, eski haline dönmesi en az 5-6 hafta sürer."

Copyright 2007-2025 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.