Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

"ANNEMİN İŞİ BENİM GELECEĞİM"

"Annemin İşi Benim Geleceğim" adlı proje kapsamında, çocuk bakımı nedeniyle çalışamayan kadınların çocukları için kreşler inşa edilecek.


Borusan, sanayide kadın istihdamını arttırmak için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı işbirliği ile yeni bir sosyal sorumluluk projesine imza atıyor. Proje kapsamında, çocuklar için kreşler inşa edilerek kadınların iş yaşamına katılımı sağlanacak.

0-6 yaş arası çocuklara hizmet verecek kreşler, Borusan Neşe Fabrikası adıyla, Türkiye'nin dört bir yanındaki organize sanayi bölgelerinde kurulacak. Mimari tasarımı ülke genelinde bir yarışma ile belirlenecek olan kreşlerin ilki Adıyaman'da açılacak.

Çocuk bakımı nedeniyle çalışma imkanı bulamayan kadınlara yönelik "Annemin İşi Benim Geleceğim" adlı proje başlıyor. Bu kapsamda, Türkiye genelinde 10 ildeki 10 organize sanayi bölgesinde (OSB), 0-6 yaş grubu çocukların bakım ve okul öncesi eğitim hizmeti alacağı kreş ve gündüz bakım evleri inşa edilecek.

HEDEF BİR YILDA 10 KREŞ
"Annemin İşi Benim Geleceğim", iki bakanlık arasında geçtiğimiz yıl imzalanan protokol kapsamındaki işbirliği alanlarından biri olan "OSB'lerdeki kreş sayısını artırma" hedefine, önümüzdeki 4 yılda 75-150 çocuk kapasiteli 10 kreş inşa ederek katkıda bulunacak.

Bu projeyle, kadınlara destek olarak, sanayi alanında daha fazla kadın çalışanın istihdam edilmesi hedefleniyor. Kadınlar gönül rahatlığıyla çalışırken, çocuklarına kreşlerde neşeli, güvenli ve sağlıklı bir eğitim ortamı sağlanacak.

İLK KREŞ ADIYAMAN'DA
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ve Borusan Holding CEO'su Agah Uğur tarafından imzalanan protokol ile hayata geçen "Annemin İşi Benim Geleceğim" projesi kapsamında ilk Borusan Neşe Fabrikası, Adıyaman Organize Sanayi Bölgesi'nde açılacak.

Adıyaman'ın yanı sıra 2013 yılı içinde Malatya II, Şanlıurfa, Afyonkarahisar Organize Sanayi Bölgeleri'nde de kreşlerin yapımına başlanacak. Proje kapsamında ayrıca, iki bakanlığın işbirliği ile öncelikle "Annemin İşi Benim Geleceğim" projesinin gerçekleştirileceği illerde, paneller, seminerler ve atölye çalışmaları ile kamuoyunda kadın istihdamının arttırılması ve kadının ekonomik anlamda güçlendirilmesi konusunda duyarlılığın yaygınlaştırılmasına katkı sağlanacak.

19 MİLYON KADIN ÇALIŞMIYOR!

Protokol imza töreninde konuşan Borusan Holding CEO'su Agah Uğur'sa projenin amacını şöyle anlattı: "Son on yılda uyguladığı mali disiplin ve yapısal reformlar neticesinde başarılı bir büyüme performansı gösteren Türkiye'nin hedefi, dünyanın ilk on ekonomisi arasında yer alabilmek. Böylesine iddialı bir hedefi gerçekleştirebilmek için nitelikli, verimli ve çalışkan bir işgücü yapısına ihtiyaç var. Türkiye'de kadınların işgücü profiline baktığımızda olumsuz bir tablo ile karşı karşıya kalıyoruz. TÜİK verilerine göre Türkiye'de kadınların işgücüne katılma oranı sadece yüzde 28.8 ve çalışmayan kadın sayısı 19,4 milyon seviyesine ulaşmış durumda. Uluslararası karşılaştırmalarda Türkiye'nin kadın istihdam oranının gerilerde olduğunu görüyoruz.

Kadınların iş yaşamına katılımı Türkiye'nin kalkınma sürecinin vazgeçilmez bir parçası. 2012 yılında Birleşmiş Milletler Kadını Güçlendirme İlkeleri'ne imza atarak kadının iş dünyasında ve toplumdaki yerinin güçlendirilmesini destekleyeceğimizi taahhüt ettik. Yapılan araştırmalar kadının çalışmasının önündeki en büyük engelin çocuk bakımı olduğunu ortaya koyuyor. Bu konuda ailelere destek vererek, kadınların ekonomik yaşama katılmasını, çocukların iyi bir okul öncesi eğitimi almasını, böylelikle aile ve ülke ekonomisine katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Öte yandan Afyonkarahisar'da TİSVA ile açtığımız ve önemli bir ekonomik dönüşüm yaratan Asım Kocabıyık Mikrofinans Şubesi'nin bir başka şubesini Bursa Gemlik'te hayata geçireceğiz. Bu adımla, kadın girişimciliğini de destekleme yönündeki katkımızı artırmaya devam ediyoruz."

PROJE, MİMARİ TASARIM YARIŞMASI İLE BAŞLIYOR
"Annemin İşi Benim Geleceğim" Projesi kapsamında kurulacak Borusan Neşe Fabrikalarının; projenin ruhunu yansıtan, çocukların geleceğe umutla bakmasını sağlayan, yenilikçi, özgün bir mimari tasarıma sahip olması hedefleniyor. Bu amaçla Borusan; TMMOB ve Yapı Endüstri Merkezi işbirliği ile düzenlenecek bir mimari tasarım yarışması açıyor. 12 Nisan 2013 tarihine kadar devam edecek yarışmanın profesyonel jüri üyeleri arasında Prof. Yük. Mim. Hakkı Önel, Mim. Gökhan Avcıoğlu, Mim. Sinan Kafadar, danışman jüri üyeleri arasında ise Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Demircioğlu, UNICEF Proje Yöneticisi Ceren Güven Güres, Gazeteci Meral Tamer yer alıyor.
0-6 yaş grubu çocukların zihinsel ve fiziksel gelişimlerini sağlayacak, soyut düşünme yeteneğini geliştirecek, onlara doğa ve hayvan sevgisi aşılayacak, çevre ve sürdürülebilirlik bilinci yerleştirecek, kültür ve sanatla iç içe olma imkanı sunacak olan prototip Borusan Neşe Fabrikalarının aynı zamanda enerji tasarruflu, yeşil binalar olarak hizmet vermesi hedefleniyor. Yarışmaya katılmak isteyen mimarlar için katılım şartnamesi ve tüm ayrıntılı bilgiler www.anneminisi.org adresinde sunuluyor.

BU BAŞLIKTAKİ DİĞER KONULAR
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.