Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ŞİDDETE KARŞI "PANİK BUTONU"NA BASILDI!

Kadına şiddete karşı bir çözüm olarak planlanan "Panik Butonu" uygulaması başladı. Şiddet gören kadınların polise ulaşmasını sağlayacak "panik butonu"na ilk kez Bursa'da basıldı.


Şiddet mağduru kadınların polisten anında yardım isteyebilmesini sağlayacak panik butonlarının ilk uygulaması, dün itibariyle Bursa'da başladı.

Panik butonuna ilk basan kişi de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin oldu. Bakan Şahin'in butona tıklaması ile ALO 155 hattıyla irtibata geçildi. Tüm finansmanı AVEA tarafından karşılanan "panik buton"larını ilk etapta 50 kadının takması planlanıyor. Sayı, yeni butonların gelmesi ile 2 hafta içerisinde 250'ye çıkacak.

Bursa ve Adana'da yapılacak pilot çalışmada iki farklı boyutta buton denecek ve butonların hangisinin daha iyi sinyal çektiğine bakılacak. Panik butonu uygulamasının takibi ise Şiddeti İzleme ve Önleme Merkezleri (ŞÖNİM) aracılığıyla yapılacak. ŞÖNİM bünyesinde mağdurlara psikolojik, ekonomik yardım ile iş bulma olanakları da sağlanacak.

Bakan Şahin yaptığı konuşmada, kadın, erkek şiddet gören ve hakkında hakimler tarafından teknik takip sistemi ile korunmasına karar verilen kişilerin bu sistemi kullanacağını anlatarak şunları söyledi: "Amacımız canın kurtarılması. Butonların özellikle psikolojik açıdan caydırıcı olacağını düşünüyoruz. Asıl hedefimiz bu butona ihtiyaç olmaması. Sevgi, vicdan, merhamet, hoşgörü butonuna basacağız. Biz asıl bu butonlara basmamakta direnenlerle mücadele edeceğiz… Bursa'da 25 erkek de "şiddet gördükleri" gerekçesiyle Emniyet Müdürlüğü'ne başvurdu. Mağdur olan erkekler de şiddet yasasından faydalanabilecek. Bursa genelinde şiddet gören 900'e yakın kadın yasa kapsamında koruma altına alındı.

6 SANİYEDE POLİSLE İRTİBAT
Mağdur, buton üzerindeki tuşa bastığında Alo155'e çağrı gidecek. Sadece çağrı değil, SMS ile konum bildirme ve kısa mesaj da gönderilebilecek. Ayrıca sesli görüşme olanağı da bulunacak. Çağrı 6 saniye içinde 155 hattı görevlisine ulaşacak. Kadınlar merkeze çağrı bıraktığında polis çağrının geldiği bölgeye gönderilecek. Bakanlık, buton takmasına karar verilen tüm kadınlara eğitim verecek. Eğitimlerde butonların "çocuklardan uzak tutulması gerektiği", "jammer bulunan alanlar, asansör bulunan yerlerde çekmeyebileceği" de anlatılacak.

BU BAŞLIKTAKİ DİĞER KONULAR
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.