Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

DOĞUM KONTROL YÖNTEMİNDE SIRA ERKEKLERİN!

Ülkemizde gebelik istemeyen çiftler, doğum kontrol yöntemi için kadının korunmasına ağırlık verirken yurtdışında çok yaygın olan erkeklerin tüplerinin bağlanması yöntemi gün geçtikçe yaygın hale geliyor. Bu yöntem, kadını psikolojik açıdan rahatlatırken, azalan gebe kalma korkusu çiftlerin cinsel yaşam kalitesini de arttırıyor.


Op. Dr. Serhat Partalcı; erkeklerde doğum kontrolü yöntemi olan vazektominin (erkeklerin tüplerinin bağlanması) çocuk istemeyen çiftler için çok etkili bir yöntem olduğunu söylüyor. Erkekte tüplerin bağlanmasının doğum kontrolü açısından faydalı ve azalan gebe kalma korkusu ile cinselliğin kalitesini artıran bir yöntem olduğunu vurguluyor. Aile planlaması çerçevesinde birçok doğum kontrol yöntemi kullanılıyor, geleneksel ve modern yöntemler olarak iki gruba ayrılıyor. Ülkemizde modern yöntemler geri dönüşümlü, geri dönüşümsüz, hormonlu, hormonsuz olarak spiral (rahim içi araç), prezervatif, doğum kontrol hapları, geleneksel yöntemlerde ise geri çekme ve takvim uygulaması kullanıyor.

VAZEKTOMİ NASIL UYGULANIYOR?
Erkeklerde tüplerin bağlanması diğer yöntemlere göre çok avantajlı. Bu yöntem uzun süre ilaç kullanmayı gerektirmiyor ve kadınlarda tüplerin bağlanmasında uygulanan genel anestezi yerine lokal anestezi kullanılıyor. Hastanede yatmayı ve istirahatı gerektirmeyen ameliyatta erkeklerin tüplerin bağlanması sperm kanalının sperm geçmesine engel olacak şekilde kesiliyor ve bağlanıyor. Tüplerin bağlatılması operasyonu çok basit bir işlem ancak çok dikkatli ellerde ve hijyenik bir ortamda yapılması gerekiyor. Kalıcı ve ömür boyu süren bir doğum kontrol yöntemi olan tedavinin etkisi işlem yapıldıktan sonraki ilk 20 cinsel aktivite sonrası boşalma süresince (yaklaşık 3 ay) ortaya çıkıyor.

TÜRK ERKEKLERİ TÜPLERİNİ BAĞLATIYOR MU?
Avrupa'da ve Amerika ‘da yaygın olan bu yöntem, ülkemizde çok fazla bilinmiyor, cinsel yaşamı olumsuz etkileyeceği düşüncesinin hakim olduğu düşünülüyor ve genellikle bu yöntemi 2-3 çocuk sahibi 40 yaş üzeri erkekler tercih ediyor.

BU BAŞLIKTAKİ DİĞER KONULAR
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.