Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

SGK’DAN AĞRISIZ DOĞUM ZAMMI

Son yayınlanan Sağlıkta Uygulama Tebliği (SUT) ile son zamanlarda sıklıkla uygulanan “ağrısız doğum” yani epidural anestezi için hastanelere devletin ödediği paranın 3 katına kadar ilave ücret alınabilecek.


Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) normal doğum için özel hastanelere 400 lira ücret ödüyor. Bunun yanında her hastadan bu ücretin en fazla yüzde 70'i yani 280 lira da fark ücreti alınmasına izin veriyor.

Epidural anestezi için hastanelere devletin ödediği paranın 3 katına kadar ilave ücret alınmasının önü açıldı. Yeni düzenleme ile özel hastaneler ağrısız doğum yaptıran vatandaştan bin 200 liraya kadar ilave ücret isteyebilecek.

Yetkililer bu uygulama ile, hastaneler tarafından yüzde 45'leri bulan sezaryenle doğum yerine, hastaların normal doğuma yönlendirilmesinin daha kolay olacağı görüşünde.

SUDA DOĞUM İSTİSNAİ SAĞLIK HİZMETİ KAPSAMINA GİRDİ
Türkiye'de yapılan yıllık bir milyon 300 bin doğumun yaklaşık yüzde 45'i sezaryen olarak gerçekleşiyor. Bazı özel hastanelerde bu oran yüzde 80-90'lara çıkıyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) kriterlerine göre, sezaryen oranının toplamda yüzde 15-18’i geçmemesi gerekiyor. Yeni düzenleme özel hastanelerin hastalarını sezaryen doğumdan normal doğuma yönlendirmek için daha çok çaba göstereceği yönünde.

Suda doğum gibi uygulamalar ise SGK’nın istisnai sağlık hizmetleri kapsamına girdi.

Diğer yandan SGK, son düzenlemesi ile kamuda sık yapılan robotik cerrahi operasyonlarını da istisnai sağlık hizmeti kapsamına aldı. Vatandaş bu cihazlarla operasyona girerse 3-4 bin lira kadar ilave ücret ödeyebilecek. Robotik cerrahi ile üroloji, kadın-doğum, KBB alanlarında neştersiz operasyon yapılıyor. İyileşme daha hızlı oluyor.

 

 

BU BAŞLIKTAKİ DİĞER KONULAR
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.