Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ÇOCUKLARI İNTERNETTE BEKLEYEN TEHLİKE: PEDOFİLİ

Son yıllarda medyada sıkça gördüğümüz, gördüğümüze pişman olduğumuz, her defasında kalbimizin orta yerine ateş düşüren ve içimizde büyük öfke dalgalarını alevlendiren “çocuk cinayetleri” gözleri yeniden pedofililere çevirdi. Pedofililer, yani çocukları cinsel olarak çekici bulan kişiler, yakınlarımızda mı diye sorup duruyoruz. Oysa tehlike evimizin içine, hatta çocuğumuzun odasına kadar giriyor. Pedofili bireylerin kol gezdiği ve kendilerini en özgür hissettikleri ortam ise “internet”!


Kayseri’de 1,5 yıl önce kaybolan ve büyük bir çalışma ile aranan o 3 yavrunun başına gelenler hepimizi derinden sarstı. Ancak üzüntü, öfke ve korkudan ziyade bu meseleden yola çıkarak çocuklarımızı ne kadar koruduğumuzu ya da onlara kendilerini korumayı ne kadar öğrettiğimizi sorgulamamız şart!

Geçtiğimiz günlerde internet ortamının çocuklar için ne kadar güvenli olup olmadığına dair bir araştırma yapıldı. Çocuk istismarını ortaya çıkarmak için internette yapılan deneyin sonuçları tüyler ürpertici. Kendisini 10 yaşında bir kız olarak tanıtan araştırmacıya gelen teklifler ise inanılmaz!

TÜRKİYE’DE HER 2 DAKİKADA BİR ÇOCUK İSTİSMARA UĞRUYOR!
Araştırmacı yazar ve Pedagog Barış Çiçek’in internette yaptığı deney çocuk istismarının Türkiye’deki boyutlarını gözler önüne serdi. Türkiye’de her 2 dakikada bir çocuğun istismara uğradığını belirten Çiçek’in, çocukların cinsel istismardan korunmasına yönelik ailelere rehber olabilecek “Sesimi Duyan Var Mı?” adlı kitabı ise raflardaki yerini aldı. 
    

Barış Çiçek, yıllardır sürdürdüğü araştırması için bir öğleden sonra internet sohbet sitelerinden birine girdi. Begüm10 takma ismiyle, kendisini 10 yaşında ve beşinci sınıf öğrencisi olarak tanıtan Barış Çiçek’e birbirinden korkunç mesajlar geldi.

“Begüm10”a ilk yarım saat içinde 43’ü cinsel içerikli, 100 mesaj geldi. Begüm özellikle bu 43 kişiye ilk mesajda 10 yaşında olduğunu tekrar belirtti. Sadece bir kişi yaşı öğrendikten sonra özür dileyerek bağlantısını kesti. Diğerleri ise görüşmeyi kesmediği gibi bağlantının kesilmemesi için olağanüstü çaba sarf etti. Hepsi büyük bir istekle 10 yaşındaki bir çocuğa cinselliği öğretmeye çalıştı.

KONTÖR KARŞILIĞI GÖRÜNTÜ İSTİYORLAR
Çiçek, internette çocukların peşine düşmüş binlerce sapığın olduğunu vurguluyor.
40 kontör karşılığı çocuklardan kamera görüntüsü istendiğini ve çocukların da bunun kötü bir şey olduğunu çoğu zaman anlamadığını belirtiyor.

Çiçek,  “Anne baba bilmiyor, chat yani internette sohbet nedir bilmiyor. İstismar açısından en etkili ortam orası. Çünkü kontrolsüz bir ortam. Çocuğunuzu parka gönderdiğinizde camdan izliyorsunuz. Ama internete girince kontrol dışına çıkıyor. Çocukları internette kandırmak çok daha kolay” diyerek anne babaları uyardı.

Barış Çiçek, çocukları korumak için devletin gücüne vurgu yaparak bu konunun pek çok konudan daha öncelikli olması gerektiğini belirtti.

ÇOCUĞUNUZA SAĞLIKLI ŞÜPHECİLİK AŞILAYIN
Aile yapımızı da gözden geçirmemiz gerektiğini savunan yazarın ailelere tavsiyeleri ise şöyle:
“Yapılacak şey şu, çocukları sağlıklı bir şüphecilikle yetiştirmeliyiz. ‘Hayır’ demeyi öğretmeliyiz. Nasıl sokakta bir kadına sarılamazsınız, çocuklara da böyle yaklaşılmalı.
Gelişmiş ülkelerde kreşler, çocuklara bağırmayı öğretiyorlar. Biz ise hep baskılıyoruz. Sesini yükseltme, bağırma, sus gibi... Oysa çocuk önce tehditleri, sonra da nasıl davranacağını ve savunacağını öğrenmeli. İstismar edilen çocukların durumu daha da vahim. Çocuklar utançtan ya da düşüncesizlikten kendilerini ifade edemiyorlar. Anne babalar önce kendilerini, sonra çocuklarını eğitmeli.”


BU BAŞLIKTAKİ DİĞER KONULAR
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.