Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

EŞİNE ŞİDDET UYGULAYANA MAAŞ YOK!

Diyarbakır Sur Belediyesi, aile içi şiddete karşı çok önemli bir çalışmayı sürdürüyor. Aile içi şiddet uygulayan altı personelin maaşlarının yarısı eşlerine verilirken, kız çocuklarını üniversiteye gönderen 57 personele aylık 100 TL prim ödeniyor.


Diyarbakır Merkez Sur İlçe Belediyesi ile Türkiye Belediyeler ve Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (Belediye-İş) Sendikası arasında geçtiğimiz Nisan ayında imzalanan ve 2010 yılını kapsayan toplu iş sözleşmesinin Aileyi Koruma Hukuku başlıklı 64. maddesinde, kadınları aile içi şiddete, ekonomik şiddete ve çok eşliliğe karşı koruyan hükümler yer alıyor:

- Çocuklarına ve eşlerine şiddet uygulayan personelin maaşlarının yüzde ellisi eşine ödeniyor.
- Doğum yardımı eşlere ödeniyor.
- İstifa edeceğini bildiren personelin eşinin onayı soruluyor, personele tazminatı ya da maaşı eşinin yanında ödeniyor.
- Birden çok evlilik yapan personelin sosyal alacakları, maaşları ve kıdem tazminatları, resmi nikahlı eşe ödeniyor. Resmi nikahlı eşin parayı eşinin evli olduğu diğer kadınlarla paylaşması bekleniyor.

KADINLAR UYGULAMADAN MEMNUN!
Belediye Başkan Yardımcısı Örmek, “Kadınlar uygulamadan memnun” diyerek uygulama ile ilgili şunları anlatıyor: “Ekonomik anlamda güçlenmek, kadına şiddetle mücadelesinde destek oluyor. Kadınlar uygulamadan memnun. Toplu İş Sözleşmesini imzaladıktan sonra sözleşmenin bir örneğini personelimizin eşlerine de verdik. 64. maddeyi kendilerine anlattık. Şiddet gördükleri için bize gelen başvuran kadınlar olduğu gibi gelmeye çekinen bazı kadınlara da biz ulaştık.

YENİDEN ŞİDDET UYGULAYAN İŞTEN ATILIYOR
Şiddet gördükten sonra haklarını arayan kadınların yeniden şiddet görmesini engelleyecek önlemler konusunda açıklama yapan Örmek: “Toplu İş Sözleşmesi’nin hükümlerine göre, ikinci kez şiddete başvuran personelimizin iş akdini feshetme yetkimiz var. Bu caydırıcı bir etken. Ayrıca, kadınların ekonomik anlamda güçlenmesi, onları şiddete karşı da güçlü kılıyor. Şiddet gördüğü için evden ayrılan kadın, eşinin maaşının yarısını aldığı için babasının ya da akrabalarının yanına belli bir güçle gidiyor. Böylece gördüğü destek de artıyor” dedi.

 

 


 

BU BAŞLIKTAKİ DİĞER KONULAR
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.