Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

DÜNYA, ÇOCUK İSTİSMARCILARINA NE YAPIYOR?

Gün geçtikçe artan çocuk istismarı olayları Türkiye’nin gündeminde. Yetkililer istismarcıların yeterli cezayı almadığını ve önlemlerin yetersiz olduğu görüşünde hemfikir. Pedofili ülkemiz gibi tüm dünyada yaygın bir suç. Peki, diğer ülkeler pedofiliyle nasıl savaşıyor ve hangi önlemleri alıyor?


TBMM Kayıp Çocuklar Araştırma Komisyonu, istismar nasıl önlenebilir sorusu üzerine düşünüyor. Dünya Sağlık Örgütü WHO, pedofiliyi yetişkinlere özgü bir zihinsel ve davranışsal bozukluk olarak tanımlayarak, “genellikle ergenlik öncesi ve erken ergenlik dönemindeki çocuklara duyulan cinsel ilgi” sözleriyle tanımlıyor. Her ülkenin pedofiliyle mücadele konusunda farklı uygulamaları ve çözümleri var. İşte bunlardan bazıları:

TÜRKİYE’DE KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI VAR
Ülkemizde pedofili hastaları ve tecavüzcüleriyle ilgili herhangibir takip ve izleme sistemi henüz yok. Kimyasal kastarasyon (ilaçla hadım), tacizcinin olayın yaşandığı şehire giriş yasağı, izleme ve takip sistemi kurulması, il değişikliklerinin haber verilmesi gibi bir çok öneri daha önce bazı milletvekilleri tarafından meclise sunulmuş ancak hayata geçirilmemişti.
Son dönemde de TBMM Kayıp Çocuklar Komisyonu’nda da buna benzer öneriler gündeme geldi. Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal da, “Bizim mevzuatımızda bunları yapmamız mümkün değil. Biliyorsunuz kişisel verilerin korunması meselesi var. Sabıkalı albümünü dahi internete koyamıyoruz” şeklinde bir açıklama yaptı.

ABD PEDOFİLİ HASTALARINI DEŞİFRE EDİYOR
ABD’de 1994 yılında bir pedofili hastası tarafından öldürülen 7 yaşındaki Megan Kanka’dan adını alan bir yasa çıkarıldı. Yasaya göre kayıtlara girmiş her pedofiliyle ilgili bilgiler kamuoyuyla paylaşılmak zorunda. Hangi bilgilerin açıklanacağına da eyalaetler kendi kuralları dahilinde karar veriyorlar. Genellikle isimleri, fotoğrafları, adresleri ve işledikleri suçun niteliği basından ya da internet yoluyla paylaşılıyor. Okullara çalışan seçilirken de isimlerinin FBI’ın elindeki pedofili listesinde bulunup bulunmadığına bakılıyor.

İNGİLTERE’DE KARA LİSTE SAKLANIYOR
Konuyla ilgili İngiltere’de yapılan çalışmalarda ise pedofili kayıtları tutuluyor ancak isimler gizleniyor. Çocuklarla ilgili çalışan tüm kurumlar ise işe alacakları tüm çalışanların kara listede olup olmadığına bakmak zorunda. Ancak halka açıklanmayan bu gizli listede binlerce masum vatandaşın uyuşturucu bağımlısı, pedofili ve adi suçlu olarak yer aldığı ortaya çıktı.

ALMANYA’DA CEZASINI ÇEKENE “İYİ HAL” BELGESİ VERİLİYOR
Almanya’da devlet pedofili olarak yargılanan ya da hüküm giyenlerin isimlerini açıklamıyor. Çünkü kişiye özel bilgilerin korunması yasası var. İsimler ancak medya aracılığla açıklanıyor. Alman devletinin tüm suçluları yeniden topluma kazandırma fikri nedeni ile bir kara liste oluşturulmuyor. Pedofililer de diğer suçlular gibi cezalarını çektikten sonra iyi hal belgesi alıyorlar. Bir pedofili iş için başvurduğu zaman kendisinden iyi hal belgesi isteniyor. Ancak bir pedofili çocuklarla ilgili bir kurumda işe girmek isterse bu belgeyi gören işveren işe almama kararı verebiliyor. İyi hal belgesi de 20 yıl boyunca hiçbir suç işlenmezse sicilden siliniyor.

FRANSA,CEZALARIN ARTTIRILMASINI İSTİYOR
Pedofiliyle başı dertte olan diğer bir ülke de Fransa. Burada bir kara liste oluşturulmuyor ancak pedofililer medya aracılığıyla afişe ediliyor. Fransa’da son yaşanan pedofili vakası aslında işlerin nasıl yürüdüğünü gösterdi. Françis Evrard’ın bir Türk çocuğuna tecavüz etmesi sonucunda tutuklanması ve yargısı medyada yer buldu. Yetkililer, Evrard’ın cezaevindeki hallerinden iktidar ilacı istemesine kadar birçok bilgiyi basınla paylaştı. Ancak mahkeme sırasında görüntü alınmasına izin verilmedi. Fransa’da son zamanlarda artış gösteren pedofili olayları nedeniyle, pedofili suçunu ikinci kez işleyenlerin cezalarının arttırılması, kimyasal yoldan hadım edilmeleri ve elektronik bileziklerle sürekli gözlem altında tutulmaları önerildi. Mevcut cezalar 8 yıl hapisten başlıyor.

POLONYA, HADIM EDERK CEZALANDIRIYOR!
Pedofiliyle mücadele de en sert kararlardan biri hadım. Polonya’da 15 yaşından küçük çocuklara tecavüz eden pedofililerin kimyasal yöntemlerle hadım edilmesini öngören bir yasa yürürlükte. Pedofiliyi mazur gösterecek her tür girişime karşı olan Polonya, ensest ve tecavüz ile ilgili cezaları da oldukça arttırdı. Kimyasal hadım uygulayan ülkelerden biri de Çek Cumhuriyeti.

 

 

BU BAŞLIKTAKİ DİĞER KONULAR
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.