Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

KIZLAR, “İLERİ GÖRÜŞLÜ BABA” İSTİYOR!

Kız öğrencilerin yüzde 77,6’sı “kendimi anneme daha yakın hissediyorum” diyor, yüzde 79,3’ü ise erkek arkadaşı olması halinde bunu babasına anlatamayacağını söylüyor. Kız öğrencilerin yüzde 62,6’sı da babasının daha ileri görüşlü olmasını istediğini söyledi.


TÜBİTAK 2010 Yılı Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması Bölge Finali Sergisi’ndeki projeler arasında “Baba otoritesinin kız çocuklarının sosyalleşmesi üzerindeki etkilerinin incelenmesi” adlı proje büyük ilgi topladı ve babalarla kızların birbirleriyle ilgili düşüncelerini ortaya koydu. Araştırmanın çok konuşulacak sonuçlarına göre; küçük yaşta idol olarak görülen babalar, ergenlikte çekinilen ve otoriter olan kişilere dönüşüyor.

Konya Seydişehir Lisesi öğrencisi Burcu Erdoğan’ın öğretmeni Ayşe Ünüvar danışmanlığında hazırladığı projede, Seydişehir’deki 4t lisede öğrenim gören, 15-18 yaşları arasındaki 300 kız öğrenci ile babalarına 30 sorudan oluşan bir anket yapıldı.

Projede ergenlik dönemindeki kızların içlerinde bulundukları dönemde babalarıyla nasıl bir iletişim halinde oldukları araştırıldı. Anketin sonuçları ise gerçekten şaşırtıcı.

KIZLAR ANNELERİ DAHA YAKIN BULUYORLAR
Anket sonuçları, kız öğrencilerin kendilerini annelerine daha yakın hissettiklerini, sırlarını babalarıyla paylaşmaya çekindiklerini kanıtladı. Kız öğrencilerin yüzde 77,6’sı “Kendimi anneme daha yakın hissediyorum” derken, yüzde 79,3’ü ise erkek arkadaşı olması halinde bunu babasına anlatamayacağını ifade etti.

BABALAR KIZLARININ ERKEK ARKADAŞI OLMASINI İSTEMİYOR
Ankette babalara, kızlarının erkek arkadaşı olmasını kabul edip edemeyecekleri sorulduğunda, babaların yüzde 83’ü bu soruya, “Kabul etmem” yanıtını verdi. Araştırma çalışması, babaların kızlarına yeterince güven duymadığını da gösterdi. Proje çerçevesinde babaların sadece yüzde 8,3’ü “Kızıma güvenim sonsuzdur” derken, babaların yüzde 21,6”sı ise kızıyla ilgili kulağına bir şeyler geldiğinde ilk önce çevreyi dinlediğini söyledi.

Kızlarının sosyal ve kültürlü birer birey olarak yetişmesini isteyen babaların oranı yüzde 91,6 iken, yüzde 75,3’ü “Kızım yeter ki sosyal olmak istesin, ona maddi manevi tüm imkanları sunarım” dedi. Ancak aynı ankette verilen diğer yanıtlara göre, babaların yüzde 43,3’ü kızının çok sosyal olması halinde derslerinde başarısız olacağına inanıyor ve yüzde 81’i ise “Kızım gitsin okulunu okusun, oraya buraya gitmesinden hoşlanmam” diyor.

 

“KIZINI DÖVMEYEN DİZİNİ DÖVER”
Babalara, kızlarına şiddet uygulayıp uygulamadıkları da soruldu. Babaların yüzde 6,3’ü olaylar karşısında kızına fiziksel şiddet uyguladığını kabul ederken, yüzde 40,6’sı ise “Kızını dövmeyen dizini döver” görüşüne katıldığını söyledi.

Ankete katılan kız öğrencilerin yüzde 62,6’sı da babasının daha ileri görüşlü olmasını istedi ve yüzde 9,6’sı, “Babam çok otoriter olmasaydı, uçarı bir kız olmak isterdim” dedi.


BU BAŞLIKTAKİ DİĞER KONULAR
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.