Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

CİNSEL ŞİDDET KRİZ MERKEZLERİ KURULMALI!

Türkiye’de her yıl bin 200 kadın tecavüze uğruyor. Ayrıca evli kadınların yüzde 15’i cinsel şiddete maruz kalıyor. Bu gerçekten yola çıkan Cinsel Şiddete Karşı Kadın Platformu, 7 gün 24 saat hizmet verecek Cinsel Şiddet Kriz Merkezleri kurulmasını istedi.


Cinsel Şiddete Karşı Kadın Platformu, geçtiğimiz günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’na bir sunum yaptı. Platform adına açıklama yapan Nazik Işık, Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’ndan cinsel taciz ve tecavüzle mücadele için gerekli mekanizmaların oluşturulmasını, yasal düzenlemelerin yapılmasını ve suçu azaltacak önlemler alınmasını istedi.

Cinsel taciz ve tecavüz mağduru kadınlara psikolojik ve sosyal hizmet desteği sağlanmasının gerekliliğine değinen Işık, 7 gün 24 saat hizmet verecek Cinsel Şiddet Kriz Merkezleri kurulmasının önemini vurguladı:

“Cinsel Şiddet Kriz Merkezleri tam teşekküllü hastanelerde, 112 Acil hizmeti veren acil servisler bünyesinde ve kadın hastanelerinde kurulabilir. Uzman ve özel eğitimli kişilerin, bu hizmetleri tek merkezden, koordineli bir biçimde vermesi gerek. Cinsel Şiddet Kriz Merkezleri Avustralya'da 1976, İngiltere'de ise 1977 yılından bu yana hizmet veriyor.”

 

RAKAMLAR NE DİYOR?
Nazik Işık, verdiği rakamlarla Türkiye’deki cinsel şiddet durumuna şöyle dikkat çekti:
- Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü’nün (KSGM) 2009 verilerine göre, çocukken cinsel istismara uğrayan kadınların oranı yüzde 7.
- Türkiye’de evli kadınların yüzde 15’i cinsel şiddete uğruyor.
- SHÇEK’e şiddet nedeniyle başvuran her 100 kadından 12’si cinsel tacize uğruyor.
- Tecavüz olaylarının yüzde 50’sinde fail, kadının eski eşi, şu andaki eşi ya da sevgilisi.

10 EVDEN 1’İNDE CİNSEL TACİZ VAR!
- Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü’nün (ASAGM) 1998 verilerine göre, 10 aileden 1’inde cinsel taciz var. Her 100 çocuktan 4’ü aile üyelerinden ya da akrabalarından birinin cinsel tacizine uğruyor.
- Emniyet Genel Müdürlüğü’nün (EGM) 2006 verileri ise tecavüze uğrayanların yarısının 18 yaşından küçük ve yüzde 92’sinin kız çocuğu olduğunu gösteriyor.


MAĞDUR, KURUMLARA GÜVENMİYOR!
Işık ayrıca, mağdurların çoğunun nereden destek alabileceğini bilmediği gibi, kurumlara da güvenmediğini söyledi ve şöyle konuştu:

“Mağdurlar, kendisini güvende hissetmeye ve güvenliğinin sağlanmasına ihtiyaç duyuyor. Diğer acil ihtiyaçları ise; acil sağlık müdahalesi, stresi azaltıcı destek ve cinsel şiddet sonrası bulaşıcı hastalık, gebelik vb. sağlık sorunları için önlem alınması...

Kadınlara ücretsiz avukat desteği sağlanması; işlemlerin ikincil travmaya yol açmadan gerçekleştirilmesi; işlemlerin doğru ve hızlı bir şekilde, mağdur yıpratılmadan gerçekleştirilmesi; mağdurun hemen karar vermeye zorlanmaması ve mağdur şikayetçi olmasa da delillerin bir süre korunması bu aşamada çok önemli.

Taciz ve tecavüz mağduru kadınlar, delillerin toplanmasından hemen sonra yıkanabilmeye, giysilerini değiştirebilmeye ve dinlenebilmeye de ihtiyaç duyuyor. Bu aşamada, mağdurların barınma, sosyal yardım, sosyal dayanışma destekleri için kadın örgütlerinin ve sosyal hizmetlerin devreye girmesi gerekiyor.”


BU BAŞLIKTAKİ DİĞER KONULAR
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.