Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

5 Aralık Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı Tanınmasının Yıldönümü
KADIN SEÇİYOR VE SEÇİLİYOR MU?!

Kadına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 78. yıldönümü kapsamında ülkenizin dört bir yanında farklı duyurular yapıldı.


Adana Kent Konseyi Kadın Meclisi Hukuk ve Siyaset Komisyonu Başkanı Avukat Zehra Bulut, Türkiye’de, kadınlar açısından temsil krizi bulunduğunu söyledi.

Kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınmasının yıl dönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, 1926-1934 yılları arasında Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün girişimleriyle gerçekleştirilen devrimlerle kadınların sosyal ve kültürel alanda erkeklerle eşit haklara sahip olmasının hedeflendiğini belirten Av. Zehra Bulut, sözlerini şöyle sürdürdü:

“1930’da belediye seçimlerinde seçme, 1933’te çıkarılan Köy Kanunu ile muhtar seçme ve köy heyetine seçilme, 5 Aralık 1934’te Anayasa’da yapılan bir değişiklikle de milletvekili seçme ve seçilme hakları tanınmıştır. Ancak, 21. Yüzyıl Türkiye’sinde Türk kadını, Atatürk’ün hedeflediği seçme ve seçilme hakkını “selahiyet” ve “liyakat”la kullanamamaktadır. Kadınların, Türkiye’den çok sonra seçme ve seçilme hakkını elde ettiği pek çok ülkede, kadınların siyasete ve karar mekanizmalarına eşit katılımı yolunda özel önlemler alınırken, ülkemiz, kadınların siyasete katılımı açısından önemli adımlar atamamıştır. Kadınların bu hakkı elde etmelerinden bir yıl sonra, 1935’te yapılan seçimlerde parlamentoda sandalye sayısı 395 iken, kadınların oranı yüzde 4.5, 2002’de yapılan seçimlerde TBMM’de sandalye sayısı 550 iken kadın milletvekillerinin oranı yüzde 4.36’dır. Bu oranlar, Türkiye’de kadınlar açısından temsil krizi bulunduğunun göstergesidir.

Bu gerçekler, ülkemiz nüfusunun ve seçmenlerin yarısından çoğunu oluşturan kadınların, siyasette, kamu ve ekonomi yönetiminde, siyasi partilerin yönetim kademelerinde, hemen hiç temsil edilmediğini ortaya koymaktadır.”

BU BAŞLIKTAKİ DİĞER KONULAR
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.