Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

KADINLAR KIZLIK SOYADINI KULLANABİLECEK!

Kadın, artık evlilik sonrası erkeğin soyadını kullanmak zorunda değil. Ankara 5'inci Aile Mahkemesi Hâkimi, kızlık soyadını kullanmak için dava açan evli Dr. Başak Çalı’nın isteğini haklı buldu.


Dr. Başak Çalı, Ankara 5’inci Aile Mahkemesi’ne kızlık soyadını kullanmak için dava açtı. Çalı’nın isteğini haklı bulan Hâkim Sebahattin AİHM’nin Türkiye’ye cezalar verdiğini vurgulayarak, 4 Kasım tarihli kararında özetle şöyle dedi: “’Kadın evlendiğinde kocasının soyadını alır’ hükmü, evlilik içerisinde hak ve yükümlülükleri bakımından kocayı kadın karşısında üstün kılmaktadır ve Anayasa’nın 10’uncu maddesi 2’nci fıkrasındaki kadınlar ve erkeklerin eşit haklara sahip olduğuna ilişkin temel düzenlemeye açıkça aykırıdır. Kadına karşı her türlü ayrımcılığın önüne geçmek adına, kadın evlendiği takdirde sadece kızlık soyadını kullanabilir.”

KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ İÇİN...
2 yıl süren dava sürecinin ardından evlendikten sonra kendi soyadını kullanma hakkını kazanan, Londra Üniversitesi’nde öğretim görevlisi Dr. Başak Çalı, “Kadın erkek eşitliği açısından bu davayı açtım” dedi.

KADININ KENDİ SOYADINI KULLANMAK İÇİN DAVA AÇMASI ACI...
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi konularında uzman olan ve Londra Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapan Dr. Çalı şunları söyledi:

“Öncelikle kendi kimliğimi devam ettirmek ve böyle bir hakkın kadın erkek eşitliği açısından gerekli olduğuna inandığım için bu davayı açtım. Evlilik ile kendi adım arasında seçim yapmak istemedim. Hem evlenmek istedim, hem kendim olmaya devam etmek istedim. Önemli olan kadının seçme hakkıdır.

Erkekler soyadlarını hiçbir zaman değiştirmiyorlar, kadınlar evleniyorlar soyadlarını değiştiriyorlar, boşanıyorlar yine soyadlarını değiştiriyorlar. Bu kolay bir şey değil. Bir arkadaşım benzer dava açtı 5 yıl önce ancak davası reddedilince AİHM’ye gitti ve kazandı. Davam reddedilseydi ben de AİHM’ye gidecektim.

Ne acıdır ki, kendimin olan bir şeyi almak için dava açmak zorunda kaldım. Benim gibi birçok arkadaşım, “Bana sorsalar, ben de kendi soyadımı kullanırdım” diyor. Mahkemeye de herkes gitmiyor kolay kolay. Mücadelemden dolayı eşim benimle gurur duyuyor.”

 

 

BU BAŞLIKTAKİ DİĞER KONULAR
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.