Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

BERDEL, KADININ KADERİ OLMASIN!

Başlık parası, görücü usulü ve tabii berdel günümüzde de hala karşımıza çıkıyor. Kadını örseleyen ve insan haklarına aykırı bu töreler çocuk yaştaki kızların hayatını karartmaya devam ediyor.


Berdel’in son örneği Diyarbakır’da yaşandı. Babasının kaçırdığı 17 yaşındaki kızın yerine berdel istenen 17 yaşındaki lise öğrencisi E.G, “Babama berdel olmak istemiyorum” dedi.

İnşaatlarda boyacılık yaparak geçimini sağlayan evli ve 5 çocuk babası İzzet G., 17 yaşındaki K.Ş.’yi kaçırdı ve onunla yaşamaya başladı. K.Ş.’nin ailesi kızlarına karşılık istediği 50 bin lira başlık parasını alamayınca, İzzet G.’nin lise ikinci sınıf öğrencisi kızı E.G.'yi berdel istedi. Kaçırılma korkusuyla okula gidemeyen E.G., “Babama asla berdel olmam, ben okumak istiyorum” dedi. İzzet G.’nin nikahlı eşi Meliha G.ise, çocukları ile ortada kaldığını söyledi.

Eşinin kız kaçırdığını kapısına gelenlerden öğrenen anne Meliha G., “Kocanın yerini söyle” diye tehdit edildi. Eşinin yerini bilmediğini söyleyen Meliha G.’nin her gün kapısına gelen tanımadığı kişiler bu kez de İzzet G.’nin kaçırdığı K.Ş. karşılığında 50 bin lira para istedi.

Meliha G., eşinin izini kaybettirmesiyle hem kaçırdığı K.Ş.’nin yakınları hem de alacaklıların kapısına dayanmasıyla çaresiz kaldı ve 5 çocuğuyla yakınlarına sığınmak istedi. Ancak onlar kabul etmeyince yeniden evine dönen Meliha G., eşinin kaçırdığı K.Ş.’nin ailesince her gün para için sıkıştırıldı.

KIZINI OKULDAN ALMAK ZORUNDA KALDI
Parası olmadığını bu talebi yerine getiremeyeceğini söyleyen Meliha G., bu kez eşi İzzet G.’nin kaçırdığı K.Ş. ile aynı yaşta olan kızı E.G.’nin berdel olarak istenmesiyle şoke oldu. Meliha G., berdel istenen lise ikinci sınıfta okuyan 17 yaşındaki kızı E.G.’nin bazı kişilerce takip edildiğini öğrenince, onu okuldan aldı ve güvendiği bir ailenin yanına gönderdi.

Küçük kızını da korkudan okuldan aldığını söyleyen Meliha G., “Kızım E., henüz lise ikinci sınıf öğrencisi. Kocamın kaçırdığı kızın ailesi onu berdel istiyor ve takibe başladı. Yavrumu onların eline bırakmamak için okuldan aldım ve güvendiğim bir ailenin yanına verdim” dedi.

“BABAMIN HATASININ SORUMLUSU NEDEN BEN OLAYIM?”
Berdel olarak kaçırılma korkusuyla okuluna devam edemeyen E.G., olup bitenlere tepkisini şöyle dile getirdi: “Babam, benim yaşımda kızı kaçırıyor ve ortadan kayboluyor. Bizi perişan etti. Annem ve kardeşlerim ne yapacağımızı bilmiyoruz. Kaçırdığı kızın ailesi de beni berdel istiyor. Babamın hatasının sorumlusu neden ben olayım? Ben okumak istiyorum. Ama şu an kaçırılma korkusuyla ne okula gidebiliyorum, ne dışarı çıkabiliyorum. Okuluma dışardan devam edeceğim ve okuyacağım. Ne olursa olsun babama asla ve asla berdel olmayacağım.”

DEVLET KORUMASI VAR...
Daha önce de Berdel usulü ile ailesinin zorla evlendirdiği Diyarbakırlı 13 yaşındaki S.G.’nin dramı konuşulmuştu. Devlet korumasına alınan berdel kurbanı, psikolojik destek aldıktan sonra eğitimine devam etti.
 
İstanbul’un Kumkapı semtinde berdel usulu 17 yaşındaki M. A. ile evlendirilen 13 yaşındaki S.G. yeni hayatına alışmaya çalışıyor. Zorla kapatıldığı evde dayak yiyen ve işkence gören S.G. polise sığındıktan sonra babasının da aralarında bulunduğu 4 kişi tutuklanmıştı.

Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu’nun korumasına alınan S. G. “İlk Adım İstasyonu”na yerleştirilmişti. Burada psikolojik tedavi gördükten sonra S.G.’nin yarım kalan ilköğretim tahsiline devam edebileceği, ayrıca dilerse bir mesleki kursa gönderileceği açıklanmıştı.


BERDEL NEDİR?
Özellikle Doğu bölgelerimizde sıkça rastlanan, kadının özellikle çocuk yaştaki kız çocuklarının rızasına bakılmadan iki aile tarafından karşılıklı kız alıp verme durumudur. Berdel “başlık parası” yükünü kaldırmak isteyen ailelerin de sıkça başvurduğu bir töre haline gelmiştir. Yani parasız alınan kızın bir diğer kızla takas edilmesi?!. Oysa takas, ticarette kullanılan bir terimdir. Ve ticarette konu “mal” alıp vermektir, “insan” değil!

BU BAŞLIKTAKİ DİĞER KONULAR
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.