Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

PREMATÜRE BEBEK HAKKINDA HER ŞEY

PREMATÜRE BEBEĞİN EVDE İLK GÜNLERİ

PREMATÜRE BEBEĞİN EVDE İLK GÜNLERİ

Prematüre bebekler ilk günlerini tam teşkilatlı hastanelerin küvezlerinde geçirirken, anne babalar da bebeklerine kavuşacakları günü beklerler. Nihayet taburcu olma günü geldiğinde ise eve dönüş yolunda anne babanın endişelerine bebeklerine evde nasıl bakım verecekleri eklenir. “Sevgiyle Büyü Prematüre Bebek”kitabının yazarı Prof. Dr. İpek Akman, prematüre bebeklerin taburcu süreçleri ve evdeki ilk günleri hakkında şu bilgileri verdi.


Prematüre bebeklerin ne zaman taburcu edileceği konusunda pek çok çalışma var, önerilen kriterlerse şöyle:
1. Oda sıcaklığında vücut ısısının korunabilmesi,
2. Anne memesi veya biberonla beslenebilir duruma gelmesi. Bin 600 grama ulaşması ve kilo alması,
3. Taburcu olmadan önceki 1 hafta süresince solunum düzensizliği olmaması,
4. Ailenin bebeğe bakabilecek bilgi ve beceride olması.

Çevre ısısı bin 800 gramın altındaki bebekler; vücut yüzeylerinin ağırlıklarına oranla geniş olması, deri altı yağ dokusunun az veya hiç olmaması, titreme gibi reflekslerinin gelişmemesi ve hareketsiz olmaları nedeniyle vücut ısılarını ayarlamada güçlük çeker. Vücut ısıları çevre ısısına göre çok süratli değiştiğinden bu yenidoğanları soğuk stresinden korumak önemlidir. Çevre ısısı bebeğin gestasyon yaşı ve vücut tartısı göz önüne alınarak ayarlanır.

PREMATÜRENİN BESLENMESİ
Prematüre bebeklerin besini yorulmadan ve akciğerlere kaçırmadan almaları çok önemli. Gestasyon yaşı 32-34 haftadan küçük bebeklerde emme koordinasyonu olmaması ve aspirasyon (akciğere kaçma) tehlikesi nedeniyle sondayla beslenmelerinde fayda var.

Genel durumu düzelip, solunum sorunları çözümlenince emme, yutma ve öğürme refleksleri kontrol edilerek biberonla beslenmeye başlanabilir. Biberonla beslenme bebeği fazla yormadan yapılmalı, süre 30 dakikanın üzerindeyse mamanın geri kalanı beslenme sondasıyla tamamlanmalıdır. Taburcu olabilmek için bebeğin biberonla 3 saat aralarla beslenebilir duruma gelmesi gerekir.

APNE VE BRADİKARDİ
Prematüre apnesi, solunum merkezinin olgunlaşmaması nedeniyle 20 saniyeden uzun süren solunum duraklamasına denir. Genellikle bu sorun bebek normal doğması gereken zaman geldiğinde çözümleniyor, ancak bazı bebeklerin eve apne monitörüyle gitmesi gerekiyor.

AİLE EĞİTİMİ
Tıbbi bakım ve fiziksel gereksinimlerin ön planda tutulduğu, kuvözde izole edilen prematüre bebekleri kucağa almak, duygusal ilişki kurmak oldukça güçtür. Çocuğundan uzun süre ayrı kalan anne, bebeğine bakabilecek bilgi ve beceriden yoksun olma korkusu, güvensizliği yaşar. Hemşirenin, bebek hastaneden taburcu olmadan önce anneyi mutlaka üniteye alarak vereceği bakımı denetlemesi gerekir. Gözlem altındaki bebeğin bakımı, doğumdan sonra başlayıp annenin yeteneği ve kendine güveni gelişinceye kadar devam etmelidir.

Mümkünse bebek taburcu olmadan yenidoğan hemşiresi ev ziyareti yaparak bebek için gerekli fiziki çevre ve malzeme sağlanmasında aileye yardımcı olmalı, bebek eve geldikten sonra da ziyaretler devam etmelidir.

Prematüre bebekler taburcu sonrası tekrar hastaneye yatma açısından risk altındadır. Doğum ağırlığı bin 500 gramdan küçük olan bebeklerin yaklaşık yüzde 50’sinin yeniden hastaneye yatması gerekebilir. En sık hastaneye yatış nedenleri solunum yolu enfeksiyonları ve kansızlık nedeniyle transfüzyon ihtiyacı olmasıdır

BU YAZI DİZİSİNİN DİĞER BAŞLIKLARI İÇİN TIKLAYINIZ

DİZİ & ARAŞTIRMA BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.