Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ANNE SÜTÜ HAKKINDA YAPILAN SON ARAŞTIRMALAR YAZI DİZİSİ

“SÜTÜM BEBEĞİME YETİYOR MU?”

“SÜTÜM BEBEĞİME YETİYOR MU?”

Emziren annelerin neredeyse hepsinin kabusu, sütünün bebeğine yetip yetmediği endişesi oluyor. Oysa, her annenin sütü bebeğine yeter ve her annenin sütü bebeğinin ihtiyaçlarını karşılayacak içeriktedir. Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF Emzirme Danışmanlığı kurslarında danışmanlık ve yöneticilik görevleri üstlenen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gülbin Gökçay bebeğe ne sıklıkta anne sütü verilmesi gerektiğini anlatıyor.


Tüm dünyada son 20 yıldır bebek beslenmesinin ana kaynağı, anne sütü olarak kabul ediliyor. Bu nedenle bebeğin doğar doğmaz (ilk 30 dakika) anne sütü emmesi ve ilk 6 ayda beslenmesinde sadece anne sütü verilmesi gerekiyor.

ANNE NE KADAR SÜT ÜRETEBİLİR
Her anne 2 bebek büyütecek kadar süt üretme kapasitesine sahiptir. Annenin günlük ürettiği süt miktarı 500-1500 mililitre arasında değişir. Başlangıçta memelerden damla damla gelen süt, doğumdan sonra 3. günde artmaya başlar ve 5. günde ortalama 500 mililitre düzeyine ulaşır.

BEBEĞİN YETERLİ ANNE SÜTÜ ALDIĞINI NASIL ANLARIZ?
Bu miktar her bebeğin gereksinimine, büyüme kapasitesine göre değişir. Günde 6 kez bezini ıslatan, doğumdan sonra 15’inci günde doğum kilosuna ulaşan, ilk 6 ayda, aylık en az 500 gram alan bir bebek yeterli miktarda anne sütü alıyor demektir.

SÜT NASIL KESİLİYOR?
Emzirmemeye başlandıktan sonra 2-3 gün içinde önce süt yapımı azalır, ardından 7-10 gün içinde kesilir. Bazı kadınlarda bu süre uzayabilir. Anne tekrar emzirmeye başlarsa süt yapımı yeniden başlayabilir. Aşırı gergin ve boşaltılamayan memelerde de süt yapımı durur. Bu nedenle bebeğin emmediği zamanlarda göğüsleri sağarak boşaltmak, süt yapımının devamı için gereklidir. Çünkü bebek emdikçe, anne de süt üretir.

İLK 6 AY SU BİLE VERMEYİN!
Tavsiye edilen ilk 6 ay bebeğin sadece ve sadece anne sütü içmesidir. Su bebeğin doymasına yol açarak anne sütü almasını engeller ve anne sütünden yararlanımı olumsuz etkiler. Bu nedenle ilk 6 ay bebeğe su verilmemesi konusunda uzmanlar anneleri uyarmaktadırlar.

ANNE SÜTÜYLE İLK BULUŞMA
- Doğumdan sonra en geç bir saat içinde bebeğinizi göğsünüze yatırın.
- İlk 4 saat, saat başı bebeğinizi memenize koyun.
- Daha sonraki ilk 12 saat içinde her 2 saatte bir emzirin.
- Hastanedeyken günde en az 8 kez, tercihen 10-12 kez emzirin.
- Bebeğiniz memedeyken 2-3 emme hareketinde bir yutkunma yapmıyorsa, memenize nazikçe bastırarak masaj yapın.
- Bebeğinizin düzenli olarak her iki memeyi de emmesine dikkat edin.
- Kendiniz için yatak istirahatına özen gösterin.


BU YAZI DİZİSİNİN DİĞER BAŞLIKLARI İÇİN TIKLAYINIZ

DİZİ & ARAŞTIRMA BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.