Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ANNE SÜTÜ HAKKINDA YAPILAN SON ARAŞTIRMALAR YAZI DİZİSİ

EMZİREN ANNE DAHA SAĞLIKLI

EMZİREN ANNE DAHA SAĞLIKLI

Bebeğin mucize besini anne sütü bebek kadar anne için de yararlı. Emziren annelerde meme ve yumurtalık kanserleri daha seyrek görülüyor. Doğum sonrası depresyon, hipertansiyon, tip 2 diyabet ve romatizmal hastalıklara rastlama oranı düşüyor ve doğum sonrası kilo vermede emzirmek çok etkili oluyor. Ayrıca doğum sonrası emziren annelerin rahimleri daha kısa zamanda kendisini toparlıyor. Prof. Dr. Gülbin Gökçay emzirmenin anneye olan faydalarını anlatıyor.


Emzirmek doğum sonrasında rahimin daha çabuk toparlanmasını ve daha az kanama olmasını sağlar. Yeni bir gebelik oluşumunu geciktirir. Bu etki, 6 ay boyunca, anne adet görmüyorsa ve bebek anne sütünden başka bir besin almıyorsa geçerlidir.

Emziren anneler doğum öncesi kilosuna daha erken ulaşır. Emzirenlerde menopoz sonrasında osteoporoz daha az görülür. Meme ve yumurtalık kanserleri daha nadir görülür ki bu etki, annenin emzirme süresine göre doğru orantılı artar. Depresyona, hipertansiyona, tip 2 diyabete, safra kesesi hastalıklarına, romatizmal hastalıklara ve metabolik sendroma daha az rastlanır.

EMZİRMEK ANNE İÇİN DE ÇOK FAYDALI
Emzirmek, annelerin meme ve yumurtalık kanserlerine karşı koruyucusu olduğu gibi, annede kansızlık, doğum sonrası depresyon, idrar yolu iltihapları, ileri yaşlarda kemik erimesi gibi rahatsızlıklara yakalanma riskini oldukça azaltır.


EMZİRMEK ROMATİZMA RİSKİNİ AZALTIYOR
ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, bebeklerini uzun süre emziren annelerin romatizma olma riski, 3 ay ya da daha kısa süre emziren annelere göre yüzde 50 azalıyor. Emzirmenin koruyucu etkisinin bu dönemde salgılanan hormanlarla ilgili olduğu sanılıyor.
Kemik ve yumuşak dokulara zarar veren bir hastalık olan romatizmaya kadınlarda, erkeklerden daha fazla rastlanıyor. Bilim adamları bunun hormonlardan kaynaklandığını belirterek, emzirmenin koruyucu etkisi olduğunu söylüyor. Emzirme süresi 13 ay olduğunda da koruyucu etki azalmakla beraber devam ediyor.

 

BU YAZI DİZİSİNİN DİĞER BAŞLIKLARI İÇİN TIKLAYINIZ

DİZİ & ARAŞTIRMA BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.