Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ÇOCUĞUNUZA ÖZ SAYGI KAZANDIRMANIN YOLLARI

ÇOCUĞUNUZA ÖZ SAYGI KAZANDIRMANIN YOLLARI

Öz saygı, çocuğun öğrenme, sevme ve üretme yeteneğini geliştirir. Mutluluk ve hayattaki başarının anahtarı sayılan öz saygıyı çocuğunuza kazandırmak elinizde. Kendiyle gurur duyan bir çocuk yetiştirmek için dikkat etmeniz gerekenleri sizin için araştırdık.


Yüksek öz saygıya sahip olmak, çocuğun hem sevgi dolu hem de yetenekli olmasını sağlıyor. Çocuk, değerli olduğuna inanmalı, bir şeyler önermeli ve kendi kendisiyle ve çevresiyle barışık olmalıdır. Çocuğun sevgiyi ve yeteneğini hissetme derecesi, gelecekteki yaşamında onu her alanda etkiler. Aynı zamanda da, çocuğun yaratıcılık yeteneğini, diğerleriyle ilişkisini ve başarılı olmasını belirlemede önemli bir faktördür. Ebeveynler, çocuğun öz saygısının ilk temellerini oluştururlar.

KOŞULSUZ SEVGİ
Çocuğunuz her ne yaparsa yapsın ona değer verdiğinizi ve kabul ettiğinizi bilmesini sağlayın. Ev ona göre, risk ve tehlikelerle dolu dünyadan döndüğü zaman, sevgi ve düzen bulduğu bir liman olmalı. Onu sevdiğinizi göstermek ve çocuğunuzun yanlış davranışını düzeltmek için, onun doğru yaptığı bir şeyi görerek işe başlayabilirsiniz. Yaptığı yanlışlara takılmadan yaptığı iyi davranışları da ona hatırlatarak iletişim kurun. Sürekli yargılanan ve eleştirilen çocuk, öz güven oluşturmada zorluklar yaşar.

İSTEKLERİNİZ NET OLSUN
Ondan ne istediğinizi bilmesini sağlayın. Bu ona alternatif davranışları öğrenmesi için bir şans verir. Örneğin; “Oyuncaklarını kardeşinin beşiğine atmamalısın” cümlesi yerine “Kardeşin uyandığında ona trenini gösterebilirsin” şeklinde bir açıklama yapılmalıdır. İstekleri ona açıkca belirtmek, ondan ne istediğinizi anlamasını kolaylaştırır.

ONU DİNLEYİN
Çocukların duyguları, gözlemleri ve algıladıkları dinlenmeye değerdir ve böyle yapmak çocukların öz saygılarını artırır. Size bir şeyler söylemek istediğinde, gerçekten ona zaman ayıramayacaksanız uygun olmadığınızı ve ne zaman uygun olacağınızı söyleyin. Çocuğunuzu yanınıza çağırıp onu duyduğunuzu ve onun ne söylemeye çalıştığını anladığınızı ifade edin.

DUYGULARINI CİDDİYE ALIN
Çocuğunuzun korkularını ve negatif duygularını onları reddetmektense ciddiye alın ve onları yenmesine ve kendi çözümünü bulmasına izin verin.

SADECE ONA AİT ZAMANLAR
Uzmanlar her bir çocukla yalnız zaman geçirmenin çok önemli olduğunu belirtiyor. Bir sabah dışarıda kahvaltı edilebilir veya birlikte oyun oynayabilirsiniz. Zaman zaman onun seviyesine inip onun kuralları ve oyuncaklarıyla oynamak da faydalıdır.

“KEŞKE DOĞURMASAYDIM” GİBİ CÜMLELERDEN KAÇININ
Özellikle annelerin çok bunaldıklarında ağızlarından çıkan cümleler bazen çocuk için ciddi sonuçlara neden olabiliyor.  “Keşke çocuk doğurmasaydım”” gibi mesajlar sık sık tekrar edildiğinde, çocuk istenmediği ve kendisine değer verilmediği duygusuna kapılabilir.


ONA DOKUNUN
Çoğu anne ya da baba çocuğuna sevgisini fiziksel olarak göstermenin abartılı veya zayıflık olduğunu düşünerek fiziksel temastan uzak durur. Oysa kucaklama ve okşama çocuklarda, kendine saygının gelişmesine yardımcıdır. Çocuklar, “Seni seviyorum” cümlesinden çok sevginizi davranışlarla nasıl gösterdiğinizle ilgilenir.

SIRADAN DA OLSA İYİ DAVRANIŞLARINI ONAYLAYIN
Çocuklar kötü bir şey yaptıklarında ilgi çekmek, iyi bir davranışta bulunduklarında da onaylanmak isterler. Yaptıkları, hergün yapılan sıradan bir şey bile olsa, değerini arttıran yaptıklarının onaylanmasıdır.

BIRAKIN KENDİ YAPSIN
Çocuğunuzun yapmakta zorlandığı işleri üzerlerinize alarak ona yardımcı olduğunuzu düşünürsünüz. Ama bu yardım, “Sen bunu yapamazsın. Sen yeterince iyi değilsin” mesajlarını verebilir ki, bu da kendine olan saygısını azaltır. Yardım istediklerinde, ilk olarak, o işin üstesinden gelebileceklerine onları inandırarak cesaretlendirmek gerekir. Ya da direkt olmayan tavsiyelerde bulunulabilirsiniz; “Eğilsen sanki daha kolay yaparsın” gibi.

EŞYALARININ SORUMLUSU O
Çocuğunuza verdiğiniz oyuncakların ve kitapların kontrolünü elde tutmayın. Bir eşyasının atılmasına, çocuktan çok ebeveynler karar verir. Çocuğunuzun o oyuncakla oynama çağının geçtiğini düşündüğünüz halde, çocuğun ona hala ve belki de yıllarca ihtiyacı olabilir. Bu nedenle eşyalarını atmadan önce ona sormalısınız.

ÇOCUĞUN FİKRİNİ DE ALIN
Herhangi bir konuda fikrini sormanız, onun duygularının, gözlemlerinin ve algılayışının değerli olduğunu düşünmesini sağlayacaktır. Ne giyeceğinizi ya da öğle yemeğinde ne yapabileceğinizi ona sorabilirsiniz. Fikri size uygun gelmediyse, ona neden, onun görüşünden farklı bir karara vardığınızın sebeplerini açıklarsanız, düşüncelerinin tamamen faydasız olmadığını anlayabilecektir.

ÇOCUĞUM BÜYÜRKEN BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.