Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

HER YIL 6 BİN BEBEK KALP AMELİYATINA İHTİYAÇ DUYUYOR! AMA…

HER YIL 6 BİN BEBEK KALP AMELİYATINA İHTİYAÇ DUYUYOR! AMA…

Pediatrik Kardiyoloji Uzmanı Dr. Nimet Cındık, doğuştan kalp rahatsızlığında erken tanının çok önemli olduğuna dikkat çekerek, aksi halde hastanın ameliyat şansını kaybedebileceği uyarısında bulundu.


İnsan vücudunun en önemli organlarından olan ve yaşam boyu çalışan kalp, bazı bebeklerin hayata yaşıtlarından farklı başlamasına neden olabiliyor. Dünyada yeni doğan her bin bebekten 8’inde doğuştan kalp rahatsızlığı görülüyor. Bu oran göz önüne alındığında ise ülkemizde her yıl 12 bin doğuştan kalp hastası bebek doğuyor. Bu bebeklerin en az 6 bini ise kalp ameliyatına ihtiyaç duyuyor. Anne ve babaların bebeklerini kucaklarına ilk aldıklarında yaşadıkları mutluluk, dünyada her bin anne ve babadan 8’inde yerini endişeye sevk edebiliyor. Çünkü her doğan bin bebekten 8’inde doğuştan kalp rahatsızlığı görülüyor. Son yıllarda cerrahi, anestezi, teknoloji ve yoğun bakım tekniklerindeki ilerleme ile erken tanı bu bebeklerin yapılan ameliyatın ardından hayat standartlarını yaşıtları gibi yaşamasına imkan tanıyor.

YENİ DOĞANDA KALP RAHATSIZLIĞININ NEDENLERİ
Doğumsal kalp hastalıklarının çoğunun nedeni bugün için tam olarak bilinmese de bazı faktörlerin bu hastalıklara neden olabileceği kabul görmüştür.

Anne, baba veya yakın akrabalarından birinde doğumsal bir kalp hastalığı bulunması, akraba evliliği, hamileliğin özellikle erken döneminde bilinçsiz ilaç kullanımı ve geçirilen enfeksiyonlar (kızamıkçık), hamilelikte radyasyona veya röntgen ışınlarına maruz kalınması, annenin şeker hastası olması ve hamilelikte alkol kullanılması bu nedenlerden bazılarıdır. Bunların dışında, Down ve Turner Sendromu gibi genetik hastalıklarda doğuştan kalp hastalığı daha sık görülür.
 
EN SIK DOĞUMSAL KALP HASTALIKLARI
Doğuştan kalp hastalıkları ile doğan çocukların yüzde 90’ından fazlası yapılacak olan ameliyat ve girişimlerle normal veya normale yakın bir hayat kalitesine, hayatta kalma olasılığına sahiptirler.
 
Çocukluk yaşında en sık görülen ve tüm doğumsal kalp hastalıklarının yüzde 15-20’sini oluşturan doğumsal kalp hastalığı, Ventriküler Septal Defekttir (VSD). Temiz kan ile kirli kanın karışması sonucu ortaya çıkan ve halk arasında mavi veya mor bebek olarak ifade edilen daha birçok doğumsal kalp hastalığı da mevcuttur.  Mor doğum veya mavi bebek olarak ifade edilen siyanotik kalp hastalıklarından en sık görüleni Fallot Tetralojisidir (TOF). Her 10 bin doğumda 3 olguda görülür. Doğum sonrası morarma ve üfürüm duyulması ile şüphelenilir. Down sendromu ise her 800-1000 doğumda bir oluşmaktadır. İstatistiklere bakıldığında, Down Sendrom’lu doğan bebeklerin yüzde 40’ında doğumsal kalp hastalığı da mevcuttur.

BEBEĞİM BÜYÜRKEN BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.