Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ANNE, BEBEK AĞLADIĞINDA NE YAPMALI?

ANNE, BEBEK AĞLADIĞINDA NE YAPMALI?

Bebeğin aşırı ağlaması anne-babalarda öncelikle bebekte bir sağlık sorunu olduğunu düşündürür. Ancak bebeklerin ilk 3 ayda günde 3 saat kadar ağlayabilecekleri ve bunun normal bir süreç olduğu unutulmamalıdır. Uz. Dr. Gülsemin Güloğlu bebeklerin neden ağladığını ve ağladıklarında ne yapmak gerektiğini bizlerle paylaştı.


Ağlama bebeklerin tek iletişim kurma yoludur. Genellikle açlık, uykusuzluk, rahatsızlık hissi nedeniyle ağlarlar. Bazen de kolik denilen gaz sancısı nedeniyle veya nedensiz ağlarlar. Yeni doğan bebeğin ilk günlerinde bebeğin ağlaması ailelerde panik duygusuna yol açsa da zamanla bebekle iletişim kurmayı öğrenir ağlamanın şeklinden bebeğin ihtiyaçlarını daha iyi anlayabilirler.

Nedensiz ağlamalar genellikle akşamları olur. Bebek günün yorgunluğunu atmaya çalışıyordur ve eğer sabredilip kendi haline bırakılırsa ve sakin bir ortam yaratılırsa beş - on dakikada uykuya dalacaktır.

BEBEK AĞLADIĞINDA BUNLARI YAPABİLİRSİNİZ
- Ağlama nedeninin açlık olduğunu düşünüyorsanız öncelikle emzirmeye çalışın.
- Yorgun olduğunu düşünüyorsanız kucağınızda sakinleştirmeye çalışın.
- Gerekiyorsa altını değiştirin.
- Ortam ısısının normal olduğunu kontrol edin.

BEBEĞİNİZİ SAKİNLEŞTİRMEK İÇİN EN ÇOK HOŞUNA GİDEN YÖNTEMİ RUTİN HALİNE GETİRİN
-  Temiz havaya çıkarmak,
- Kucakta sallamak,
- Emzik vermek gibi...

Her seferinde aynı yöntemi uygulamaya çalışmak bebeği de bu rutine alıştıracak ve işinizi kolaylaştıracaktır.

BEBEĞİNİZ KOLİK Mİ?
Eğer hiçbir yöntem işe yaramıyor ve bebeğinizde kolik olduğunu düşünüyorsanız doktorunuza danışmalısınız. Bu durumda doktorunuz rahatlatıcı ilaçlar önerecektir ancak ilaçlar da her zaman işe yaramayabilir. Kolikli bebek genellikle dizlerini karnına doğru çeker, yumruklarını sıkar ve hareketlidir. Kolik ağlaması normalden şiddetlidir ve saatlerce sürer. Kolik genellikle ikinci-üçüncü haftada başlar ve altıncı haftada en yoğun seviyeye ulaşır. Genellikle üçüncü ayda sonlanır. Koliğin kesin nedeni bilinmemektedir. Ancak kalıtsal olabileceği, sigara dumanının ve annenin stresinin koliği arttırabileceği, bebeklerin sinir sisteminin tam olgunlaşmamış olması gibi teoriler olmakla birlikte netlik kazanmamıştır.

Sıcak bir duş aldırmak, hafif bir kundak yapmak bazı bebekleri rahatlatabilir. Araba ile veya pusetiyle dolaştırmak da çoğunlukla işe yarar.

Ritmik sesler, elektrikli süpürge sesi bebeği rahatlatabilir. Kolikli bebekler için tüm ses frekanslarını içerdiği için ‘beyaz gürültü’ adı verilen ses ve müzik cd leri üretilmiştir. Bu cd lerden birini edinmek yararlı olacaktır. Bunların arka fondaki diğer sesleri gölgelediği için bebeği rahatlattığı düşünülmektedir.

NE ZAMAN DOKTORA BAŞVURMALI?
Tüm bu yöntemlere karşın bebeğinizin ağlaması ile başa çıkamıyorsanız ve bebeğinizde bir sağlık sorunu olduğunu düşünüyorsanız doktorunuza başvurmalısınız Daha önce pek ağlamayan bebekte ani başlayan ve uzun süren ağlamalar doktora başvurmayı gerektirir. 

 


 

BEBEĞİM BÜYÜRKEN BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.