Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

Sizi endişelendirmesin!
BINGILDAK VE GÖBEK BAĞI MESELESİ...

BINGILDAK VE GÖBEK BAĞI MESELESİ...

Bıngıldak ve göbek bağı bakımı yenidoğan döneminde en çok endişelenilen konuların başında geliyor. Özellikle annelerin çocuğun kafasındaki yumuşak doku olan bıngıldak konusunda ciddi endişeleri var...


Yenidoğan bebeğin  kafasının üzerinde bıngıldak adı verilen yumuşak kısımlar vardır ve dokunulduğunda hafifçe içeri çöker. Aslında  bıngıldaklar dokunmaya karşı oldukça dayanıklıdır. Anne babalar bu yumuşak doku nedeni ile çocuğun beynine her an zarar gelebilir korkusu yaşarlar. Bebeğin fark edemediğimiz bıngıldakları doğumdan sonraki 2 ile 3 ay arasında kapanır.

Bıngıldağın yumuşak olmasının birinci nedeni doğumun gerçekleşmesidir. Bebek sert bir kafa tası ile döl yolunun şeklini alamaz, yani her şey mükemmel bir doğal süreci destekler niteliktedir. İkinci nedeni ise, bebeğin beyninin büyümesidir. Yani bebeğin beyni büyüdükçe bıngıldak da ona göre zamanla büyür ve şekil alır.

Elle dokunduğumuzda ancak iki bıngıldağı fark edebiliriz ama bebeklerin kafasında toplam 6 bıngıldak vardır. Öndeki bıngıldak, alnın hemen üzerinden başlar ve genişliği beş santimetreye kadar varabilir. Bu bıngıldak bebek altı aylıkken kapanmaya başlar, 18 aylık olduğunda tamamen kapanır. Ön bıngıldağın dört aydan erken kapanması beyin gelişimini, büyümesini engelleyebileceği için dikkatli olunmalıdır. Arkadaki bıngıldak ise, kafanın arkasında küçük ve üçgen bir şekil olarak görülür. Öndeki bıngıldağa göre daha az farkedilen bu bıngıldak, üçüncü ayda kapanır. Bıngıldakların geç kapanması, bir hastalık belirtisi olabilir. Tiroit hormonu eksikliği ya da D vitamini yetersizliğinde bıngıldaklar geç kapanabilir. İçine doğru çökmüş bıngıldak özellikle bebek ishalse, bebeğin susuz kaldığını gösterir. Acilen bebeğe yeterli miktarda su verilmesi gerekir. Bıngıldağın içeri çökük ya da fazla çıkık olması da normal değildir. Bu gibi durumlarda çocuk doktorunuza başvurmalısınız.

GÖBEK BAĞI BAKIMI
Anne karnında hayati önem taşıyan göbek bağı bebek dünyaya geldikten sonra işlevini kaybeder. Kesilen göbek bağının bebeğin göbeğinde kalan parçası 1-3 hafta gibi kısa bir sürede kuruyup düşer. Ancak gerekli bakım ve özen gösterilmez ise bebek enfeksiyon kapabilir ve ciddi sorunlara neden olabilir.

Göbek bağının dokusunda sinir lifleri yoktur. Bu da bebeğin kesilme sırasında herhangi bir acı çekmemesine neden olur. Günlük temizliği alkol ya da antiseptik bir madde ile yapılmalıdır. Bir pamuk yardımı ile bebeğin göbek bağını hafifçe yukarı çekerek her yeri pansuman edilmelidir. Göbek bağının kuru ve temiz tutulması birincil şarttır. Annelerin dikkat etmesi gerekn bir diğer konu ise, bebeğin altını bezlerken göbek bağının bezin altına gelmemesi gerektiğidir. Hem hava alması, hem sıkışmaması gereken göbek bağı alt bezlenirken dışarıda bırakılmalıdır.

Temizliği sağlanan ve özen gösterilen bu yapışkan ve sulu bağ kuruyacak, rengi de sarıdan kahverengiye doğru değişecektir. 1-3 hafta içinde kuruyacak ve düşecektir.

BU DURUMLARDA DOKTORA BAŞVURUN!
• Kanamanın devam etmesi.
• Göbek deliği etrafında kızarıklık ve şişlik.
• Göbek bağından sarı-yeşil akıntı ve pis koku gelmesi.


BUNLARA DİKKAT EDİN!
- Göbek bağı temiz tutulmalıdır. Her gün en az bir kere, tercihen her alt değiştirmede temizlenmelidir.
- Göbek bağı kuru tutulmalıdır.
- Göbek bağının kendi kendine düşmesine izin verin. Göbek bağı vakti geldiğinde kendiliğinden ayrılacaktır. Ayrılma sırasında az miktarda kanama olabilir ama günler içinde devam eden ısrarlı kanama durumunda hızla doktorunuza başvurmanız uygun olacaktır.
- Göbek bağının erken düşmesi enfeksiyonlar ve kanama açısından riskli olduğu gibi bir ay geçmesine rağmen hala göbeği düşmeyen bebeklerde anatomik bozukluk ya da immünolojik bozukluk olabilir.
- Göbek bağı düşmeden önce duş şeklinde ya da süngerle yumuşak bir şekilde ovalayarak, göbek düştükten sonra ise küvet içinde banyo yaptırılabilir.



 

BEBEĞİM BÜYÜRKEN BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.