Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

YAVRUNUZU KAZALARDAN KORUYUN!

YAVRUNUZU KAZALARDAN KORUYUN!

Ülkemizde her yıl 110 çocuk, önlenebilir kaza ve zehirlenme gibi nedenlerle kaybediliyor. Oysa, ailelerin dikkat edeceği küçük noktalar hayat kurtarabilir.


Pediatrik Endokrinoloji Uzmanı Dr. Neslihan Güngör’den çocuklarımızın güvenliğini için “yaşa özel koruyucu önlemler” hakkında bilgi aldım. Anlaşılan o ki, bazı emniyet önlemleri çocuğun yaşı ile doğrudan ilgili olmakla beraber, bazıları da genellenebiliyor. Nasıl mı?..


NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Anne veya babalar bebek ile birlikte uyumamalı: Zira uyku sırasında yanlışlıkla bebeğin üzerine devrilip onu ezmek, bebeğin yatak örtüleri arasında havasız kalması olası tehlikelerdir. Özellikle ilk aylarda bebeğin yatağı ebeveyn yatağının hemen yanına yerleştirilirse, gece yapılacak besleme ve sonrasında bebeği tekrar yatağına koymak kolay olacaktır.

 

Pencereler için kilit: Pencereler ve ev içinde merdiven varsa buna uygun kapılar kullanılarak düşmeler önlenebilir.

 

Yürüteç kullanılmamalı: Araştırma sonuçları yürüteçlerin çok fazla sayıda yaralanmaya yolaçtığını göstermiştir. Zira yürüteçler bebeklerin kendi gelişimsel seviyelerinden daha fazla hareketli olmasına zemin hazırlamakta ve bu yolla evde yaralanma olabilecek yerlere ulaşabilmektedirler. Ayrıca yürüteçler bebeklerin baş ve boyunlarını da devrilme gibi durumlarda kolayca yaralanabilecek konuma getirmektedir.

 

Trafikte emniyet: İdeal olarak her bebek doğum sonrası hastaneden eve gidişinden başlayarak otomobilde koruyucu standartlara uygun bir bebek koltuğunda bulunmalıdır. Bunun mümkün olmadığı durumlarda ise otomobilin arka kotuğunda, mevcutsa emniyet kemerini bağlamış olan ebeveynin kucağında bulunmalıdır. Anne ve babalar kendi emniyet kemerlerini bağlamaya hassasiyet göstermelidirler. Bebek otomobil koltuklarının yerleşimi ve yaşa uygun özellikleri bebek büyüdükçe standartlara uygun olarak güncellenmelidir. Çocuklar ön koltukta oturmaya özendirilmemelidir.

 

Yangından koruma: Evlerde karbondioksit detektörü bulundurulması önemlidir. Soba ile ısınan evlerde, şömine kullanılan evlerde gerekli emniyet önlemleri alınmalıdır. Evde sigara içilmemesi hem bu yönden, hem de sigara dumanına maruziyetin getireceği diğer sağlık risklerinden korunma açısından önemlidir.

 

Olası yanıklardan koruma: Bebek veya çocukların bulunduğu ortamda sıcak sıvılar varsa çok dikkatli olunmalıdır. Örneğin, sıcak çay servisi yapılıyorsa bebek yeterli emniyet mesafesinde tutulmalıdır. Ayrıca ortamda soba varsa çocuğun buna yaklaşmaması için gerekli önlemler alınmalı, mümkünse soba etrafına çocuğun aşamayacağı koruyucu bariyer düşünülmelidir. Çocuk büyüdükçe ona da anlayacağı bir dil ile bu konuda eğitim vermek çok önemlidir.

 

Banyoda sıcak su ile haşlanmadan korunma: Evdeki su ısıtıcısının sıcaklığını 49 derece santigratın üzerine çıkmayacak şekilde ayarlamak tavsiye edilir. Eğer bu ayarlamayı yapma imkanı yoksa mutlaka banyo suyunun sıcaklığı ebeveyn tarafından kontrol edilmeli, bebek veya çocuğun su musluğuna ulaşımı (çocuğu belli bir uzaklıkta tutma, banyo yaptırırken yanından hiç ayrılmama gibi önlem ve gözlemlerle ve/veya musluklar üzerine takılabilecek bazı koruyucular yardımıyla engellenmelidir.

 

Zehirlenmelerden koruma: İlaçlar ve ev temizlik malzemeleri çocukların görebileceği ve ulaşabileceği yerlerden uzak tutulmalıdır. Aksi halde pek çocuk meyve suyu şişesinde saklanan çamaşır suyu gibi ürünler yüzünden geri dönüşü olmayan kazalara uğramaktadır. Bu ürünler kendi orijinal ambalajlarında tutulmalıdır. İdealde bu ürünlerin çocukların açmasına izin vermeyecek şekilde ambalajlanmış olmasıdır. ABD gibi ülkelerde bu ürünlerin bu şekilde paketlenmesi ve sunumu standarttır. Anne babalar çocuklarına hiçbir zaman ilaçların şekere benzediğini, tadının şeker gibi olduğunu söylememeli ve mümkünse kendi ilaçlarını çocukların önünde almamalıdır. Büyükanne, büyükbaba gibi akraba ziyaretleri sırasında da bu konuya dikkat edilmelidir.

 

Boğulmadan koruma: Küçük bebek ve çocukların gözlem altında tutulmadıkları zamanlarda banyo küvetinde veya içinde su olan bir kovada boğulmaları ile ilgili pek çok üzücü olay vardır. Bebekler ve küçük çocuklar hiçbir zaman banyoda gözden uzak bırakılmamalıdır. Ev içinde küvet ve kovalarda su bekletilmemelidir. Eğer ailenin oturduğu yerde yüzme havuzu varsa, mutlaka etrafının uygun bir parmaklık ve kapı ile kontrole alınmış olması sağlanmalıdır. Ayrıca 5 yaşından itibaren çocuklara yüzme öğretilmelidir.

EVİNİZİ EMNİYETLİ HALE GETİREBİLİRSİNİZ
Aşağıdaki uyarılara dikkat ederek evinizi çocuğunuz için daha emniyetli hale getirebilirsiniz:

MUTFAK:
• Küçük elektrikli ev aletlerinin fişlerini çekip kordonlarını derli toplu ve çocuklardan uzakta tutun.
• Ekmek kızartıcı veya sıcak yüzeyli fırın gibi cihazları çocukların yaklaşamayacağı yerlerde tuttarak yanma tehlikesini önleyin.
• Keskin bıçakları çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurun.
• İlaç ve ev temizlik malzemelerini çocukların ulaşamayacağı yerlerde, mümkünse kilitli dolaplarda tutun. Bu ürünlerin çocukların açamayacağı (child-proof) kapakları olanlarını tercih edin.
• Evinizde bir yangın söndürücü bulundurun ve kibrit-çakmakları çocukların ulaşamayacağı yerlerde tutun.
• Ocakta yemek pişirirken öncelikle arkadaki ocak gözlerini kullanın, tencere ve tavalarınızın saplarını çocuğunuzun ulaşamayacağı şekilde döndürün.
• Tüm elektrik prizlerini kapatmak için özel kapaklar kullanın.
• Bebeğiniz için mama sandalyesi kullanıyorsanız emniyet standartlarına uygun ve  koruyucu kemer ve kilit kısımlarının çalışır durumda olmasına dikkat edin.;

OTURMA ODASI/ SALON:
• Sivri olan masa ve sehpa köşelerini koruyucularla kapatınız.
• Elektrik telleri ve perde açıp kapama iplerini çocukların ulaşamayacağı şekilde düzenleyiniz. ABD’de bebek ve küçük çocukların ilmek şeklindeki perde kordonlarında boyundan asılarak kaybedildiklerine ilişkin pek çok üzücü vaka rapor edilmiştir.
• Televizyon gibi ağır cisimleri düşmeyecek şekilde dikkatle yerleştiriniz.

 

BEBEĞİM BÜYÜRKEN BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.