Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ADET DÖNEMİ SANCILARINA İYİ GELEN BİTKİ ÇAYLARI

ADET DÖNEMİ SANCILARINA İYİ GELEN BİTKİ ÇAYLARI

Kadınların büyük bir bölümünün regl döngüsünün başlangıcından önce ya da regl sırasında yaşadığı kramp ve sancılar; genellikle alt karın bölgesinde, sırtta görülür ve buna baş ağrısı, mide bulantısı ve ishal gibi durumlar da eşlik edebilir. Kronik olarak adet sancısı çeken kadınlar, genellikle çareyi bir ağrı kesici kullanmakta ararlar. Ancak, ağrı kesicilerin istenmeyen yan etkilere neden olabileceği ve zararlı kimyasallar içerebileceği de bilinmektedir.


Neyse ki, diğer pek çok şeyde olduğu gibi, adet sancılarında da çareyi doğanın kendisinde aramak mümkündür. Adet dönemi sancıları ile başa çıkmanıza yardımcı olabilecek doğal bitki çayları vardır. Bunlar, genellikle prostaglandinlere etki eten zencefil, papatya gibi bitkisel malzemeler ile hazırlanmaktadır. Adet dönemi sancılarına iyi gelen bitki çayları; temelde kas kramplarının hafifletilmesinde etkilidir ve dayanılmaz olan ağrı ve kramplardan kurtulmanıza yardımcı olurlar.

Kronik adet sancıları yaşıyorsanız; her seferinde soluğu ecza dolabının önünde almak yerine, doğal içerikli, sizi aynı zamanda ruhsal olarak da rahatlatacak bitki çaylarına şans vermeyi deneyebilirsiniz. Adet sancılarına iyi gelen bitki çaylarına geçmeden önce, gelin isterseniz bu kramp ve ağrılara neden olan faktörlere birlikte bir göz atalım…

Adet Sancılarının Nedenleri
Kadınlar olarak, neredeyse hepimiz adet döneminin bizde yarattığı etkilerden şikayetçiyiz. Bu etkilerin başında ise, adet döneminin öncesinde ve ilk günlerinde kendini gösteren ağrı ve kramplar geliyor. Adet görmek, her ne kadar sağlıklı olduğunuzun bir göstergesi olsa da, verdiği acı ve ağrılar o kadar sevimli olamayabilir. Acı ve kramplara ek olarak; halsizlik, yorgunluk, bitkinlik, enerji düşüklüğü gibi durumların görülmesi de cabası. Peki, adet sancıları neden olur?

Prostaglandinler, vücutta hormonlara benzer etkileri olan bileşiklerdir ve adet sancılarının ortaya çıkmasından sorumludur. Bununla birlikte, adet döneminde rahimdeki kanamanın kontrollü bir şekilde dışarı atılmasını sağlamak için rahmin daralması ve bununla birlikte bölgeye giden oksijen ve kan akışının azalması da kramp ve ağrılara neden olabilir. Bu ağrı ve kramplar bazı kadınlarda daha net bir şekilde hissedilir, hatta kişinin gündelik hayatını olumsuz etkileyen, sosyal yaşamdan uzaklaştıran boyutlara ulaşabilir.

Adet Dönemi Sancılarına İyi Gelen Bitki Çayları Hangileri?Zencefil Çayı
Adet dönemi sancıları için tüketebileceğiniz bitki çaylarından biri zencefil çayıdır. Ağrılar ve mide bulantısı gibi adet dönemi semptomlarının hafifletilmesinde etkili bir bileşen olan zencefil, adet sancılarında ağrı kesiciler kadar etkilidir. Zencefilin keskin aromasından rahatsızlık duyuyorsanız; hazırladığınız zencefil çayını bir havluya batırıp ve havlu ile mide üzerine kompres uygulayarak da benzer bir etki sağlayabilirsiniz.

Nane Çayı
Nane çayı, adet döneminde vücutta oluşan şişkinliği gidermede etkilidir. Nane, genel olarak istenmeyen gaz problemleri için de etkili bir bitkidir. Bununla birlikte, adet dönemi sancıları başladığında; nanenin içerdiği bileşikler, rahim kaslarının gevşemesine yardımcı olarak krampları hafifletmektedir.

Papatya Çayı
Adet dönemlerinizde huzursuz, stresli ve yorgun hissediyorsanız, bir bardak papatya çayı içmek rahatlamanıza yardımcı olabilir. Bununla birlikte, adet sancılarına bağlı uykuya dalma problemleri ve bağışıklığın zayıflamasına bağlı soğuk algınlığı belirtilerinin hafifletilmesinde de etkilidir.

Böğürtlen Çayı
Böğürtlen meyvesinin yaprakları, rahmin ve pelvik kaslardaki ağrılarının hafifletilmesinde etkilidir. Bu çayın, hamilelik döneminde içilmesi de önerilmektedir. Adet dönemlerinizde kronik ağrı ve kramplar yaşıyorsanız; krampları azaltmak için böğürtlen çayı içebilirsiniz.

Yeşil Çay
Bilinen çok çeşitli sağlık yararlarına sahip olan yeşil çay, Polikistik Over Sendromu’na bağlı sivilce problemlerinin hafifletilmesinde de etkilidir. Bununla birlikte, güçlü antioksidanlar ve antienflamatuar bileşikler içeren yeşil çay; adet döneminde görülen kramp ve sancıların azalmasına da yardımcı olmaktadır.

Civanperçemi Çayı
Hayatınızın bir döneminde adet düzensizliği ile mücadele ettiyseniz, internetten araştırma yaparken civanperçemi çayı adıyla karşılaşmış olabilirsiniz. Adet döneminin daha rahat geçmesi ve krampların hafifletilmesinde de etkili olan bu çayın, kadın hastalıkları konusunda oldukça başarılı olduğu bilinmektedir. Adet dönemi sancılarına karşı civanperçemi çayı hazırlamak isterseniz; ½ litre kaynar suyun içerisine 1 çay kaşığı civanperçemi bitkisi atmanız yeterlidir. 3 dakika demlendikten sonra, isteğe bağlı olarak biraz bal ilave ederek içebilirsiniz.

Adet Sancılarına Karşı Bitki Çayı Tüketecek Olanlara Tavsiyeler
Doğal olması, bir bitki çayının dilediğiniz kadar tüketebileceğiniz anlamına gelmez. Ve her şeyde olduğu gibi, bitki çaylarının da fazlasının zararlı olabileceği unutulmamalıdır.

•    Adet dönemi sancılarına karşı bitki çayı hazırlayacaksanız, günde 2 fincan tüketmeniz önerilmektedir.
•    Beraberinde bir ilaç kullanıyorsanız ya da kronik bir rahatsızlığınız varsa, mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
•    Bitki çayları, tıbbi bir tedavi seçeneği değildir. Bu nedenle, adet sancılarının çok şiddetli olduğu durumlarda, konuyla ilgili doktorunuzu bilgilendirmelisiniz.

Kaynak: İdil Yazar

SAĞLIK & GÜZELLİK BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.