Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

SICAKLARDA KALP SAĞLIĞI İÇİN 7 ÖNERİ

SICAKLARDA KALP SAĞLIĞI İÇİN 7 ÖNERİ

Yılın en sıcak ve nem oranı en yüksek günleri yaşanıyor. Hemen hemen herkes bu durumdan şikayetçi. Özellikle de bu günleri tatil mekanlarında değil de şehirlerin yüksek temposunda geçirmek zorunda olanlar. Üstelik bu yıl yazın en sıcak günleri Ramazan ayına denk geliyor. Sağlıklı insanlar için bile yükselen sıcaklıklar zorken, bu durumdan en çok hasta kalpler etkileniyor. Öğle sıcağında dışarı çıkmamak, bol sıvı almak ya da oruç tutarken iftar saatinde mideye birden yüklenmemek alınacak önlemlerden bazıları... Kardiyoloji Uzmanı Dr. Egemen Duygu, kalp hastalarına hem sıcak havalar hem de Ramazan'a özel önerilerde bulunuyor.


Sıcak ve nemli havalar, sağlıklı insanlarda bile rahatsızlık oluştururken kalp hastalarında tehlikeli ve hatta ölümcül sonuçlara neden olabiliyor.

KALP HASTALARI SICAKTAN DAHA FAZLA ETKİLENİYOR
Vücudumuz genelde 37 derece olan sıcaklığı korumaya göre planlı. Öyle ki en ufak bir sıcaklık artışında bile vücut kendini soğutmaya çalışıyor.  Soğutma işleminin iki önemli mekanizması terleme ve kan damarlarının genişlemesi. Terleme ile kaybedilen sıvı ve kan damarlarının genişlemesi nedeni ile kan basıncında düşme ve kalp hızında artış yaşanıyor. Bu durum özellikle kalp krizi geçirmiş, kalp yetersizliği olan ve hipertansiyon nedeni ile tedavi alan hastalarda önemli sorunlara yol açabiliyor.

SIVI KAYBI ÖLÜMCÜL RİTM BOZUKLUKLARINA NEDEN OLABİLİYOR
Ayrıca idrar söktürücü ilaç kullanan kalp hastalarında sıcak havanın neden olacağı sıvı kaybı çok daha belirgin oluyor ve bu durum kandaki elektrolit miktarlarında tehlikeli değişikliklere yol açıyor. Sonrasında da ölümcül ritm bozuklukları tetiklenebiliyor. Bir diğer mekanizma ise sıcak havalarda sıvı kaybının da etkisi ile oluşabilecek pıhtılaşma eğilimi. Bu durum da özellikle kalp krizi geçirmiş, stent takılmış ya da by-pass ameliyatı olmuş kalp hastaları için önem taşıyor. Bunların dışında aşırı obezler, kronik böbrek yetersizliği hastalarıyla solunum problemleri yaşayanlar için de sıcak havalar risk taşıyor.

AŞIRI SICAK VE SUSUZLUK KALBİ YORUYOR
Özellikle yaz aylarında uzun sürecek açlık ve susuzluk kalp hastalarını olumsuz etkileyebiliyor. İlaçlarını uygun aralıklarla alamayacakları gibi, hastanın elektrolit, su ve tuz kaybı da söz konusu. Yaklaşık 18 saat sürecek oruç süresince yeterli sıvı alınamamasına bağlı olarak  tansiyon düşüklüğü, sodyum potasyum gibi tuz kayıpları da kalpte ritim bozukluğunu tetikleyebiliyor.

HER KALP HASTASI ORUÇ TUTAMIYOR
Kalp damar hastalığı, kalp yetersizliği ve ciddi hipertansiyon gibi hastalıkları olanlar oruç tutmadan önce mutlaka doktoruna danışmalı. Son 1 yıl içerisinde kalp krizi geçiren, şiddetli kalp  yetersizliği olan, kontrolsüz hipertansiyonu bulunan, kalp kapakları değişmiş (protez) ya da inme riski nedeni ile kan sulandırıcı ilaç kullananlarla yeni kalp ameliyatı olanların oruç tutmaları ise risklidir.

ORUÇ TUTABİLEN KALP HASTALARINA ÖNERİLER
1-    Günün en sıcak saatlerinde dışarı çıkmayın: Özellikle güneş ışınlarını dik geldiği 10.00- 16.00 saatleri arasında sokağa çıkmayın. Aşırı sıcakla birlikte yaşayacağınız terleme kan basıncında düşme ve kalp hızında artışa neden oluyor. Mümkünse klimalı ortamları tercih edin.
2-    Mümkün olduğu kadar fiziksel aktivitenizi azaltın:  Fazla hareket etmek vücutta sıvı kaybına neden oluyor. Sıvı kaybı vücutta elektrolit dengesizliğini ve ölümcül ritim bozukluklarını tetikleyebiliyor.
3-    Yeterli miktarda su için: İftarla sahur arasındaki sürede bol miktarda sıvı alın.  Vücudunuz susuz kaldığı takdirde tansiyon düşüklüğü ya da sodyum, potasyum gibi tuz kayıpları da kalpte ritim bozukluğuna neden olabiliyor.
4-    Yemeği tokluk hissine ulaşmadan bırakın: İftarda tokluk hissine ulaşana kadar aşırı miktarda yemek yemeyin.  Yağlı yiyeceklerden uzak durun ve yemeği ağır ağır, aralık vererek tüketin.  
5-    Mutlaka sahura kalkın: Sahura kalkmadan oruç tutmak önemli bir hata. Uyku bölünse bile sahura kesinlikle kalkın ve az da olsa bir şeyler yiyin, su için. Sahurda protein ağırlıklı beslenirseniz  ertesi gün açlığı daha az hissedersiniz.  
6-    Öğle saatlerinde uyuyun: Öğlen saatlerindeki uyku, son derece önemli.  Öğle uykusu uyuyanların, uyumayanlara göre kalp krizi geçirme riski önemli ölçüde düşüyor.
7-    Sigaradan uzak durun: Orucu sigarayla açmak ya da iftar sonrasında fazla miktarda tüketmek yapılan büyük yanlışlardan biri. Bu nedenle sağlığınızı düşünüyorsanız sigaradan uzak durun.  

BUNLARA DİKAT!
Oruçluyken, aşırı sıcağa maruz kalmış kişilerde aşağıdaki belirtiler yaşanıyorsa hiç vakit kaybetmeden acil yardım isteyin:
•    Aşırı terleme
•    Kas kramplar
•    Baş dönmesi
•    Yorgunluk
•    Baş ağrısı

SAĞLIK & GÜZELLİK BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.