Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

KALBİNİZİ KORUMAK İÇİN ÖNERİLER

KALBİNİZİ KORUMAK İÇİN ÖNERİLER

Dünya Kalp Sağlığı Haftası’nda kalp sağlığınızı korumak için gereken ipuçlarını Kardiyoloji Uzmanı Dr. Fatih Gümüşer’den öğrendik...


Kalp Sağlığınızı Korumak İçin…
Egzersizi hayatınıza dahil edin. Günlük aerobik egzersizler kolesterol ve kan basıncınızı düzenler, şeker hastalığından korur, kalp krizi riskini düşürür. Kendinizi daha mutlu hissetmenizi sağlar, uykunuzu düzenler, kilo vermenize yardımcı olur. Haftada toplam olarak 2,5-5 saat orta şiddette tempolu yürüyüş, bisiklet, yüzme, kayak gibi egzersizler yapın. Bunu günlük olarak da, birkaç güne de bölerek de yapabilirsiniz. Yaptığınız egzersizin süresi ne kadar artarsa riskiniz o kadar azalır.

Diyet alışkanlıklarınızı düzenleyin. Sağlıklı bir kalp için sebze, meyve gibi potasyumdan zengin gıdaları ve tahıl, kuru baklagil tüketiminizi artırın. Kırmızı et yerine beyaz eti tercih edin. Kolesterolünüzü ölçtürün.

30 yaşında en azından bir defa lipit panel, kolesterol, şeker ve kan yağınıza baktırın. 40 yaşın üstünde tüm sağlıklı bireylerin 5 yılda bir kolesterol düzeylerini ölçtürmesi gerekir.

Tansiyonunuzu ölçtürün. Sağlıklı kişilerin yılda en az bir kere tansiyonunu ölçtürmesi gerekir. Çünkü yüksek tansiyon sinsi bir hastalıktır, çoğu zaman hiçbir belirti vermez.

Risk grubundaysanız sağlık kontrolleriniz için 30 yaşını beklemeyin, daha erken davranın Stresi azaltın. Stres vücutta adrenalini artırarak kronik olarak kalp hızınızı ve tansiyonunuzu yükseltir. Yoga, meditasyon, solunum egzersizleri ile stresin vücudunuzdaki etkilerini mümkün olduğunca azaltmaya çalışın.

Günde 6-8 saat ve kaliteli uyuyun. Kaliteli bir uyku tansiyonunuzu düzenler, düzensiz kalp ritmi olasılığını azaltır. Uykusu düzenli kişilerin kalp krizi ve kalp yetersizliği riski daha düşüktür. Her gün aynı saatte yatıp aynı saatte kalkmaya gayret edin.

Gece horlama ve solunum durmalarınız varsa mutlaka bir uzmana başvurun. Yatmadan önce yağlı ve ağır yemeklerden kaçının, çay, kahve, kola gibi kafein içeren içecekleri tüketmeyin.

Fazla kilolarınızdan kurtulun: Beden kitle indeksi; vücut ağırlığının boy uzunluğunun karesine bölünmesiyle elde edilir.  Sağlığınız için bu indeksin 19-25 arasında bir değer olmasına dikkat edin.

Sigaradan uzak durun. Sigara içiyorsanız kendinize bir tarih belirleyin ve o gün sigarayı bırakın, bunun için çevrenizden destek isteyin. Belirlediğiniz tarihin özel bir gün olması motivasyonunuzu artıracaktır.

Yemeğe bakmadan tuz dökenlerdenseniz bundan hemen vazgeçin. Günlük önerilen tuz miktarı en fazla 5 gr (1,5 çay kaşığı)’dır. Tatile gitmeyi aksatmayın.

Yapılan çalışmalar düzenli tatile giden kişilerde kalp hastalığının daha az görüldüğünü ortaya çıkarmıştır.

SAĞLIK & GÜZELLİK BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.