Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

BİLİNÇSİZ ŞEKER TÜKETİMİ, KANSER RİSKİNİ ARTTIRIYOR!

BİLİNÇSİZ ŞEKER TÜKETİMİ, KANSER RİSKİNİ ARTTIRIYOR!

Şekerin kanserli dokuları besleyerek büyüttüğünü gösteren araştırmalar olduğunu belirten Prof. Dr. Erkan Topuz, konuyla ilgili görüşlerini paylaşıyor.


Günümüzde bilinçsizce tüketilen şekerin, vücutta pek çok sistemi bozduğuna dair pek çok araştırma bulunuyor. Fazla tüketilen şeker; özellikle de meme, yumurtalık, pankreas ve prostat kanseri riskini artırarak, yaşam kalitesini ve sağlığı bozabiliyor.

Glisemik endeksi yüksek gıdalar, sağlığımız için risk oluşturuyor
Vücudumuzda sindirilmiş şekerin aldığı biçim olan glikozun fazlası, sağlığımız açısından risk oluşturur. Şeker, beyaz un içeren glisemik endeksi yüksek gıdalar, kandaki glikoz düzeyinin hızla artış göstermesine neden olur.

Glikozun hücrelere girmesine izin vermek amacıyla vücudumuz insülin salgılamaya başlar. İnsülin salgılanmasının yanı sıra, IGFR adı verilen başka bir molekül de vücutta salgılanır. Bu molekül, hücre büyümesini desteklemesiyle dikkat çeker. Özetle şeker; kanserli dokuları besleyerek, daha hızlı büyümeleri riskini oluşturur.

TÜKETİLİRKEN DİKKATLİ OLUNMASI GEREKEN GIDALAR:
-Şeker
-Bal ve reçel
-Frukoz ve dekstroz gibi şuruplar
-Beyaz ekmek, beyaz pirinç, çok pişirilmiş beyaz makarna
-Sandviç ekmekleri ve simit
-Patates
-Şekerde pişirilmiş ve şurup içindeki meyveler
-Endüstriyel meyve suları ve asitli içecekler

Diyabet hastalarının kansere yakalanma oranları daha fazladır. O nedenle, diyabete neden olan yukarıdaki besin ve içecek grupları tüketilirken çok dikkatli olunmalıdır. Ayrıca yüksek glisemik endeksinin; pankreas, kolon ve yumurtalık kanserlerini tetiklediği de unutulmamalıdır.

ŞEKER, FAYDALI HİÇBİR VİTAMİN VE MİNERAL İÇERMİYOR!
Aldığımız kalorilerin büyük bir kısmı; rafine şeker, ağartılmış un ve bitkisel yağlar gibi kaynaklardan vücudumuza girer. Bu besinler; bedenimizin işlevlerini yerine getirmesini sağlamak için gereken proteinler, vitaminler, mineraller veya Omega 3 yağ asitlerinin hiçbirini içermez.

Kullanılan rafine şeker ve beyaz un miktarını azaltmak; kandaki insülin ve IGFR düzeylerini hızla düşürüp, kanser riskinin de azalmasını sağlar. Daha sağlıklı bir cilde sahip olmak da şekerden uzak bir beslenme tarzıyla mümkün olur.

Şeker yerine ALTERnatif olarak bitter çikolata, kiraz ve ahududu gibi doğal tatlandırıcılar tüketilebilir. Kiraz, yaban mersini ve ahududu gibi meyveler ayrıca kan şekerini düzenlemeye yardımcı olacağından, tüketilmesi tavsiye edilir.

SAĞLIK & GÜZELLİK BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.