Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

SÜT ÜRÜNLERİNİ SAKLARKEN BUNLARA DİKKAT!

SÜT ÜRÜNLERİNİ SAKLARKEN BUNLARA DİKKAT!

Süt ürünlerinin bozulmadan tazeliğini uzun süre koruyabilmesi için doğru hijyen ve saklama koşullarının sağlanması son derece önemli. İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Nazlı, peynir, yoğurt, tereyağı gibi süt ürünlerinin bozulmadan ve besin değerini koruyarak muhafaza etmenin sağlık açısından çok önemli olduğunu söylüyor.


Kalsiyum, protein, A, B, D, E vitaminleri bakımından zengin olan süt ürünleri özellikle büyüme ve kemik sağlığının korunmasında çok önemlidir. Beslenme programımızda mutlaka bulunması gereken süt ürünlerinin tazeliğini koruyabilmek için saklama koşullarının nasıl olması gerektiğini iyi bilmek gerekiyor.

İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Nazlı, peynir, yoğurt, tereyağı gibi süt ürünlerinin bozulmadan ve besin değerini koruyarak muhafaza etmek için sağlanması gereken saklama koşullarına dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.

SÜT ÜRÜNLERİ BUZDOLABINDA SAKLANMALI
Süt ürünlerinin buzdolabında saklanmasında genel olarak dikkat edilmesi gereken ilk kural, ürünlerin satın alındıktan sonra en kısa zamanda buzdolabına yerleştirilmesi gerekliliğidir. Ürünler, buzdolabında +4 ile +6 0C arasında sıcaklıklarda saklanmalıdır. Bu nedenle ürünler, sık sık açılma nedeni ile buzdolabının kapak kısmına ve rafların kapağa yakın kısımlarına yerleştirilmemelidir. Ürünler tüketilirken porsiyonlara ayrılmalı ve o şekilde servis edilmelidir. Buzdolabına geri konulacak ürün ise temiz bir kapta muhafaza edilmelidir. Süt ürünlerinin koku çekmemesi ve ortamda bulunan mikrobiyolojik yükten etkilenmemesi için konuldukları kapların kesinlikle kapalı olması gerekir. Farklı ürünler aynı kap içinde saklanmamalıdır. Ürünlerin etiket üzerinde bildirilen son kullanım tarihleri takip edilmeli ve süre aşılmamalıdır.

HANGİ SÜT ÜRÜNÜ, NASIL KORUNMALI?
Beyaz Peynir: Genellikle salamura (tuzlu su) içinde satışa sunulan beyaz peynirler buzdolabında su içinde kapalı olarak bekletilebilir veya hava almayacak bir kap içinde ya da streçe sarılarak buzdolabında saklanmalıdır. Beyaz peynir eğer üzerinde kültür ile olgunlaştırılmış ve pastörize sütten yapılmıştır ibaresi varsa, gözenek olması istenmez.

Kaşar Peynir: Hava ile teması istenmeyen bir üründür. Paket açıldıktan sonra kalan kısım mutlaka streçle sarılmalı veya hava geçirmez kaba yerleştirilmelidir. Bazı tip kaşarlar özel olarak küflü şekilde satılmaktadır. Ancak etiketinde belirtilmediği sürece küflü kaşar tüketmek uygun değildir.

Krem Peynir: Paket açılıp porsiyon olarak servis edilmeli ve kapağı devamlı kapalı olarak buzdolabında saklanmalıdır.

Örgü Peyniri: Açıldıktan sonra streçle sarılmalı veya hava almaz bir kap içine konulmalıdır.

Yoğurt: Uzun süre bekletilmemeli ve buzdolabında muhafaza edilmelidir. Yoğurt kimyasal olarak en az yüzde 80 su içeriğine sahiptir. Bu nedenle darbe sonucu su sızmaları oluşabilir.

Tereyağı: Koku çekme özelliği çok yüksek olan bir üründür. Dolayısıyla hava geçirmeyecek şekilde streçle sarılmalı ve hava geçirmez kapta saklanmalıdır.

SAĞLIK & GÜZELLİK BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.