Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

NE YEDİĞİNİZDEN ÇOK NE KADAR YEDİĞİNİZE DİKKAT EDİN!

NE YEDİĞİNİZDEN ÇOK NE KADAR YEDİĞİNİZE DİKKAT EDİN!

Gün geçmiyor ki yeni bir zayıflama yöntemi bulunmasın, herhangi bir bitkinin yeni faydaları keşfedilmesin. Dün “zararlı” ilan edilen bir besinin bugün “aslında ne kadar da faydalı” olduğu söylenmesin. Uzman Diyetisyen Simge Çıtak beslenme konusunda doğru bilinen yanlışları bizlerle paylaştı.


“MISIR EKMEĞİ, BUĞDAY EKMEĞİNDEN DAHA KALORİLİ”
Eşit miktarda yenildiği sürece tüm ekmeklerin kalorileri birbirine eşittir. Sevmediğiniz bir ekmek çeşidini lütfen “daha az kalori alacağım” diye tüketmeyin.
 
“BEN EKMEK YEMİYORUM, ÇÜNKÜ KİLO ALDIRIR”
Tek başına hiçbir besin “kilo aldırıcı” ya da “kilo verdirici” olamaz. Besinlerden ne miktarlarda tükettiğimiz önemli. Ekmek yemeyip yemeklerin yanında fazla miktarda pilav, makarna yiyorsanız hem ekmek, hem yağ yemiş olursunuz. (Çünkü pilav, makarna pişirilirken yağ da eklenir) Pilav, makarna yemeyin, diye bir şey yok! Ne yediğinizi bilin!

“MUZ, ÇOK KALORİLİ BİR MEYVEDİR, YEMEMEK LAZIM”
Bir küçük elmayla, bir küçük muzun kalorisi birbirine yakındır. Peki ya şimdi “Elma daha az kalorili. O yüzden muz yiyeceğime 3 adet elma yerim” diyen ne yapacak? Unutmayın, tüm meyvelerden ölçülü tüketmek şartıyla yenebilir.

“ZEYTİNYAĞI SAĞLIKLI O ZAMAN İSTEDİĞİM KADAR KULLANABİLİRİM”
Zeytinyağı tüketilmesi gereken bir yağ çeşididir. Ancak burada zeytinyağının da bir yağ olduğunu unutmayarak aşırıya kaçmayın.

“AÇ KARNINA LİMON SUYU VEYA SİRKE İÇERSEM YAĞLARIMI YAKAR”
Limonun zayıflatıcı etkisi olduğuyla ilgili bilimsel bir gerçek henüz ortaya konmadı. Ama mide problemleri yaşayan kişilere zararlı olduğu kesin!
 
“DİYET BİSKÜVİLERİN VEYA DİYET KRAKERLERİN KALORİSİ YOKTUR”
3 adet diyet bisküvi yediğinizde 1 dilim ekmek yemiş olursunuz. Hani ekmek yemezdiniz?!
 
“KİLO VERMEK İÇİN ZAYIFLAMA ÇAYLARI İÇİYORUM”
Zayıflama çayları adı altında geçen tüm bitkiler, vücuttan su kaybına sebep olurlar ancak bu, gerçek bir kilo verme değildir. Kilo vermek, vücuttan yağ kaybıyla mümkün olabilir. Ancak bitkilerin böyle etkileri olamaz.

“PROTEİNLE KARBONHİDRATLARI BİRLİKTE YEMEMEK LAZIM”
Böyle bir şey mümkün değil; doğaya aykırı. Doğa ayırmamış ki bunları siz nasıl ayırabilirsiniz? Ekmek hem protein hem karbonhidrat içerir. Süt protein, karbonhidrat ve yağdan oluşur. Yani bazı besinler sadece proteinken bazıları sadece karbonhidrat bazıları ise hepsini içerir ve ayırmak mümkün olamaz.
 
“DİYET YAPARKEN DİYET PEYNİR YENMESİ GEREKİR”
Peki, normalde ne yersiniz? “Tabii ki yağlı peynir. Diyet peynir kireç gibi” mi diyorsunuz? O halde diyet peynirden 30 gram yiyeceğinize, sevdiğiniz peynirden 25 gram yiyebilirsiniz.
 
“KİLO VERMEK İÇİN HER GÜN SPOR YAPMALIYIM”

Doğru spor yapmak kilo vermeye yardımcıdır. Peki, kilo verince ne olacak? Spor da beslenme gibi bir hayat tarzı olmalıdır. Beden spor yapmaya alışınca bunu hayat boyu ister. Bırakınca ise eskisinden daha kötü olursunuz. Bu nedenle hayatınız boyunca yapabileceğiniz, zevk aldığınız bir aktivite seçmelisiniz. Bu illaki spor merkezlerine gidip 3 saat fitness çalışmak zorunda olmak değildir. Hangi aktiviteyi yapmaktan zevk alırsınız? Belki dans, belki açık havada yürüyüş. Hem hareket etmek ruhunuza da çok iyi gelir.
 
“SODA İLE MADEN SUYU AYNIDIR. VE KİLO VERMEYE YARDIM EDERLER”

Soda, karbondioksit eklenmiş sudur. Maden suyu ise doğal kaynaklardan elde edilir. Maden suyu magnezyum ve kalsiyum mineralleri içerir. Ancak ikisinin de zayıflatıcı etkisi yoktur. Çok seviyorsanız, günde 1 bardak maden suyu tüketebilirsiniz.

SAĞLIK & GÜZELLİK BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.