Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ ÖLÜMLE SONUÇLANABİLİYOR

İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ ÖLÜMLE SONUÇLANABİLİYOR

2. Uluslararası Hasta Güvenliği Kongresi’nde ilaç etkileşimlerinin zaman zaman ters etki yaratarak, ölümle sonuçlanabilecek reaksiyonlara neden olduğuna dikkat çekildi.


2. Uluslararası Hasta Güvenliği Kongresi’nde konuşan İleri Etkili Teknoloji Değerlendirme Merkezi’nden Janet Martin, ilaç kullanımı hatalarından hastanede ölüm oranlarının ABD’de 1998-2005 yılları arasında önceki yıllara oranla 3 kat arttığını söyleyerek uyardı: “İlaç-ilaç ile ilaç-bitki etkileşimlerin zaman zaman ters etki yaratarak, ölümle sonuçlanabilecek reaksiyonlara neden oluyor. İlaç kullanımı hatalarından hastanede ölüm oranlarının ABD'de 1998-2005 yılları arasında önceki yıllara oranla 3 kat arttığı tespit edildi. İlaç kullanımındaki hatalardan ölümlerin arasında farklı ilaç kullanımında farmakolojik ajanların birbirini olumsuz etkileyip ters etki yaratması önemli yer tuttuyor. Buna yaşlılık, insan ömrünün uzaması nedeniyle hastanede yatış süresinin uzaması, daha çok ilaç seçeneğinin bulunması ve ilaç listelerinin uzaması neden olabilir.”

ŞİFALI BİTKİLERİN DE YAN ETKİLERİ VAR!
“İlaçların şifalı bitkilerle kullanımı da ölümcül olabilir, özellikle sarımsak, zencefil, ginkgo ve 'frewfew'in kandaki pıhtılaşmayı azaltır. Bu nedenle cerrahi müdahalede bulunulacak kişiler ile analjezik kullananların bu bitkisel ilaçları almaması gerekir.

‘Ginseng' ters bir etkileşimde uykusuzluk, başağrısı ve mide bulantısına, 'kava' karaciğer yetersizliği ve epilepsik reaksiyona, ekinezya' kandaki pıhtılaşmanın artmasına, küçük dikenli bir palmiye türü olan 'saw palmetto' kadınlık hormonu östrojenin salınımının artmasına neden olur.”

Martin, hastaların bitkisel kaynaklı ilaçların da kendi farmakolojik özellikleri ve yan etkileri olduklarının unutulmaması gerektiğini söylüyor.

SAĞLIK & GÜZELLİK BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.