Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

40 MİLYON KİŞİ DİŞİNİ FIRÇALAMIYOR

40 MİLYON KİŞİ DİŞİNİ FIRÇALAMIYOR

Ülkemizde 40 milyon kişi dişlerini fırçalamazken, evlerin yüzde 70’ine diş macunu girmiyor. Yıllık diş fırçası satış rakamı ise sadece 30 milyon adet. 4 kişi başına 1 diş fırçası düştüğü ve kişi başına düşen yıllık diş macunu tüketiminin ise sadece 80-85 gram olduğu gerçekleri, ülkemizin ağız ve diş sağlığında sınıfta kaldığını gözler önüne seriyor.


70 milyon nüfusa sahip olan Türkiye’de, 40 milyon kişi hiç diş fırçalamıyor. Araştırma şirketi AC Nielsen’in raporlarına göre 1 yıllık diş fırça satış rakamının 30 milyon adet olduğu belirtiliyor. En az 60 milyon potansiyel diş fırça kullanıcısının yılda minimum 3 kez diş fırçası değiştirmesi gerektiği düşünülürse, bu rakamın, basit bir hesapla; 180 milyon civarlarında olması gerekiyor. Araştırma sonuçlarına göre diş fırça kullanım oranı yüzde 16,67 gibi düşük bir oranda seyrediyor.

Türk Diş Hekimleri Birliği’nin araştırmasına göre ise Türkiye’de kişi başına düşen diş macunu tüketimi yılda 80-85 gram arasında. Bu rakam İngiltere’de 480 gram, İtalya’da 270 gram ve İspanya’da 155 gram. Yine araştırma sonucuna göre evlerin yüzde 70’inde diş macunu bulunmuyor. Ülkemiz maalesef diş macunu tüketiminde de sınıfta kalıyor.

TÜRKİYE’DE 4 KİŞİYE 1 DİŞ FIRÇASI DÜŞÜYOR
Diş fırçası kullanım adetlerine göre bakıldığında ise ülkemizde bir kişi bir diş fırçasını ortalama 2 yıl kullanıyor. Oysa ki diş hekimlerinin de tavsiye ettiği üzere diş fırçasının 3 ayda bir değiştirilmesi gerekiyor. Bu da demek oluyor ki; İngiltere’de 1 kişi yılda 2,4 diş fırçası, İsveç’te ise 1 kişi yılda 2,5 diş fırçası kullanırken; Türkiye’de 4 kişiye 1 diş fırçası düşüyor.

Türk Diş Hekimleri Birliği araştırmasına göre;
• Türkiye’de 6 yaş grubunda süt dişlerinde yüzde 83 oranında,
• 12-13 yaşlarında her 100 çocuktan 83’ünün ağzında,
• 30-34 yaş grubunda her 100 kişiden 97’sinin ağzında çürük bulunuyor.


AİLE ÇOCUĞA MODEL OLMALI
Çocukluk döneminden itibaren, sağlıklı bir büyüme ve gelişim dönemi için birtakım alışkanlıkların kazanılması şarttır. Burada en büyük sorumluluk aileye düşüyor. Kazandırılması istenilen alışkanlıklar konusunda öncelikle ailenin çok iyi bir model olması gerekiyor. Annesinin, babasının düzenli olarak diş fırçaladığını gören çocuk, doğal olarak ailesini örnek alacak ve dişlerini fırçalayacaktır.

DİŞLER NASIL FIRÇALANMALI?
Diş fırçalama işlemi her şeyden önce sistematik bir şekilde yapılmalıdır. Doğru hareketlerle yapılsa bile rastgele yapılan fırçalama, bazı bölgelerin temizlenmeden kalması ile sonuçlanacaktır. Fırçayı ıslatmadan bezelye büyüklüğünde macun sıktıktan sonra fırçalamaya sağ üst çenede arkadan başlayın. Fırçayı diş ve dişeti birleşimine 45 derece eğimli olarak yerleştirin. Diş fırçası kesinlikle dişlere dik olmamalıdır. Küçük dairesel ve yumuşak hareketlerle dişlerinizi fırçalayın. Bu hareketi hep tek yönde (diş etinden dişe doğru ve her dişin üzerinde 8-10 defa tekrarlayın. Bir fırça boyu ilerleye ilerleye sol üst arka dişlere gelin. Üst dişlerin arka yüzeylerini de dairesel hareketlerle fırçalayın. Ardından alt çenedeki dişlere geçip, üst dişler için yapılan işlemlerin aynısını alt dişler için de uygulayın. Ardından üst ve alt dişlerin çiğneme yüzeylerini, fırçayı düz tutarak ileri geri hareketlerle fırçalayın. Bu şekilde fırçalanmayan yer kalmayacaktır. Son aşamada da fırçanızla ya da dil temizleyici özel dokuya sahip bir diş fırçası kullanarak dilinizi, üzerinde kalan bakterilerden arındırın. Fırçalamadan sonra, fırçayı iyice durulamayı ve macun artıklarını temizlemeyi unutmayın.

7 MİLYON KİŞİ DİŞ HEKİMİNE HİÇ GİTMİYOR
Peki sadece ağız ve diş bakımı için diş fırçalamak yeterli midir? Özellikle, ağız sağlığı ve diş çürümelerini engellemek için düzenli olarak diş fırçalamak çok önemlidir, kısacası şarttır. Ancak diş fırçalamanın yanı sıra destekleyici olması açısından, diş hekimleri diş ipi kullanımını da tavsiye etmektedir. Tabii ki ağızda herhangi bir ağrı ya da problem olmaksızın en az 6 ayda bir diş hekimine gitmek de gerekir. Burada, yine rakamsal verilerden bir özet yapmak gerekirse;

• Ülkemizde yılda 100 bin makara diş ipi kullanılıyor. Bu da sadece 34 bin kişinin diş ipi kullandığını gösteriyor.
• Nüfusun yüzde 40’ı dişlerini ara sıra, yüzde 26’sı günde 2-3 kez fırçalıyor.
• Nüfusun yüzde 10’u diş hekimine hiç gitmezken, yüzde 43’ü ise 1 yıldan beri diş hekimine gitmiyor. Oysa ki; gelişmiş ülkelerde yılda 2 kez diş hekimine gidiliyor.

3250 KİŞİYE 1 DİŞ HEKİMİ
• Türkiye’de 20 bin civarında diş hekimi mevcut.
• 3250 kişiye 1 diş hekimi düşüyor.
• Diş hekimliği hizmetlerinin yüzde 70’i özel muayenehanelerde veriliyor.
• Türkiye’de 16 devlet, 2 özel olmak üzere 18 diş hekimliği fakültesi bulunuyor ve fakültelerin eğitim süresi 5 yıl.

SAĞLIK & GÜZELLİK BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.