Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
SAĞLIKLI ÇOCUK
Dr.  PINAR BERİK KESKİN
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Yazı Boyutu:
Soğuk algınlığı mı allerji mi ?

Burun tıkanıklığı, burun akıntısı,öksürük şikayetleri var. Nedeni  soğuk algınlığı mı, alerji mi olabilir? Aşağıdaki bilgiler ayırımda yardımcı olabilir.

Soğuk Algınlığı ve Alerji Nedir ?
Soğuk algınlığının sebebi  yüzlerce farklı virüs olabilir. İmmun sisteminizin harekete geçmesi sonucu burun akıntısı, burun tıkanıklığı, öksürük gibi bulgular meydana gelir.

Viral infeksiyonlar bulaşıcıdır. Burun akıntısı, öksürük ya da ellerle bulaşabilir. İmmun sisteminiz savaşmayı bıraktığında semptomlar da kaybolur.

Alerji sebebi ise aşırı çalışan immune sistemdir. Ev tozu ya da polen gibi dış etkenlere karşı vücudunuzun verdiği bir cevaptır. Vücudunuz aynı soğuk algınlığıyla savaşta olduğu gibi histamin gibi kimyasal maddeler salgılar. Öksürük, burun akıntısı, burunda tıkanıklık meydana gelir. Alerji, bulaşıcı değildir. Genetik eğilim olabilir.

Soğuk Algınlığı ve Alerji Arasındaki Farklılıklar



Aralarında farklıklar olmakla birlikte yine de iki durum sıklıkla birbirine karışabilmektedir. En önemli farklılık soğuk algınlığının genellikle 14 günden daha uzun sürmemesidir.

Alınabilecek Önlemler Nelerdir?
Nedenleri farklı olduğu için alınabilecek önlem stratejileri de farklıdır.

Alerji İçin Önlemler:
Temel önlem, sorumlu alerjenden kaçınmaktır. En sık görülebilen nedenler ev tozu akarları, küfler, polenler, hayvan epitelleridir.

Soğuk Algınlığı Önlemleri:
Virüsün vücuda girişine engel olabilmek için hasta kişilerden uzak durmak, el yıkama, kapalı ortamlara özellikle kış aylarında girmemek olarak sayılabilir.

Tedavi:
Her iki hastalığın da kesin tedavisi yoktur. Ancak semptomları hafifletip , bu dönemi daha rahat atlatmak sağlanabilir. Yaşa uygun antihistaminikler, dekonjestanlar, burun spreyleri bu amaçla kullanılabilir.

Her iki hastalıkda nadiren ciddi kompliksyonlara neden olmakla birlikte uzun sürdüğünde sinus infeksiyonları , orta kulak infeksiyonlarıyla sonuçlanabilir. Semptomlar uzun sürdüğü, hayat kalitesini olumsuz etkilediği ya da giderek artığında çocuk doktorunuzla görüşmekte fayda olacaktır.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.