Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
SAĞLIKLI ÇOCUK
Dr.  PINAR BERİK KESKİN
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Yazı Boyutu:
Bebeğiniz katı gıdalara hazır mı?

Bebeğiniz çok aç ve hazır olarak gözükse de katı gıdalara geçiş için en ideali 4 - 6 aya kadar beklemektir.

İlk 6 ay sadece anne sütüyle beslemeyi önermekteyiz. Ancak bebeğiniz formüla ile besleniyorsa 4 - 6 ay arasında da katı gıdalara geçilebilirsiniz. Bu dönemde bebeğiniz , solunum sıkıntısı yaşamadan - solunum yollarına kaçırmadan yutma olgunluğuna erişmiştir.

Bebeğiniz 4 - 6 aylık olduğunda , katı gıdaya geçiş için hazır olduğunun belirtileri başlamıştır:

1.    Sizin gıdalarınıza ilgi duymaya başlar.
2.    Gıdayı ağzına alıp, ağzında tutabilir.
3.    Püskürtmeden , dışarı çıkarmadan yutabilir.
4.    Beslenme  aralıkları sıklaşmaya, tek başına sütle doymamaya başlar.

Katı Gıdalara Geçişte İlk Seçim Ne Olmalıdır ?
Alerji riski düşük olduğu için pirinç gibi bir tahıl , meyve ya da sebzeler olabilir. Ancan temel kural tek başına başlamaktır, yavaş yavaş ilerlemek, bir sorun gelişim gelişmediğini gözlemlemektir. Meyvelerden elma, armut, şeftali suyu ya da püresi, sebzelerden kabak, patates, havuç başlangıç için en uygun, sindirim sisteminin hazır olduğu besinlerdir.

Ne Kadar Beslemelisiniz, Porsiyonu Çok mu Az ?
Bunu size bebeğiniz söyleyecektir. Bebeğinizin ne yiyeceğini siz, ne kadar yiyeceğini kendisi söyler. Birçok bebek, izin verilirse ihtiyacı olan miktarı kendi belirleyebilir. Kendi büyüme eğrisini takip ettiği sürece bebeğinizin yeterli beslendiğinden emin olabilirsiniz.

Bebeğinizin Yeni Gıdalarla Tanışmayı Sevmiyorsa Ne Yapmalısınız ?
Bu duruma ‘’ Neofobia ‘’ adını veriyoruz. Bazı bebekler, ilk tanıştıkları pekçok gıdayı sevmezler.Çok da ısrarcı olmadan, tepki yaratmadan  aralıklarla en az üç – dört kez denemelisiniz. Yeni gıdalarla tanışma bazı bebeklerde bir seromoni şeklinde olabilir. Beşinci ayda nefret ettikleri bir gıda, 8. Ayda en sevdikleri besin haline gelebilir.

Bebeğiniz Gerçekten İştahsız Bir Bebeklerden Biriyse Ne Yapmalısınız ?
Altın Kural: Hiçbir zaman yemek için zorlamayın ! Yemek zamanını hoş bir zaman olarak algılamasını sağlamalısınız. En iştahsız bebekler bile büyümelerini sağlayacak kadar yerler. İstedikleri kadar yediklerinde büyüyemeyecek bebek son derece nadirdir.

Tek yönlü besleniyorsa vitamin takviyesi yapılabilir. Diğer gıdaları, tepki yaratmadan zaman zaman teklif etmeye devam edin. Sevmezse bir kenara koyun, oyunlar oynayarak ya da zorlayarak yedirmeye çalışmak uzun sureli bir çözüm sağlamayacaktır.

Fazla Kilolu Bir Bebeğiniz Varsa Ne Yapmalısınız ?
Fazla kilolu bebek olmanın genetik bir komponenti genellikle bulunmaktadır. Aynı miktarda kalori almalarına ragmen bazı bebekler daha kolay kilo almaktadırlar.

Peki bunun için üzülmeli misiniz ? Bebeğinize diyet yaptıramazsınız ancak meyve -  sebze ağırlıklı, daha dengeli beslenmesini , boyuna uygun kiloda kalmasını sağlayabilirsiniz.

Bebeğiniz Ne Zaman Kendi Kendine Yemek Yiyebilir ?
Bebekler buna her zaman hazır olduklarını düşünürler. Ancak genellikle 8 – 9 aylıkken daha rahat başarabilirler. Bu dönemde daha çok karışıklık yaratmayı severler. Bu konuda özgür bırakılmak güven duygularını da geliştirecektir. Erken dönemde şans tanınmayan bebekler, büyüdüklerinde de ebeveynleri tarafından yedirilmeyi beklerler.

1 Yaşından Önce Kesinlikle Vermemeniz Gereken Besinler Nelerdir ?
Fıstıkla ilgili çok tartışma vardır. 3 yaşın altında alerji riski nedeniyle verilmemesi önerilmektedir.
Alerji riski nedeniyle bal verilmemelidir.
İnek sütü, yumurta beyazını da  1 yaşından once vermemek uygun olacaktır.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.