Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
ÇOCUKLARDA ZEKANIN GELİŞİMİ
Eğitimci-Yazar  NURAN KANSU
Yazı Boyutu:
Zeka alanlarının karakteristik özellikleri

Her çocuk birbirinden farklıdır. Her çocuğun gelişmiş zeka alan-alanları da birbirinden farklıdır. Aşağıda zeka alanlarına göre çocukların özelliklerini bulacaksınız. Bunlardan bazıları size tanıdık geldi mi? Aşağıdaki bazı özellikler sizin de çocuğunuzda var öyle değil mi?

SÖZEL ZEKA
Bu tip çocukların kelime hazineleri çok geniştir. Masal, hikâye ya da fıkra anlatmaktan zevk alırlar. Okumayı, kelime oyunlarını ve bulmaca çözmeyi çok severler. Küçük çocuklar kendilerine kitap okunmasından ya da hikâye anlatılmasından hoşlanırlar. Kafiyeli kelimeleri bulup bunları kullanmaktan ve tekerlemeleri hızla söylemekten hoşlanırlar.


GÖRSEL ZEKA
Bu tip çocuklar yaşıtlarından daha çok hayal kurarlar. Yap-boz, labirent gibi görsel faaliyetlerden hoşlanırlar. Yaşıtlarına kıyasla çizimleri ve resimleri çok güzeldir. Film, slayt gibi görsel gösterileri çok severler.


MATEMATİK ZEKASI
Her şeyin nasıl çalıştığını merak eder ve sorular sorarlar. Matematik en sevdikleri derstir. Matematikle ilgili oyunlar oynamak onlara çok zevkli gelir. Dama, satranç gibi düşündüren oyunları oynamaktan zevk alırlar. Mantığa dayalı yap-boz ya da matematik yetenek soruları çözmek çok hoşlarına gider.


BEDENSEL ZEKA
Bu tip çocuklar çok hareketlidirler. Koşmayı, zıplamayı, güreşmeyi çok severler. Mimik ve hareketleri çok iyi taklit ederler. Eşyaları ya da benzer şeyleri parçalara ayırıp tekrar birleştirmeyi severler. Tahta oyma, dikiş dikme, örgü örme gibi el becerileri isteyen işlerde yeteneklidirler.


MÜZİK ZEKASI
Pek çoğunun güzel sesi vardır ya da güzel şarki söylerler. Müzik aleti çalmaya heveslidirler ya da çalıyorlardır. Müzik dinlemeyi ve şarkı söylemeyi çok severler. Koro ya da buna benzer faaliyetlere katılmaktan zevk alırlar.

SOSYAL ZEKA
Liderlik özelliklerine sahip olan bu çocuklar arkadaşları arasında en popüler olan çocuklardır. Sosyal faaliyetlere katılmaktan zevk alırlar. Kulüplerde, organizasyonlarda, komitelerde yer almayı severler. Birden fazla yakın arkadaşları vardır. Başkalarına önem verir ve onlar için endişelenirler.


İÇSEL ZEKA
Bağımsız ve kendi başlarına buyrukturlar. İlgi duydukları şeyler ya da hobiler hakkında pek fazla konuşmazlar. Hislerini eksiksiz, abartmadan olduğu gibi söylerler. Genelde tek başına çalışmayı ve oynamayı tercih ederler.


DOĞA ZEKASI
Bu zeka türüne sahip olanlar araştırma, inceleme, gezi – gözlem yapmayı severler. Hayvanlara ilgi gösterir, toprakla oynar ve bitki yetiştirirler. Çevre bilinçleri gelişmiştir. Mevsim ve iklim olaylarına ilgi gösterirler.


Zeka alanlarının tanımları ve özelliklerinden sonar zeka nedir diye sorsam ne cevap verirdiniz diye merak ediyorum. Bir sonraki yazımda zekanın yeni tanımına yer vereceğim.  Zeka alanlarının gelişmesini etkileyen faktörlerden bahsedeceğim.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.