Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
BRADLEY MUTFAĞI
Dr.  YASEMİN BRADLEY
Beslenme Danışmanı
Yazı Boyutu:
Hintlilerin meyvesi "Amla" her derde deva

Hindistan'dan yeni döndüm. Amacım Hintlilerin Ayurveda'sını incelemek, öğrendiklerimi sizinle paylaşmaktı. Hintlilerin Ayurveda adını verdikleri geleneksel tıp yöntemleri tamamen doğal ürünlerle hem fiziksel, hem ruhsal tedaviyi amaçlıyor. Ayurvedik ürünleriyle Hindistan'da şu anda lider firma olan Dabur 1884'de ayurvedik bir doktor olan Dr. Burman tarafından kurulmuş.   Dr. Burman 1919'da  araştırma ve geliştirme laboratuvarlarını da kurmuş. Bilime çok önem verdikleri için Dabur'u seçtim; firmanın Sağlık Araştırma ve Geliştirme Bölümü Başkanı Dr.J.L.N. Sastry ile görüştüm.

* Dr. Sastry, Ayurveda tüm dünyada yükselişte. Sizce nedeni ne?
Modern tıp  acil durumları hızlı  ve etkili bir şekilde tedavi edebiliyor. Ancak günümüzde tüm dünyada yaşam stilinden kaynaklanan hastalıklar öne çıkmış durumda. Ayurveda bu tür hastalıkların tedavisi ve yönetimi için etkili çözümler getiriyor.

* Peki ayurvedik tedavinin yan etkisi var mı?
Diğer tedavi şekilleriyle karşılaştırıldığında çok çok az. Ciddi hiçbir yan etkisi yok.

* Ayurvedik bitkileri kendiniz mi yetiştiriyorsunuz?
Nadir bitkilerin hepsini biz yetiştiriyoruz. Böylece hem yok olmalarını engelliyoruz, hem de kalitelerini koruyabiliyoruz. 

* Sizi  en çok heyecanlandıran  araştırmanız ne?
(Gülüyor) Son 5 yılda 12 patent aldık!

* Tamam, en ilginçlerinden bahsedelim.
En ilginci bizim alma dediğimiz meyve. (Bektaşi üzümü) C vitamini açısından meyvelerin şahı… Ancak kuruttuğumuz zaman tüm kurutulan meyvelerde olduğu gibi C vitamini kayboluyor. Öyle bir yöntem bulduk ki kuruttuğumuz zaman C vitamini kaybolmuyor.

* Bu şu mu demek; C vitamini tableti yerine kurutulmuş amla mı taşıyacağız?
Kesinlikle hayır! Çünkü miktar önemli. Örneğin; kahvaltıda meyve yediniz mi?

* Evet! Karpuz, ananas ve papaya…
Tamam, biraz C vitamini almışsınız. Ancak ne kadar aldığınızı bilmiyoruz. Ama ben size bizim kurutulmuş amalayı verdiğim zaman kesin miktarı bileceksiniz.

Amla saçı uzatıyor, beyazlamasını önlüyor

* Doktor, önemli bir konu daha  var. Hindistan'da tek kısa saçlı kadın benim sanıyorum. (Kahkahayla gülüyor) Kadınların hepsi çok uzun saçlı, saçları gür, parlak. Bu nasıl oluyor?
Rasayan ayurvedanın bir dalı. Yaşlanma belirtileriyle uğraşıyor. Bu yaşlanmayla ilgli her şeyi kapsıyor; Saç, cilt, kemik erimesi… Kadın ve erkekler için pek çok formulasyon var. Ayurvedik bitkileri kullanarak saç için yağ yapıyoruz. Bizim kadınlarımız bu ayurvedik yağları kullanırlar. Bizim ürettiğimiz yağın içinde yine amla var. Araştırmalarımızda saç uzamasının arttığını gördük. Amlanın hem cilt hem saç üzerinde uyarıcı etkisi var. Ayrıca saçın rengini de koruyor, saç beyazlamıyor. Yani Ayurveda tam bir paket sunuyor; hem saçlı derinin sağlıklı kalmasını sağlıyor, hem de saçınız çabuk beyazlamıyor.

Her derde deva
Amla
* Bizdeki adı Bektaşi üzümü
* 1-8 m'lik bir ağaç
* Sonbaharda meyveler olgunlaşıyor.
* Tadı bizim ekşi eriğe benziyor, ama dişlemesi çok daha zor ve daha ekşi.
* Lif oranı çok yüksek bir meyve.
* Hntliler tuzlu suya batırıp, bekletip, üzerine kırmızı biber dökerek yiyorlar. Turşusunu da yapıyorlar.
* Ayurvedik bitkisle karışımların hemen hepsi amla içeriyor.
* Ayurveda karışımlarında bitkinin her tarafınfan yararlanılıyor; yaprağı, dalı, kabuğu, kökü, kabuğu, çekirdeği.
* Şampuan ve saç yağları bol amla içeriyor.
* Antioksidan bileşiklerden çok zengin bir meyve.
* 100 gramında 445 mg C vitamini var. Müthiş yüksek bir oran! Batı listelerinde C vitaminin şahı dediğimiz kırmızı taze biberin 100 gramında 80.4 miligram C vitamini var.

Menopozdaki kadın kalsiyumu güvenle kullanabilecek
* Bizi heyecanlandıracak başka araştırmanız…?
Bildiğiniz gibi kemik erimesi olanlara kalsiyum karbonat veriyoruz. Ancak bunun sadece yüzde 40'ı emiliyor. Bu yüzden günde yaklaşık 2 grama kadar yüksek doz veriyoruz.

* Çok yüksek doz kalsiyum kullanmaktan çekiniyorum. Çünkü araştırmalarda damarlarda birikme yapıp kalp krizi riskini artırabileceği de saptandı.
Hah, işte asıl  soru  bu! Bizim yeni ürünümüz tüm endişelerinizi giderecek. Biz kalsiyum karbonatın yapısını limon suyu ile değiştirdik. Emilimi çok arttı. Yüksek doz vermeye gerek kalmadı. Bu yüzden damarlarda birikme de yapmıyor.

* O zaman yüksek dozlar yerine sadece ihtiyacımız olan dozu almak yetecek.
Evet! Çok yüksek dozlara ihtiyacınız olmayacak. Güvenle kullanabileceksiniz.

Hintliler arpaya neden Türk diyorlar?
* Türk insanına sağlıklı kalmak için ne önerirsiniz?
Geleneksel tıp sizde de var. Eğer geleneksel tıbbınıza bakarsanız  bunun Ayurveda ile çok benzer olduğunu göreceksiniz. Türkiye ve Hindistan arasındaki bağlar, bilgi alışverişi, geleneksel tıp, 2000 yıllık geçmişimiz var. Örneğin ;arpa Türkiye'den gelmiş Hindistan'a... Sanskritçede biz arpaya Turushka deriz. Bu Türk demek! Aramızda çok bağ var. Orta doğu ve Kuzey Afrika ülkelerine de bakarsanız bunların hemen hepsi Ayurveda'yı tanıyor ve yararlanıyor. Başka bir isim verilebilir, ancak bizim için yine Ayurveda.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.